úterý, ledna 08, 2008

Zhodnocení roku 2007

Jak nejlépe začít sportovní zhodnocení loňského roku? Asi nejlépe tabulkou:

Co k tomu dodat? Prostě jsem více jak 17 dnů loňského roku strávil pohybem, jsem se sebou spokojen :-) Pochopitelně s něčím víc, s něčím míň. Naběhaných kilometrů fůra, průměr přes 200km/měsíc. Je zřejmé, že běh je pro mne nejlepší kompenzací vysedávání po kancelářích. Na kolo prostě není tolik času ani chuti. Přesto po mnoha letech téměř tři tisíce nevypadají zle. Třeba ještě trošku přidám:-) Plavání bylo dlouho jen přívažkem, jakousi triatlonovou nutností. Ale jak vidíte, i ve veteránském věku se snažím si zvyšovat dávky, poslední tři měsíce jsem do bazénu chodil i bez pocitu nucení se, bohužel s vedlejším efektem občasných nachlazení. No, třeba se ještě trošku plavat naučím. Uvidíme:-) A co říci k jednotlivým sportům?

Triatlon mne pořád baví a to je dobře. Nejen to, dokonce se v něm i zlepšuji. Ironmany jsem loni absolvoval dva se zcela rozdílnými výsledky - na Moraviamanu mi to vůbec nešlo, což mi vynahradil úspěch na Slovakmanu, kde jsem posunul své maximum na 12:31. Na Havaj takový výkon samozřejmě nestačí, nicméně vzhledem ke svým dispozicím a také vzhledem k času, který věnuji tréninku považuji svůj výkon za slušný:-). V podstatě zážitkem roku je běžecký výkon ze Slovakmana, kdy jsem myslel, že se po kole nepohnu a on z toho byl nejlepší ironmanský maraton. Absolvoval jsem také poloviční IM Grafilit. Příjemný přípravný závod, chtěl jsem na něm uspět zejména v cyklistické části, což mi nevyšlo podle představ. Prostě nemám naježděno. Ale doufám, že i s chabou kilometráží jednou aspoň na polovičním IM pojedu kolo rychlostí nad 30km/hod. Naopak mile mne překvapila cyklistika na sprint triatlonu v Blansku, který jsem jel jen náhodou. Malý odstup po plavání a kopcovitá trať způsobily, že jsem si hezky zazávodil a předjel slušnou řádku cyklistů. Včetně dvou vítězek Moraviamana. Obě dámy mi to snad prominou, já z toho měl radost jako kdybych předjel Vabrouška:-) Asi budu i kraťoučké triatlony zařazovat zase častěji:-)

Cyklistika - no k té není moc co říci. Součást triatlonu, sem tam nějaká ta vyjížďka, žádný velký spěch. Z cyklo závodů jsem jel jen svůj nejoblíbenější cyklistický maraton - Sudety. Čas jsem si docela vylepšil, je vidět, že kdybych přidal kilometry, prostor ke zlepšování tu je. Jen zatím nebyla chuť. Třeba to přijde. Letos plánuji kola trošku víc. Ale znáte ty mé plány, klidně je operativně změním. Prostě nejsem profesionál. Není divu:-)

Plavání - coby samostatná disciplína novinka letošní sezony. Nikdy jsem si nemyslel, že se takový neplavec jako já zúčastní závodů v dálkovém plavání, stalo se. Může za to pochopitelně jen a pouze jedenáctá plavkyně Českého poháru v dálkovém plavání. Prostě jedna vysoká basketbalistka, která si řekla, že bude ještě sem tam plavat. Musím říci, že plavecké závody pro mne byly příjemným tréninkem a relaxací zároveň. Každý ze závodů na jiném místě, přehrada, sluníčko, klídek, pohoda. Výhodou je, že s ostatními vlastně ani závodit nemůžu. V plavání neumím přidat nebo jinak taktizovat, prostě plavu tak, abych doplaval do cíle, nehledě na to, zda mne předplavává některý veterán nebo desetileté děti. Prozatímní nejlepší čas na 3000 m z Plumlova je ostudných 1:23:40 (Hlučín jsem nedoplaval, Seč i Pastviny byly zkrácené). Slabý čas je zárukou toho, že je kam se zlepšovat. Snad se mi to letos podaří:-)

Běh - naběhal jsem slušnou fůru kilometrů, zlepšil se na řadě závodů. Prostě dobrý:-) Docela jsem se snažil o vylepšení maratonského času, svůj osobák jsem na jaře posunul v Linzi na 3:34:39, na podzim pak v Mnichově na 3:28:59. Zejména na Mnichov budu ještě dlouho vzpomínat. Ani ne tak kvůli skvělé německé organizaci, jako spíš na závod, kde se mi do určité míry podařilo překonat bolest nohy a držet slušnou rychlost až do cíle. Ani jsem netušil, že jsem něčeho takového schopen:-) Dá se říci, že Mnichov 07, Slovakman 07 a Moraviaman 06 mají něco společného. Zvláštní stav mysli, která je na pozadí pouhým divákem, registruje, co se v těle děje, ale nezasahuje, nehodnotí, co nemá. Možná by se mi povedlo ještě pár osobáků zlepšit, kdybych uměl tento stav koncentrace vyvolat. Asi vyzkouším nějaký esoterický kurz:-) Ne že by na jiných závodech koncentrace nebyla, ale prostě jaksi menší. Maratonským časem pod 3:30 jsem v tabulkách ČR poskočil do pětistovky celkového pořadí, do stovky v kategorii. Na jaké přesně místo však těžko říci, řada závodů včetně Mnichova zatím není na stránkách maraton.cz doplněna. Náhodou jsem nedávno viděl přehled amerických maratonců - s časem pod 3:30 bych mezi 406.000 běžci patřil do TOP 10 procent maratonců! V mé kategorii M40 je průměrný výkon 4:21, což umím zaběhnout už i na ironmanu! Jsem prostě dobrej:-) Z kratších běhů pak považuji za povedenou hodinovku v Jihlavě. Výkon 13.909 svádí ke snaze maximum ještě trochu vylepšit a pokusit se letos o 14km. Celkem jsem letos absolvoval 42 běžeckých závodů. Trochu jsem přestal evidovat, na kolikátém místě které soutěže vlastně jsem a raději sleduji, zda se oproti minulým letům zlepšuji. Ve většině letošních závodů tomu tak bylo. Samozřejmě nejprestižnější běžecké souboje jsem sváděl s Hejkalem. Ono když si pak přečtete průběh závodu i z pohledu druhého běžce, tak se jeden snaží, aby bylo o čem psát:-) Lubošova smrt pak je největší ztrátou loňského roku. Z hlediska sportu se ihned projevila v tom, že nějak nemám chuť chodit na "krátké" závody. Nebýt Kristýnky, asi by omezení bylo ještě větší. Pochopitelně největší otazník visel nad závody Běžce Vysočiny. Pojedu tam ještě vůbec? Nicméně motivace je nyní velká. První závod Běžce Vysočiny 11.4.2008 bude memoriálem Luboše Svobody. Tento závod je pod tímto názvem první ročník, ale dle popisu tratě se identický závod běhal dříve jako Jarní cena Datalusku. Kdo jste tedy Luboše znali, resp. četli jeho blog, zkuste také přijet. Můžete si třeba porovnat časy s námi dvěma. Lubošův rekord na této trati je 38:34 (2003) , můj z loňska 38:59. Třeba se vám podaří nás překonat. A za domácí úkol si pak můžete zkusit odhadnout, za jak dlouho byste nasbírali 2010 bodů, které má na svém kontě Luboš v dlouhodobé tabulce Běžce Vysočiny. Nedostižná hranice.

Inu, vzhůru do roku 2008. Do roku s pevně naplánovanými dvěma závody - 6.4.2008 Pařížský maraton, 13.7.2008 Ironman Roth. Budou to akce turistické nebo závody? To dnes nevím. Raději bych si pochopitelně trošku zazávodil. Přece ještě nejsem tak starej:-) A snad mi osud bude nakloněn a chátrající tělo vydrží ještě chvíli v celku...

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Vl001-pěkně se to čte, sportovně sis minulý rok pěkně užil-gratuluju. Ať Ti vyjdou všechny plány a cíle roku 2008 a hlavně zdraví, to abychom měli všichni.

mapo

Anonymní řekl(a)...

Gratuluju k úspěšnému roku. Při těch objemech se ani není čemu divit.

Anonymní řekl(a)...

To je pěkná, vyrovnaná bilance triatleta. Nemáš žádné dlouhodobé výpadky, to je (aspoň z mého pohledu) nejcenější.
Takže hodně pozitivních zážitků se sportem v letošním roce, ať má letošní bilance stejný trend jako vloni.

Anonymní řekl(a)...

V prvé řadě gratuluju k úspěšnému roku.

Mít přes 200 naběhaných měsíčních kilometrů je nádherný výkon a můj sen. Nicméně si musím trochu rýpnout. Z takové kilometráže nezaběhnout v hodinovce ani 14km? Nemůžu se ubránit dojmu, že je někde něco špatně.Nechce to změnit skladbu tréninku, nebo klidně i snížit kilometráž na úkor kvality? Asi by to chtělo hlubší analýzu, nevím.

Důležité, ale je, že máš radost z pohybu.

Vl001 řekl(a)...

Beete, máš samozřejmě pravdu, stejně jako loni:-)

Ale já do sebe šel a i na té kvalitě malinko meziročně přidal a i se trošku zlepšil. Např. na jaře 2005 jsem závody na 10k běhal nad 5 minut/km (5:23, 5:18, 5:31). Oproti 2006 jsem z maratonu umazal téměř 20minut, na hodinovce kolečko, na pětce se blížím k pro mně magické dvacítce (bohužel zatím z nesprávné strany:-). Vím, že by se šlo zlepšovat i rychleji, ale nejsem si jist, jestli bych přesně určil hranici, kterou mé zanedbané tělo snese. Navíc rád běhám jen tak v klidu, volně. I kdybych se v maratonu dostal třeba na 3:10, byl by to v podstatě stejně bezvýznamný výkon jako 3:30 :-) Takto já prostě uvažuji.

Ale ta moje výkonnost není zase tak strašná. Když už máš to kolo, stav se někdy na ironmanu. O flašku, že na mne hodinu nedáš:-) Nebo půl hodiny na půlce? :-)

Anonymní řekl(a)...

docela jsi se neflakal. mam jen o trochu vice kilometru nez ty :) IM

Vl001 řekl(a)...

2 im - i kdybych měl náhodou víc kilometrů, předbíhat tě nebudu, slibuju:-)

Anonymní řekl(a)...

No jo, já už ti na toto téma psal loni. Alespoň vidíš, že mi to hlava stále nebere. :-)

Už ti do toho nebudu kecat. ;-) Důležité je, že se zlepšuješ a hlavně, že jsi se sebou spokojen.

O flašku se klidně vsadím, ale že mi ty dáš víc než hodinu. ;-) Z vody polezeš dřív než já, na kole mi taky ujedeš a v běhu už to všechno nedohoním. :-)
Ale vážně. Na IM je ještě čas. Na půlku taky. Ještě je přede mnou jedna běžecká meta (teda ono jich je víc, ale jedna hlavní) a teprv po jejím zdolání se začnu zabývat myšlenkou na takhle dlouhé triatlony. Pak spolu zúčtujeme. :-D

Vl001 řekl(a)...

Beete, jen mi do toho kecej, ať neusnu na vavřínech:-)

Chceš napřed zkusit maraton pod 3? No, to má svoji logiku. Mně jen připadá, že na to bys měl trochu přidat kilometrů. Nějak mi hlava nebere, jak s tak málo kilometry můžeš být tak rychlý. Že by talent? :-)

Anonymní řekl(a)...

Nechci Vám do toho kecat, ale přece mě to nedá. :)
Talent, mládí, to jsou dostatečné argumenty.
Byl by hřích nedat maraton pod "tři".Když odpadnou dramatické okolnosti jako při Ostravském maratonu, máš to tam.

Anonymní řekl(a)...

Přidat kilometry? Vždyť jsem loni před maratonem dva dvoustovkové měsíce měl. :-)

Že bych měl nějaký extra talent si nemyslím. Na desítku pod čtyřicet přece jenom musím něco natrénovat. ;-) Můj hlavní problém je asi nepravidelnost. Vždycky mi trénink naruší nějaké pracovní, či jiné povinnosti a než se dostanu zpátky nějakou dobu to trvá. :-(

Jo při Ostravském maratonu jsem si vyzkoušel, že pod tři to pude. Sice i bez dramatických okolností bych to nedal, ale vím kde mám rezervy. ;-)

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné shrnutí sezony. Naplavané kilometry a čas na maraton ti závidím:-)

Kdyby se všechny Tvé měsíce více podobaly červnovému, bylo by zlepšení v Rothu maximální možné, řekl bych. Pokud už desítkové běžecké závody nejsou důležité jako loni, bude více energie na kolo s 31km/h při aerobním prahu.
Mně okolnosti k tomuto modelu nutí, můžeme být dva, s Milanem tři.

Vl001 řekl(a)...

rk - jj, rád se připojím k profesionální přípravě:-)

Mapo - na co ty se vlastně chystáš příští rok? Jsi taková vytrvalkyně, možná bys měla zkusit dlouhý triatlon:-)

Anonymní řekl(a)...

Podle mě k tomuto modelu jsou nuceni všichni čtyřicátníci. Vloni jsem ho na letošní sezonu plánoval, pravděpodobně v nějaké předtuše.
Rozhodně mě změna modelu není proti mysli, kolo mě znovu začíná bavit a s vodou (snad) najdu společnou řeč.

Anonymní řekl(a)...

toho sem se ani nebal, preci jen treninkove roky se scitaji, na me je videt, ze staci jen trochu zasolit (soustredeni brezen) a ziju z toho cely leto :). Hlavni vyvrovat se jakychkoliv pauz, jak rika Lance je snazsi nechat motor bezet na nizkych otackach, nez ho pozdeji znovu startovat. Kdysi na to prisel i Kocar, bohuzel na sklonku sve kariery. IM

Ječmínek Máselník řekl(a)...

hm, naplaval jsem o čtvrtinu méně než Ty, naběhal o 220km méně(ale zase mi to trvalo a 10 hodin déle, než Tobě:-)), akorát jsem víc najel, a jak se tak dívám, asi hlavně díky dobrému dubnu a květnu, kdy jsem za 2 měsíce nahrkal skoro 3000km, o které mám více než Ty.
Asi bych Ti měl na tomto místě poděkovat, protože jsi pro mne byl ten spouštěcí mechanismus začátku úvah o IM. Tak díky a dobrý rok 2008.

Vl001 řekl(a)...

Strašně rád získávám nové ironmany pro tento nádherný sport. Pochopitelně jen ty, kteří na to opravdu mají, jako třeba ty, Ječmínku. Vítej v klubu! :-)