pondělí, února 26, 2007

Yassův test 24.2.2007

24.2 je den pro závodění jako dělaný. Moje žena si může vybrat - buď ji odvezu ke tchyni a půjdu na Rohálovskou desítku nebo zůstaneme doma a půjdu na první závod Kuřimské běžecké ligy. Když přichází Terča se zprávou, že má v sobotu plavecké závody (nakonec 50Z 54,4 50P 52,1 - chodí plavat jen dvakrát týdně), Rohálovská desítka padá. Dobře, odvezu ráno Terču na bazén, Kristýnku pak na basketbal na Rosničku a zbude mi Kuřim:-) Houby. Basketbalistkám chybí auto, v 10 odjížíme směr Velké Meziřící (mimochodem Kristýnka v basketu udělala docela pokrok:-)) Co si já chudák otec počnu? Už vím. Odvezu ráno Terču na bazén a do 10 si zaběhnu Yassův test. Na nové 250m dráze v Bystrci.

Co to je ten Yassův test? S tímto jednoduchým tréninkem a testem přišel Bart Yasso. Jeho trénink je postaven na tvrzení, že pokud chcete například zaběhnout maraton za 2h30', 3h30' nebo za 4h15', tak musíte být schopni zaběhnout 10x800 metrů za 2:30, 3:30 nebo za 4:15. Klus mezi úseky trvá stejnou dobu, jako absolvování daného úseku. Ještě jednodušeji to lze shrnout takto:Váš maratonský čas v hodinách a minutách by se měl číselně shodovat s časy 800 metrových úseků v minutách a sekundách. Letos bych chtěl zaběhnout maraton za 3:30. Linz takovým tempem už asi nestihnu, je to spíš plán na podzim. Deset osmistovek za 3:30, to snad nezvládnu... Na dráze jsem spolu s Radkem a Milanem. Kratší dráha je zvláštní, nechce se mi zkoumat tempo, běhám většinou za Radkem. A takto to dopadlo:


Co dodat? Osmistovky mi přišly lehčí než 3x3. Možná díky zvolenému volnějšímu tempu, asi bych byl schopen udržet 3:15, třeba i o fous míň. Panu Yassovi však do tabulek nezapadám, maraton takto nebudu běhat ještě dlouho. Nicméně běhat si rychlostí pod 4:00 na dráze mne baví. Jestli mne paměť neklame, v mládí jsem nejrychleji běžel kilometr za 3:40. Vím, nic moc. A navíc cítím v kostech, že bych si tento osobák mohl vylepšit. Třeba to bude jeden z dalších cílů...

14 komentářů:

Niktomuž řekl(a)...

Myslím, že Yassův test nejde brát tak doslova, většinou je třeba mít cca o 10 sekund lepší čas na 800 m. Tedy maraton za 3:30 znamená osmistovky po 3:20.
A důležitá bude i natrénovaná vytrvalost. Půlkaři-specialisté by zřejmě zvládli Yassův test po 2:10 (třeba i líp, to fakt střílím od boku), ale maraton za 2:10 nikoli:-)

Vl001 řekl(a)...

Ale i o 10 sekund lepší čas splňuji:-) Já měl z osmistovek obavy, že mi nepůjde jít do rychlosti a po šesté budu na odpis. A dopadlo to jinak, takže jsem v podstatě mile překvapen sám sebou:-)

Anonymní řekl(a)...

Ať už se Yasso zbláznil nebo ne,věřím,že na 3:30 půjdeš už v Linci.Mě Yasso vloni nezklamal,ale letos se mu zatím zdráhám uvěřit. :-))
S osobákem jsem na tom hůř,v devítce jsem běžel 3:16 min.Ale nevzdávám to. :-))

Anonymní řekl(a)...

Říkal jsem, že to bude super. Keňanům se už svírá žaludek obavami z brněnské tragédí odnože.
Je zvláštní, že první 4 úseky mám prům.TF o 2 vyšší než ty, pak stejně, poslední dva úseky jsem cítil únavu a jsem o dva tepy níž, asi že jsem je tak nevystupňoval. Nejvyšší úsilí TFmax mám 164. Lze tvrdit, že jsi byl na stejných prům. tepech, ale o vteřinu rychlejši. Bude-li příště, přijedu autem, abych byl odpočatější a tu vteřinu ti oplatím. ;-)
Statistické údaje a anylýzy mohu pak přepsat z tvého blogu.

Anonymní řekl(a)...

kluci co je to za novou dráhu v Bystrci, to je při nějaké škole ?, jaký je povrch a vstup je volný? nebo přes plot jako na Palačáku

Anonymní řekl(a)...

Yassov test (on to je vlastne skor trening) plati pri splneni aj dalsich predpokladov nutnych k uspesnemu maratonu- slusna kilometraz, dostatok dlhych behov v priprave a samozrejme dobre vyladenie. Pri casoch nad 3h na maraton by som postupne odobral cca 5s z vyslednych casov na 800m a drzal sa toho. Odporucam vsak skratit pauzy na polovinu.
Moj test cca 2 tyzdne pred maratonom je (okrem 15-18km behu v tempe marartonu 3 dni pred testom) 8x800m so 45sekundovou pauzou podla Yassovych tabuliek (pre mna to bolo 2:33 az 2:35). Poviem Vam, bol to pre mna dost obtiazny trening.
Pauza musi byt kratka, aby nedoslo k plnej regeneracii a aby si nemal tendenciu behat tieto useky moc rychle. Konecne tempo na 800ky by malo byt niekde na rozmedzi tempa na 8-10km zavod, nie rychlejsie.
Pri dlhsich pauzach (ako napr. odp. 1:1) je u vacsiny tendencia bezat skor tempo preteku na 5km, co nie je spravne.
BTW, miliar co odbehne 10x800m za 2:10 uz musi byt poriadny borec- takeho v CR nemate (odhadom by behal 5km za 13:30).

Anonymní řekl(a)...

vl001 : už jsem si po delší době zase začal dělat zálusk na tvůj skalp a ty najednou vyrukuješ s úsekama. Rozhodně mi to neulehčuješ :). No aspoň to bude napínavý. Už se těším do Modřic.

Anonymní řekl(a)...

Vida, další zajímavaj článek + diskuse !
Vidím, Vláďo, že tentokrát jsi šel negative split :-)

Anonymní řekl(a)...

Když zkrátím úseky na polovinu času (tj.1:30 min ), tak ty moje osmistovky budou vypadat úplně jinak...
STJ : tady se dějí věci,že ?
Anonymovi : ZŠ Vejrostova,dráha je 250m dlouhá,s možností přístupu veřejnosti ve všedních dnech od 16 hodin,o víkendu bez omezení.Areál je stále otevřený.Využití dráhy veřejností odpovídá aktivnímu zájmu o atletiku.

Anonymní řekl(a)...

K tej kratkej pauze sa musis dopracovat postupne. Yassov trening bol vymysleny ako TRENING, nie test.Pri pravidelnom kazdotyzdennom treningu (pripadne raz za 10 dni)sa dopracujes (ak trenujes spravne) minimalne na 1/2 casu trvania samotneho useku. Zrychlovanie useku je vsak pre potreby maratonca samoucelne, pokial nie je podany adekvatny vykon v preteku. Takze: 1.stanovit si cielovy cas; 2. behat podla neho useky (pripadne o 5s rychlejsie)3. postupne skracovat pauzy 4. podat adekvatny vykon na preteku. 5. stanovit si po splneni cieloveho casu novy ciel a zopakovat postup znova :)

Niktomuž řekl(a)...

Mato: nemyslel jsem nikoho z ČR:-) Ale i kdyby dal 10x800 m za 2:15-2:20, nezmamenalo by, ze tak da i maraton. Jak jsi psal, dulezite jsou i dalsi veci, jako kilometraz a dlouhe behy.

Vl001 řekl(a)...

STJ - ulehčuju seč můžu. Třetí den po úsecích jsem byl zatím vždy tak zničený, že bych musel desítku jít. Asi je tento týden vynechám:-)

Vl001 řekl(a)...

Možná ještě k té dráze - pochopitelně není nová samotná dráha, ta je tam spoustu let, ale je nový povrch. Nedokážu přesně říci, co to je za hmota, ale je docela rychlý:-)

Anonymní řekl(a)...

No jak to tady vidím , skončíš u tohodle : http://www.lactate.cz/produkty.htm

NNN