neděle, září 23, 2007

Běžec Vysočiny - Řásná - 21.09.2007

Tak tento závod byl přelomový. Mladší Terča dostala nové běžecké boty a zvažovala start, což vedlo k velkým emocím. Kristýnka měla téměř v očích slzičky - no co se stane, když ji Terča předběhne? Nebude to ostuda? Námitka, že Terča na volejbalovém soustředění běžně předbíhá i holky o čtyři roky starší neobstála. Před třetí hodinou dorážím domů pro holky a slzy na krajíčku má pro změnu Terča. Narazila si nohu. No co když neuspěje? A jak to vůbec na závodech chodí, dlouho na žádném nebyla? Po chvíli marných diskuzí je závěr ten, že Terča pojede s námi, ale nepoběží. Bude vrchním fotografem výpravy. Seznámí se s atmosférou a možná příště... S holkama to někdy není lehké:-)

V Řásné jsme včas. Zaregistrovaní, rozběhaní, Terča fotí o stošest... až vybije baterky. Fotky ze závodů nebudou:-) Kristýnka si stěžuje, že je tu nějak moc holek. Nebude na bedně. A co když bude poslední? No, jdu na start a hurá na trať. Řásná je docela těžký kros. Dva okruhy, nejdřív hodně do kopce, pak pochopitelně seběh. Bohužel v profilech, které mi oproti Hejkalovi nesedí, zatím jsem ho tu neporazil. Proč, když jinde se to daří? Stoupání v Řásné není rovnoměrné, napřed to stoupá hodně, pak míń, opět hodně, za rovinkou následuje poslední významnější stoupání, jediné s pro mne správným sklonem. Naopak klesání je poměrně rovnoměrné, dlouhé. Prostě ve stoupání obvykle nestihnu Hejkalovi utéct a v klesání jen můžu sledovat jak mizí:-) Tak si tak funím do kopce, nahoře koukám, že můj náskok na Hejkala není nic moc. Co teď? Běžet dolů naplno jako v Kněžicích? To bych ve stoupání vytuhl. Smiřuji se s tím, že mne Hejkal doběhne a klesám v klidu. Slyším ho, stahuje:-) Přes nevelké úsilí poprvé v životě v klesání předbíhám. Předběhnutý závodník mi však kazí radost, dole vzdává. Hejkal hodně stáhl, ale nedoběhl mne. Není ve své kůži? No, hurá do stoupání. První s rezervou, ať vydržím. Poté naplno. Tep 164, snad vydržím. Přibližuji se k závodníkům přede mnou, dnes mne to asi baví:-) Už klesáme, teď už není prostor k taktizování, dupu jako slon co to jde. A kupodivu se opakuje situace z prvního kola - v seběhu předbíhám, teď už doopravdy! V cíli jsem za 44:17, druhé kolo jen o 20 vteřin hůře než první (ale nejsou obě totožná, možná je to v podstatě rovnoměrné). Přestože pocit lehkosti běhu po hodinovce zmizel, je to pořád rychlé (díky počasí?), v roce 2005 jsem běžel 46:13, o rok dříve 47:08. A ještě statistika - tep avg 159, max 167, umístění 25. ze 45 (ženy běží jen jedno kolo), v kategorii 8. z 12. Dobrý:-) Tedy až na souboje s Hejkalem, stále v Řásné prohrávám, i když jsem snížil na 2:1 :-)

V cíli Kristýnka jako obvykle vysmátá, sedí s Terčou v hospodě a utrácí svěřené korunky:-). Kopcovitá trať jí pochopitelně nesedí, měří už jistě 175cm, váha tomu odpovídá. A přes svůj handicap předběhla dvě holky a má téměř 8 bodů. No co já bych za takový zisk ještě před rokem dal:-) Drží si také krásné třetí místo celkového pořadí. No snad mne nebude tahat na celkové vyhlášení soutěže:-)

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bez správné objemové přípravy bude souboj s Hejkalem jednostrannou záležitostí.

Vl001 řekl(a)...

Kilometry máme plus mínus stejné, taky nejsem žádný polykač kilometrů. Většinou jsme v pořadí hned u sebe s rozdílem pár vteřin (nebo desítek), to není nijak jednoznačná záležitost...

Anonymní řekl(a)...

Ale máš přípravu mnohem pestřejší a i díky ní se stále zlepšuješ.
Možná se Hejkal vidí příliš sebekriticky a klade si vysoké cíle.:-)

Anonymní řekl(a)...

vl001: TOP 3 vypadá pro Kristýnku více než reálně - doufám, že Tě na vyhlášení tahat bude :-)
Opravdu jsem se moc necítil, hlavně ve stoupání 2.kola, nejhorší byl ten poslední kopec, který Tobě nejvíc seděl. Korunu tomu nasadila ta střeva v seběhu. Zdá se, že jsem měl 2.kolo horší o půl minuty než 1. (loni byla obě skoro přes kopírák).
milan: Jestli to dobře chápu, tak doporučuješ navýšit objem ihned.
Vysoké cíle jsem revidoval podle předpokládaného mírného zlepšování od Kněžic. Od hodinovky jsem se však zatím mírně zhoršoval...

Vl001 řekl(a)...

A já říkám počkej se zvýšením objemu měsíc. Konec BV je blízko, v první fázi navýšení objemu se jistě nezlepšíš, spíše naopak:-)

Anonymní řekl(a)...

No právě to jsem si myslel - než se to zvýšení kladně projeví, bude konec - pardon, nemistrovská Bedřichovská 20, ale tu si klidně dám pomalu :-)
Jinak - 2 měsíce, v listopadu hodlám odpočívat :-)

Vl001 řekl(a)...

No chci Tě vidět nejít jakýkoli závod na maximum:-)

Ber to tak, že odpočíváme teď. A možná budeme muset občas v prosinci nebo lednu kvůli počasí. Já se na úplně volný listopad tedy nechystám:-)

Anonymní řekl(a)...

Hejkal: listopad je ideální měsíc pro navýšení objemu.Minimum závodů,slušné běžecké počasí,pořádný snih na horách ještě není a Porubský 2M je spíše společenská záležitost.:-)

Anonymní řekl(a)...

Hoši, zvážil jsem to a máte pravdu.
Snad jen pauza na přelomu října a listopadu (krátký RV v sobotu po Rudném a pak až krátký RV ve čtvrtek před B20) a pak výklusy + obecná vytrvalost + 1x týdně delší běh (+ snad konečně ABCD - asi by nebylo marné se před 20.sezónou trochu naučit číst ;-) ).
Předvánoční a vánoční frmol, sněhové kalamity a čím dál kratší dny si pak pauzy vynutí samy :-)

Anonymní řekl(a)...

Akorát jsem mohla být třetí. Na co dvě holky když jsem bez diplonu....