neděle, února 10, 2008

Týden 6/2008 4.-10.2.

Poslední dobou mám pocit, že cca 8 hodin týdně nějak přestává být dostatečný tréninkový "stimul". Já vím, dalo by se přidat na intenzitě, ale mně to nějak nejde. Třeba v plavání málokdy uplavu 10x50VZ/1:10. Když to nejde, zabalím to klidně po šesté padesátce. Zato objem se mi přidává líp. Tento týden jsem plánoval menší crash-test. V týdnu běhat "normálně", v sobotu maraton v Porubě. Bohužel už v pondělí bylo jasné, že v sobotu maraton nebude. Plán jsem změnil na "běhat co to jde".

Pondělí - 0-0-10,5 Ambiciozní týden začínám poklidným večerním během. Minulý víkend byl totiž vcelku náročný. Takže si píšu prvních 55:39 běhu.
Úterý - 1,9-0-7 Ranní sedmička 33:48. Nohy ještě nebudu po víkendu trápit. Odpoledne jdeme s Kristýnkou plavat, bohužel ve špatnou dobu. Pro veřejnost jen dvě přeplněné dráhy. Dávám víc technických cvičení, ve vodě vydržím hodinu a to je dobré. Píšu 1,9km.
Středa - 0-0-32,5
Na středu jsem plánoval odpolední dovolenou a dlouhý běh. Jak na potvoru má pršet. Ach jo. Ráno ještě neprší, dávám pětku hodně regeneračně - 27:48. Odpoledne kupodivu déšť ustává, na dovolenou to není, ale mizím nečekaně z práce už před čtvrtou (ve dveřích pochopitelně potkávám pana generálního, který něco potřebuje. Ale zítra je taky den:-)). Jakou trasu běžet? Spojím svoji ranní sedmičku s výběhem k Ikei. Vybíhám za krásného sluníčka, brzy se stmívá. K Tescu dobíhám už potmě. Celou dobu se těším, jak si tu koupím v automatu u vchodu kolu, nakonec jdu dovnitř a kupuji nealko pivo. Inu, běžecké choutky:-) Tvářím se nenápadně, nikdo si zpoceného běžce nevšímá. Pohoda. Zpět už je to na čelovku, nepříjemné je, že hodně klesá tempo, až přes 6:30/km. Nic moc. Ale nějaké kilometry tam jsou, píšu jich 27,5 za 2:46. Pomalé. Dobrým zjištěním je, že v NB846 můžu dlouhé trasy běhat v klidu v jakémkoli tempu.
Čtvrtek - 1,5-0-10,5
Dnes není dobrý den na odpočinek, nechám únavu naakumulovat na pátek. Plavat jdu v poledne (!) a dobrý. 1,5km vcelku zvládám. Ano, je cítit, že jsem unavený, ale loni to bývalo horší. Dá se to označit za plavecký skorotrénink, není to jen regenerace. Večer vybíhám na oblíbený noční okruh, únava je cítit, čas 57:44 však není katastrofa. Tak. Je čtvrtek, mám naběháno přes 60km, co dál?
Pátek - 0-13,7-0 Únava je tu. Zvažoval jsem plavání, nebudu riskovat nachlazení. Raději trošku kola. Dalo by se jet i venku, ale jednak jsem doma pozdě, jednak je potřeba najet něco na válcích - docela pomáhají technice šlapání. Půlhodina s 13,7km je dnes maximem možného.
Sobota - 2,0-0-22,5 Ráno odvážím holky na scio testy, pak hurá do bazénu. Úseky mi jako obvykle nejdou, zato volné plavání pak je úplně parádní. Ani se mi nechce z vody. Ale nechávám si síly na odpolední běh a po hodině disciplinovaně odcházím. Odpoledne vybíhám jen ve vestě do nádherného odpoledne. Volím variantu kolem přehrady. Ze začátku jsou nohy ztuhlé, pak se vcelku rozbíhají. Na mostě jsem za 1:03:25. Zpět domů většinou běhám po druhé straně delší dobu než první půlku. Jenže dnes potkávám hned u Veveří unavenou cyklistku s doprovodem. Dám si gel a zkouším, kdo z koho:-) U přístaviště jsem dřív než ona, chvilkama však stála. No i tak dobrá rychlostní zkouška. Nohy kupodivu běží i dál ve slušném tempu. Doma jsem za 2:01:55, což je negative split a traťový rekord jak bejk:-) O šest a půl minuty rychleji než před dvěma týdny. Krásná sobota.
Neděle - 0-0-10 Celý týden poctivě měřím ranní tep. Nejvíc ve čtvrtek a pátek 47. To je v normě při běžné únavě. Když je toho moc, bývá k 50. Dnes ráno 43. Historicky nejnižší hodnota. Tak to bych mohl něco dělat i dnes, ne? Ranní plavání nestíhám. Zato mi holky stíhají provětrat platební kartu:-) Odpoledne bych se mohl trošku proběhnout, ne? Vybírám si desítku přes Holednou, první kilometr běžím s Kristýnkou šestkovým tempem. Dnes holt rekord nebude:-) Rekord má Kristýnka, která po absolvování pár desítek běžeckých závodů vyráží na dnes už svůj třetí běžecký trénink:-) Ale rozdělujeme se a já si začínám stoupat do kopce. A mám pocit, že mi to vcelku běží. Ťap ťap. Blbost po náročném týdnu, ne? U jezírek se ukazuje, že ne. Za 28 minut tu bývám málokdy. A dnes navíc začátek s Kristýnkou... Nemám čas o tom přemýšlet. Je tu cyklista:-) Ano, správně, vhodný objekt k pronásledování. Terén je vcelku náročný a cyklista není z kategorie elite, držím se. Nádherný pocit, krásně to sviští. Škoda, že to dnes nebude rekord. Víte, tato trasa je má testovací. Když mám formu, zkouším si ji zaběhnout co rychleji. Mým snem je 45 minut, přece jen skoro 200m převýšení budí respekt. Asi nedostižný sen. Sbíhám z kopce, ignoruji dotírajícího psa (spíš smetáka, to se to ignoruje:-)) a dobíhám k domu. 43:37. Hahaha, blbost. Pokažené stopky. Pustím, zastavím, fungují. Nechápu. Co to má znamenat? To jako jestli chci běhat rychleji, mám víc běhat??? Ať měřím jak měřím, poslední 3km jsem běžel pod 4min/km a to ve vcelku zvlněném terénu a na tréninku? Hodně divné.

Nejlepší výkony na Holedné. Z 25 běhů jen 4 pod 50min. A ten rozdíl:-) Pravda, poslední dva roky je běhů na čas při tréninku málo. Nejlepší výkon ze starého deníčku je 45:52.


Pětka pod dvacet se mi na závodě ještě nikdy nepovedla. Asi si koupím nějaké hodinky s měřením vzdálenosti. Ať si nevymýšlím:-)


Počet

Km

Čas

Běh

6x

93

8:26

Plavání

3x

5,4

2:48

Kolo

1x

13,7

0:30




11:44


Zhodnocení: Nové běžecké maximum zvládlo tělo v pohodě. Významnou změnou oproti loňsku je, že přes docela usilovné běhání můžu pořád i jakž takž rozumně plavat. To loni nešlo. A má slabá místa? Pravé koleno se sice na chvilku ozvalo v neděli odpoledne, záda v neděli ráno, chodidlo ve středu večer, ale žádná hrůza. Bohužel nejsem schopen každý týden najít tolik vhodného času jako tentokrát, každopádně se mi trénink s mírně vyšší hodinovou zátěží líbil a zkusím ho někdy zopakovat.

Houstnoucí běžecké čárky:-)

20 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

pane jo, to je týden! Prý o fous víc naběháno než já..., ale možná v Brnisku říkáte fous osmadvaceti kilákům ;-)
K tomu dnešnímu času: taky se mi běželo parádně, nejspíš byla nějaká velmi příznivá běžecká konstelace ještě silnější, než jenom slunečný den.

Anonymní řekl(a)...

Proběh jak byk! Ještě takhle chvilku pokračuj a Paříž budeš mít pod tři. A Roth pod deset.. Nic, jdu taky trénovat, včerejší šestadvacítka se mi docela povedla a navnadila :-). T.

Vl001 řekl(a)...

No, poslední závody BBP nijak oslnivou formu neznačí. Možná zbytečně přesně měří vzdálenosti:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je paráda, objem, kontrolní běh, samá zlepšení a přitom to vypadá, že to jde samo. K tomu několikrát plavání...
Budeš Paříž rozbíhat pod 3:20 h? Vůbec bych se toho nebál, když budeš mít nový tepák a k tomu spoustu zkušeností a sebevědomí.
Jen opatrně na objemy, ale že radím zrovna já. :-)
Uvidíš jak se forma z běhu parádně projeví na kole.

Anonymní řekl(a)...

Vidim, ze uz zacinas objevovat bezecky paradox: cim vic clovek v tydnu bezi, tim je rychlejsi a mene unaveny. :-) Jen tak dal.

Anonymní řekl(a)...

Jeden týden ryba, druhý týden ultramaratónec. Až sedneš na kolo, tak za týden projedeš Evropu napříč?

A tomu osobáku v neděli bych věřil. Když se Tvá forma sečte s ten den projeveným pozitivním běžeckým magnetizmem... I mě to v neděli totiž nějak běželo. Přestože jsem dočvachtal svůj tréninkový běh "s nohama v medu", tak skoro 24km pod 2 hodiny už jsem nezaběhl více než tři roky.

Anonymní řekl(a)...

To je neskutečné! Moc pěkný běžecký týden. O takovém se mi jen sní. Taky jsi mohl trochu přidat a pokořil by jsi 100 km :-). To bude v Paříži opět osobáček!
Už se těším jak bude hezky, to nás ohromíš naježděnými kilometry na kole co?
Jinak ten Hanácký 1/2maraton by měl být 26.4.2008 start v 10:15.

Anonymní řekl(a)...

Domnívám se , že jsi právě prolomil rychlostní bariéru 4:00 a začneš "lítat" o třídu výš. Otevřeně přiznávám, že závidím hlavně ten nekompromisní progres.

NNN

Anonymní řekl(a)...

Pariz - 3:20hod.??? IM

Vl001 řekl(a)...

No vy mi dáváte s tou Paříží:-) Netuším, jak na tom za osm týdnů budu. 3:20 mi však přijde moc velké zlepšení. 3:25 bych určitě taky bral:-) A jako super výsledek bych považoval překonání významné maratonské hranice - 3:23:19. Myslím, že to v mých možnostech je a snad se to jednou podaří. Vidím to ale až spíš na podzim...

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že si koleduješ o další maratonský osobák v Paříži :)
Doufám, že ti to tam vyjde.
Pokud to bude těch 3:20h, tak se na tebe letos opět v maratonu vůbec nechytám. (ale budu se snažit :) )

Anonymní řekl(a)...

Moc pěknej týden, mám co dohánět :-)

Anonymní řekl(a)...

koukám jak vyjevené tele. Čekal bych od tebe spoustu věcí, ale takhle trénovat :). Já si vždycky myslel, že si běháš jen tak a on si klidně začně nepokrytě trénovat. Taky bych běhal až by se ze mě kouřilo, ale to bych se v bazénu utopil. Vím jak jsem nedával minulý rok hodně běhání a bazén dohromady. Letos to dělám naopak. Flákám běhaní a snažim se plavat...

Anonymní řekl(a)...

říkal jsem si, co že je to za významný maratónský výkon, pak jsem si to našel v hitparádě.

přeji ti, ať se ti to v paříži podaří

Vl001 řekl(a)...

2 Tuta - a to mám jen půlku tvého objemu:-)
2 Aldaman - díky za termín, píšu si, snad se tam objevím.
2 NNN - procentuálně se můžeš letos zlepšit víc než já:-)
2 stj - můj názor znáš. Běžci specialisti jsou rychlejší než já. Taky bys byl, ale nějak nemáš štěstí na výběr závodu. Dělej s tím něco:-)
2 Luckyboy - to byl jen takový pokus:-)
2 Žula - v Paříži se mi to asi ještě nepodaří. Ale věřím, že to jednou přijde.

Anonymní řekl(a)...

doufám, že byl. Jinak bych snad musel taky začít trénovat, abys mě na BBP nezačal předbíhat. Mě by to bylo jedno, ale kdo pak má pořád poslouchat Foresta, že mě předbíhají veteráni... :)

Vl001 řekl(a)...

Ale veteráni předbíhají přece i Foresta. Jen je jich o něco míň :-)

Anonymní řekl(a)...

to jo, ale do Foresta se nikdo nenaváží :). On by to špatně nesl... By se zase s někým vsadil a byl z toho půl roku špatnej. A tebe v běhu bere jako poslední stupeň před sebevraždou - jinými slovy porazí mě Vláďa a půjdu si skočit :). Nevím proč si takhle kazí běhání :D

Vl001 řekl(a)...

Ale běhá mu to v poslední době. Letos jistě nebude muset skákat:-) No však tobě to taky běhá i s pár kilometry týdně, nemám šanci. Pokud ovšem nepojedeš do Litovle. Tam by mi to mohlo vyjít:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak neběhá mě to na tragéda pomalu to ne, ale rychlost bych připisoval spíše svému věku než tréninku :)

V Litovli se bohužel nepotkáme. Budu tou dobou v Andalusii. Na 1/2IM se chystám do Mělic.