středa, května 16, 2007

Začal LBP - Antropos - 16.5.2007

Letní běžecký pohár pořádá v Brně vynikající běžec František Kocourek. Ví, co běžci potřebují - dobře uspořádané závody. Věci okolo minimalizuje, zázemí závodu vytvoří notebook na kempinkovém stolku, start a cíl je jasně dán a nic víc není potřeba. Žádné velké vyhlašování a ceny, na to dojde až u vyhlašování celé soutěže. Závodů je celkem 16 (10 nejlepších výsledků se počítá do celkového pořadí). 4 závody se třikrát opakují, letos třikrát jsou závody na dráze (!) - 5km, hodinovka, 10km, poslední závod je malinko specifický, protože už má atmosféru "oficiálního" závodu s burčákem, pečeným prasetem a jinými vymoženostmi v Blažovicích na Svatého Václava. Bodování poměrovou metodou se zvýhodněním vítězství. Na těchto závodech můžete potkat běžce různých kvalit - od brněnské špičky reprezentované Danem Orálkem (několikanásobným vítězem celé soutěže), přes běžce výkonnostní až po ty, co si vyrazí na závod poprvé třeba v rámci boje s kilogramy. Obvykle se sejde kolem stovky běžců, na každého nějaké ty body zbudou.

Začíná se tradičně během od Antroposu, jde o nejkratší běh mimo dráhu. Oficiálně udávaná délka 6,6km bývá občas zpochybněna cykloměřením, ale skutečný rozdíl v délce asi není nijak zásadní. Tento závod jsem běžel zatím čtyřikrát, obykle nevalně, protože bývá pro mne vždy "po něčem" - po PIM, Moraviamanu atp. Loni po PIMu jsem měl čas 28:07 (nejlepší výsledek pak v srpnu 27:00, nejhorší po Moraviamanu 29:57), dnes při rozběhávání jsem se necítil nijak extra, tak jsem byl zvědav, co se mnou závod udělá.

Na startu se schází 149 běžců a je tu start. Najít si místo v první zatáčce není nijak lehký úkol. Obvykle se tu snažím vyrazit dopředu, ale na to dnes nebyla chuť. Nicméně po kilometru zjišťuji, že mne tělo v pohodě pouští přes 160 tepů, zavěšuji se za Vlastíka, který po obvyklém rozvážném začátku postupuje startovním polem vpřed. V půlce u značky kolem které se točí si mačkám mezičas - 14:15 (TF157) je velmi slušné, jen 20 vteřin za mým nejlepším výkonem. Jsem také v docela dobré společnosti, ve stoupání zpět předbíhám kromě dalších i běžce Juránka (známého spíše svou pracovní funkcí hejtmana jm kraje). To je docela cenný skalp, loni jsem byl před ním jen na pár závodech. Nechci si nechat tuto příležitost utéci, mobilizuji zbytky sil. Dobíhám velmi dobrého běžce, kterého se udržím v seběhu, na rovince raději nepřemýšlím, že je to dost rychlé a visím za ním seč to jde. Po podběhnutí dálničního přivaděče mi nohy zešílely a zkouší předběhnout toho zkušeného borce. Nemám dost sil na uvažování, že je to pitomost, nechávám nohy běžet, co to jde a kupodivu nejenže vítězím v souboji, ve kterém jsem evidentně ten slabší, ale dokonce jsem se zmohl na závěrečný finiš. Druhou půlku jsem tak rychle jako dnes nikdy neběžel - 12:54 (TF160). Nicméně půlky nejsou stejně dlouhé, na začátku je náběh kolem budovy Antroposu, takže negative split to nejspíš není:-) Tepová frekvence je dost překvapující - průměr 158 je hodně vysoký vzhledem k tomu, že jsou na trati seběhy a maximum 171 jsem na svém budíku neviděl snad dva roky:-) A to vše bez nějakého pocitu extrémního úsilí:-). Celkový čas 9 sekund za zatím nejlepším časem. Jsem 72 ze 147 doběhnuvších. Hurá, první půlka:-) V kategorii M40 na 14. místě z 19. Ze 65,1 bodu si dnes zasloužím každou desetinu:-)

Pohled do evidence prozrazuje ještě jedno zajímavé číslo - právě tento závod je jubilejním stým závodem v mé kariéře běžce - tragéda. Svůj první závod jsem běžel tempem 5:48. Dnešní tempem 4:07. Uvidíme, zda se mi v další stovce závodů podaří zvýšit rozsah temp. Ať už během pod 4:00 anebo třeba nad 6:00:-)

9 komentářů:

Bengi řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vl001 řekl(a)...

Sice jsi dotaz smazal, ale přesto zkusím odpovědět - stačí přijít chvilku dopředu a u stolečku za dvacku dostaneš startovní číslo, žádný problém:-)

Bengi řekl(a)...

Jsem blogger zacátecník.Chtel jsem tam neco opravit, ale nejak se to smázlo :-) .Díky.

Anonymní řekl(a)...

No Ty válíš ! Vyšší tepy, rychlá 2.půlka, finiš a to vše pouhé 3 dny po PIMu - to já bych se ani nepohl :-)
Myslím, že mi to s přehledem natřeš i v Opatově...

Vl001 řekl(a)...

Venku je pořád nějak chladno. Asi zajedu i do Stonařova:-)

Anonymní řekl(a)...

Věřím, že tam mi to natřeš taky, Ty jeden ultramaratónče :-)

Vl001 řekl(a)...

U dlouhého běhu končícího seběhem? Zázraky se nedějí. Počkám si na kratší bez seběhů. A možná přijd malinko méně unavený:-)

Anonymní řekl(a)...

Málem se děly. I když trochu jsem si to pohnojil sám tím pokusem držet krok s o třídu lepšími kufraři ;-)
Slyšel jsi to Jirkovo hlaholení do mikrofonu "Luboši, neotáčej se, nikdo tam není ?" Měl jsem pěkné bobky...
Zapomněl jsem: V pondělí budu v Bělé pod Bezdězem a jsem domluven s Cabalerem na společném výběhu !

Anonymní řekl(a)...

Holt každý vyklusává po maratonu jinak - někdo ztuha a po troškách, jiný jde rovnou závodit.. T.