neděle, května 04, 2008

Brněnský půlmaraton 3.5.2008


Jestli bude někdo na brněnsku pořádat větší závod, může počítat s mou účastí:-) Jistě, pořadatelům jsem fuk, ale stejně rád podpořím jejich úsilí, i proto jsem se přihlásil na brněnský půlmaraton velmi brzy. Je jedno, že mi spadne do cyklistického období. 21km bych měl uběhnout vždy. Něběží se jen půlmaraton, je tu i lidový běh, štafety a dětské závody Hledáme brněnského draka. Mám přihlásit holky? Trochu jsem se bál. Představoval jsem si 30 atletek na startu a moje holky někde vzadu. Nakonec Terča odmítla, Kristýnka chtěla jít. Snad unese 28. místo:-) A já snad doběhnu. Po nemoci jsem pořád nějaký divný, ranní tepy vysoké, běhat se dá jen velmi pomalu.
Můj trénink na půlmaraton. Za měsíc od Paříže pět nesmělých kraťoučkých pomalých výběhů:-)

Prvních sto přihlášených má dostat tričko. A já se hlásil brzy. Bavlněné tričko New Balance už mám, jdu na prezenci s tím, že se pokusím tričko vyměnit za menší pro nějakou holku. Nicméně světe div se, ve startovní tašce je pěkné funkční tričko. Velikost XL, vyměnit se nedá, prostě na mne:-) Pavel Baběrád ho prodává vedle na stánku za pětistovku. Startovné 150kč, to chtějí pořadatelé tak prodělat? Je pravda, že oranžovou barvu bych si normálně nekoupil, ale Kristýnka mne přesvědčuje, že mi docela sluší, tak si ho beru na závod. S botami New Balance budu hotová živá reklama této firmy, snad neudělám moc velkou ostudu:-)

Živá reklama - oranžový fešák New Balance:-D

Na startu samé známé tváře, vyměňujeme si spoustu důležitých informací a už je tu start. Sbíháme Masarykovou ve volném tempu, Karel Fuksa mne stihne zahrnout několika informacemi o různých mezinárodních maratonech. Běžím zvolna, vedle mne najednou Mond. Běží také volněji, protože minulý týden zvládl Vídeňský maraton. Ihned si vzpomínám na svůj úkol vysvětlit mu výhody disciplíny zvané ironman, moje agitační úsilí padá vcelku na předem připravenou půdu:-) Prý příští rok:-) Ale i letos by mohl stihnout půlku, že? Ještě mu to někdy vysvětlím:-) Po pěti kilometrech mi tempo přijde rychlé, sporttester ukazuje jen místy a to spíš desítkové tepy. Končím agitaci a snažím se běžet. Můžu obdivovat obrovské pořadatelské nasazení - celá trať vymezená páskou, označené mety po 5km, neuvěřitelné množství organizátorů a policistů na křižovatkách. Docela mne zamrazí, když zjistím, že jednu z největších brněnských křižovatek - u Ronda - probíháme napříč! Regulovčíci jsou sehraní, snaží se, pochopitelně nějaké ty fronty aut se tvoří. Nevím, jestli by nebylo nejlepší vrátit se k pořádání půlmaratonu na výstavišti. Žádná omezení dopravy, rychlá trať. No, nechám to pochopitelně na pořadatelích. První polovinu závodu mám za sebou za asi 52:30, můj cíl byl původně 1:45, je evidentní, že to nestihnu. Tuhnou mi docela nohy, pomalu odvyklé běhu. Pružně posouvám cíl na 1:50:-) Ivo Zejda mi stejně jako všem okolo vynadá, že nedýcháme a se známými výkřiky mizí dopředu. Po patnáctém kilometru už se docela trápím, kupodivu stále předbíhám sem tam nějaké mladší přepalovače, takže mám stále pocit, že vlastně závodím:-) Mne nepředbíhá skoro nikdo, vyjímkou je Mond, který se přiřítil zezadu s hrůzou v očích, jak ho setřu na blogu a vysvětluje, že z tohoto důvodu musí dopředu. No, jen si běž:-) Mám náběh na křeče v nohách, příště abych si vzal i na takovouto krátkou trať tablety, ach jo:-) Naštěstí umím krásně měnit nášlap, volím typ kačer a řítím se rychlostí teď už jen 6min/km do cíle. Čas 1:49:52, výkonnostní cíl splněn:-) Dostávám láhev Powerade, která do mne jen zasyčí, u slečny vyloudím ještě jednu. Účastník jako já vyjde pořadatelům fakt draho, nevím, kdo to všechno platí:-) Jdu se převléci a čekáme na start závodů malých draků.

Limit půlmaratonu je 2:30, sedmdesátiletý Pavel Cahel ho za potlesku diváků stíhá v pohodě. Na trati je však ještě mladá dvojice, pořadatelé chvíli čekají, nečekaně se rozhodují spojit závody mladších a starších žáků do jednoho závodu. Vzniká tím trochu zmatek s čipy, není vidět kdo je mladší žák a kdo starší a už je tu start. Kristýnka opouští náměstí rozvážně uprostřed chumlu. Okruh má mít prý 1,3km, starší ho běží dvakrát, mladší jeden. Okruh je kratší, ale delší než ve výsledcích uvedený kilometr. Většina holek finišuje do cíle, snažím se spočítat, kolikátá bude Kristýnka mezi staršími, pokračujícími do druhého kola. První holka byla hned za prvními kluky, jako druhá probíhá Denisa Krestová, Kristýnka kousek za touto svoji obvyklou soupeřkou, stíhá ji další holka. Že by Kristýnka byla třetí? Na takovémto velkém závodě? Atletky šly raději do kina? Ve druhém kole dávám ještě větší pozor. První Michaela v docela slušném čase, mezera, druhá Denisa, Kristýnka je podle mne fakt třetí! Dobíhá se slzami na tváři, bolí ji rameno. Stěžovala si na něj už onehdy po plavání, budeme s tím muset něco udělat. Za chvíli je však slečna v pohodě, hledáme výsledky, jestli jsem se v počítání nespletl. Máme čekat na vyhlašování? Raději jo, už to nebude dlouho trvat. Čekání se nám vyplatí, Kristýnka před zástupem běžců opravdu vystupuje na brněnském náměstí na bronzový stupínek a dostává krásný pohár. Z nečekaného úspěchu máme velkou radost oba. Bodejť. Prostě mám doma bronzovou brněnskou dračici. Snad nenarazí na Drakobijce:-)

Komeťačka na stupních vítězů opravdového běžeckého závodu:-)

Ještě statistika - se svým časem jsem skončil na 133. místě z 200 účastníků, 26. z 34 v kategorii. Vítězný keňan Michael Karonei běžel 1:04:41, o silné účasti svědčí třeba až 8. místo Ivana Čotova či 10. Petra Vabrouška. Čas vítěze je horší než loni, přece jen je trať těžší. Vítězka kategorie žen keňanka Magdalena Mukunzi zaběhla možná ještě kvalitnější čas než první muž - 1:13:25.

Moje obvyklá tabulka, stoupání v druhé polovině kola je na číslech vidět. Tepy nejsou přesně, sporttester asi fakt vyměním.


Vedle Kristýnky vítězná keňanka. Snad se nebudou dámy zlobit, když prozradím, že keňance je 25, Kristýnce 13. Najdete pět rozdílů v somatotypu? Nemusíte je nikam posílat:-)

Po návratu domů byla s nečekaným úspěchem seznámena celá rodina včetně morčat. Ty obdivně zakvikaly, nechaly se vyfotit s pohárem bronzové dračice a pokračovaly v pastvě:-)

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásný pohár, souhlasím s křečky. Gratuluji úspešné rodinné výpravě.

U nás doma soupeříme s viry, zatím nerozhodně. Těšil jsem se, ale nemohl běžet. Tvůj popis je přesně to co jsem o tohoto závodu očekával. Snad příště...

Jo, ta druhá flaška v cíli byla asi pro mě. Moje chyba :-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

příští rok pojedu na půlmaraton do Brna. Tak nějak si říkám, že v cyklistickém období bych s Tebou napřesrok už skoro mohl držet krok:-))

Vl001 řekl(a)...

Radku a co Starobrno? :-) No, já vím, není důležité. Ale Mamut a Grafilit už jo:-)

JM - měl jsi přijet letos, kdo ví, co bude za rok:-)

Anonymní řekl(a)...

Starobrno určitě nepojedu, jsem na chcípnutí. Ty další akce už ano, pokud budu zdráv.

Anonymní řekl(a)...

Máš to vychytaný a krásně honorovaný. Kilometr treningu za 23,80 (Kč) to se mi může jen zdát . Holt skoro profík.
Na druhou stranu jak to dělají obchodníci raději nepátrej. Moji radost z 50% slevy obuvi onehdá zkalila důvěrná informace, že pracují s rabaty až 500 %.
2 RK : jsem taky na chcípnutí . Jedna svatba u Vizovic , sic si nepamatuji nic .....

NNN

Anonymní řekl(a)...

To vypadá na docela pěkný závod, že bych příští týdenm, udělal rodinný výlet do Brna a spojil to s během, budu o tom uvažovat.

Vl001 řekl(a)...

2 NNN - koukám, že stále sportuješ:-) Jaké akce letos plánuješ?

2 Aldaman - hele, tento víkend jeď raději do Prahy. Myslím, že tam pro tebe něco pořádají:-)

Anonymní řekl(a)...

2 vl001 : Taky chci tričko : http://www.drasal.cz ;-) . A hledám nějaké "výkonnostní vrstevníky " co jezdí na "kochačku" .

NNN

Anonymní řekl(a)...

Velká gratulace rodinnému sportovnímu duu. Tričko Ti moc sluší, škoda, že takové neměl ten veterán, co běžel přede mnou (3.5., 15 km Počerady-Louny), 3 km před cílem hroozný liják, blesky, byla jsem slepá jako kotě, brýle byly k ničemu, v očích sůl a vodu...v dálce matný barevný flek (ten veterán), jinak bych zabloudila a asi netrefila cíl :-)
V Brně mně to docela jde, třeba taky vyrazím na nějaký krátký závod, vždyť to z Prahy není nakonec tak daleko.
Ať to běhá a přeju hodně zdraví.
mapo

Anonymní řekl(a)...

měl jsem na mysli příští rok :-).
A co v té Praze tento víkend vůbec je? Pokud nějaký běžecký závod, myslíš, že jsem schopen ho uběhnout a v jakém čase?

Vl001 řekl(a)...

2 NNN - tož to jo. To je dobrá akce. Ale na můj vkus se tam musí až moc dupat do pedálů:-)

Mapo, netušil jsem, že Tě ještě zajímají tak kraťoučké závody jako je půlmaraton nebo dokonce pouhých 15km:-) V Brně už moc delších závodů nebude, jestli můžu výhledově doporučit, tak příjemný je Malý svratecký maraton 23.8 (32km) ttp://www.virvudolisvratky.cz/index.php?clanek=7 . Nebo se potkáme jinde:-)

Aldamane, myslím, že to nedělní proběhnutí městem uběhneš. Na čas se mne však raději neptej, obávám se totiž, že to tentokrát i díky počasí ještě 3:30 nebude. Zkus využít té nabídky na doprovod v druhé půlce, asi stačí od 30.km, mohlo by ti to docela pomoci:-)

Anonymní řekl(a)...

Nevím proč, ale také mi něco říká, že to pod 3:30 nebude :-).

Vl001 řekl(a)...

Ale ty máš říkat, že určitě bude:-) Zkus to, jsi tomu docela blízko. I když ono je vlastně jedno, jestli teď nebo na podzim, že:-)

Anonymní řekl(a)...

Pěkně jsi to napsal. Z čehož pro mě vyplývá, že příště tě zase budu muset předběhnout. :-)
A gratuluju ke stupním vítězů. My to v sobotu dotáhli jen na páté místo. :-)

3COP řekl(a)...

Gratuluji, to byl pěkný rodinný podnik a v tom orange triku vypadáš jako profík. Je vidět, že ta nemoc ti nevzala všechny síly :-))

Anonymní řekl(a)...

To bych říkat měl to je pravda. Ale z jednoho běhu mám pocit, že na to nemám a na druhý den je vše v pohodě a zas mám pocit, že to v pohodě zvládnu. Asi bude záležet na tom jak se budu v den "D" cítit. Rozhodně ze začátku se budu držet vodiče na 3:30 a uvidím, jak dlouho se ho dokáži držet :-).
Na podzim je také dost pěkných maratonu, kde by se dalo zaběhnout čas pod 3:30, třeba Poruba :-).

Lenkačlenka řekl(a)...

Jakto, ze te nikdo nepredbehl. Napr. ja :-)

Vl001 řekl(a)...

Lenko, tam je napsáno skoro nikdo:-). Ty jsi skvělá běžkyně, u níž bylo jasné, že bude přede mnou, takže to vlastně nebylo ani předběhnutí, ale vrácení situace do normální podoby:-)Ale předběhl mne ten chlap, co tě doprovázel, to je fakt:-)