neděle, ledna 20, 2008

BBP Radostice 19.1.2008

Terča se v sobotu chystala na volejbal, já s Kristýnkou do Radostic. Ráno lije jako z konve, rozhodně se mi po blátivých cestách běhat nechce. Kristýnce jo. Radostice byly její první závod, těší se jak malá holka:-) Navíc se těší, že třeba přijde málo holek a bude víc bodů. Na místě samém však pršet přestává. Kristýnka si kupodivu dává říci a jde se rozumně rozběhat. Projeví se to v závodě? Holek je na startu jedenáct, déšť účast neovlivnil. Ale ani jedenácté místo by nebylo špatné, ne? Já bych ho bral:-)

Předstartovní optimismus a komeťácká bunda:-).

Start a holky mizí v dáli. Kristýnka jako poslední, dnes však její krok vypadá docela uvolněně. Že by si konečně splnila sen a doběhla třeba spolu s Marií Tancerovou? Skalp takového běžeckého jména potěší, ač je jasné, že mezi Tancerovic holkama jsou docela rozdíly. Uvidíme. První - Tancerová - v cíli, druhá, další atletky v rychlém sledu. Menší mezera, kdo se objeví za nimi? Kristýnka. Jsem tak překvapený, že ani nefotím. Kam zmizely ostatní? Už se v zatáčce objevuje další holka. Teprve za ní Marie Tancerová. Nějak to nechápu, jen je mi jasné, že jedna baketbalistka bude mít vééélikou radost. Napřed však musí v cíli popadnout dech. Otáčí se... a ještě další dvě holky za ní. Kristýnka je sedmá! No prostě historický úspěch, to se musí probrat do detailů. Kde předběhla první, kde další, dozvídám se fůru důležitých detailů:-) Rád si je nechávám vykládat. Je příjemné být svědkem takovéhoto nečekaného úspěchu. Kristýnka se dává trochu dohromady, několikrát prostuduje výsledkovou listinu a jde si den užívat dál. Rozhodla se zkusit si běžet kus pětikilometrové trati. První krátké kolečko zvládá v pohodě s posledními, doprovázím ji při náběhu do terénu, ale ráječská sjezdovka se ukazuje být příliš velkou překážkou. Toto moje basketbalistka ještě běhat neumí, zkracujeme okruh kolem fotbalového hřiště, opouštím slečnu u šaten. Loni tu měla obavy, zda vůbec uběhne 750 m. Dnes uběhla kilometr rychleji, než je mé maratonské tempo a naběhala si tu kolem pěti kilometrů. A to ještě nezačala trénovat:-)

Tuto soupeřku předběhla Kristýnka poprvé. A ten náskok:-)

Když jsem viděl trať, v podstatě se mi ani nechtělo běžet. Je však pravda, že v krosech bývám v Brně relativně úspěšný, málokdo je běhá. Tak s chutí do pozměněné trati - dnes se běží tři kola, jiná než v minulých letech. Po startu začínám s rozvahou, za chvilku mizí vepředu Jarek. Pahorek zvládá s nadšením, očekávám, že v dalších kolech bude chodit. Není kam spěchat:-) Jsem kousek za Sváťou. Nespěchám moc? Dobíhá mne Pavel Tyleček. To mne uklidňuke, to zase tak moc nespěchám. Při rozběhávání jsem pečlivě zkoumal, kudy běžet v seběhu od hřiště. Využívám toho, že to mám rozmyšlené a po mnoha a mnoha letech předbíhám v závodě Sváťu:-) Však on mi to na rovince vrátí. Mne předbíhá Pavel, hrozný chlap. Hned se do něho pouštím. Přece jsme se dohodli v Křenovicích, že dnes budu lepší já! Omlouvá se, že chce být přede mnou jen při proběhnutí cílem prvního kola. Užije si pocit momentálně lepšího a pouští mne vpřed. No proto:-) Pod pahorkem koukám, že můj předpoklad byl správný. Jarek jde. Jen nějak moc rychle, získávám jen pár metrů. Má fakt formu, zdá se, že ho nedohoním. A kde je vlastně Sváťa? Pořád za mnou? Tak to se musím snažit, ať mám o čem psát:-) Druhé kolo +20s proti prvnímu, to jde. Fakt mám bahna plné zuby. Znovu pahorek, Jarka stahuji, ale víc nemůžu. Jestli se nahoře rozběhne, nemám šanci. A jo. Budiž, tak i tentokrát bude přede mnou. Do cíle 10,5km dlouhého těžkého krosu dobíhám za 51:23. Není to žádný zázrak, nicméně je to letos nejlepší výsledek v BBP - 113. místo ze 177, 29. ze 44 v kategorii. Sváťa za mnou, dnešek si budu muset označit zvláštním puntíkem:-) Kdo ví, jestli zase neběžel z Bohunic na start. Doma si zapisuji výsledek do tabulky a s překvapením zjišťuji zajímavý fakt - Kristýnka běžela dnešní závod rychlejším tempem než já. Rok běhání prostě oslavila skvělým výkonem. Snad se mi příště podaří být lepší:-)

Já v rovinaté části pahorku:-) (foto Vilma)

Při pohledu do výsledků mne překvapila ještě jedna běžkyně. Radka Vodičková dnes bojovala o vítězství na kratší trati s juniory. Radek Roupec jen vteřinu před ní. Loni byl rozdíl minuta a půl. Podobné je srovnání s ostatními. Radka prostě poskočila běžecky kupředu. Jsem zvědav na její triatlonovou sezonu. Že bych se šel podívat na závod v Brně i jen jako divák?

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Musím pogratulovat oběma rekordmanům. Zlepšování je neopomenutelné. Ale takhle intenzivně se běhá uprostřed objemového období? :-)
Ten odstup Radky V. je podle fotek podstatně větší než podle výsledků. I další záběry naznačují rozdíly jak v časech, tak i v pořadí.
I tak mají pořadatelé obdiv, jak se vyrovnali s nepřízní techniky a osudu.

Anonymní řekl(a)...

Zasloužené body pro zkušené krosaře :-)
Jarek Konečný v létě vyhrožoval, že ubere pár kilo a pak nám to "ukáže". Je to tady, zdá se.

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný výsledek gratuluji. Na to, že jsi měl minulý týden jakousi krizi, jsi tenhle závod zvládl skvěle. Jak ty to děláš :-)? U mě je to právě naopak, zatím jsem si ani jeden závodní čas nezlepšil :-(.

Anonymní řekl(a)...

rk: Jarkovy bodové zisky a třeba i zlepšení času z Křenovic o 80s oproti loňsku mluví za vše. Že by jen pár kileček?

Vl001 řekl(a)...

Je jedno, jestli Radka zaostala vteřinu či pět. Rozdíl oproti loňsku je markantní.

K Jarkovi - nevím, jestli forma přišla ve vhodnou dobu. Uvidíme, co s ní udělá budějovický maraton:-)

running observer řekl(a)...

Počkej, na příští rok se vybavím rogalem, abych ty bahnité úseky mohl překonat bez kontaktu s blátem :-)))

Vl001 řekl(a)...

Vyber si nějaké lehčí, do kopce se pronese:-)

Anonymní řekl(a)...

Jarek svoji formu potvrdil i v Budějovicích. Bude těžké jěště ho někdy předběhnout.

Vl001 řekl(a)...

Jarek už měl období slušné formy, většinou však nevydrží dlouho, uvidíme:-)