úterý, března 13, 2007

Další vážení

Fakt ale ne moje, vůbec nevím, kolik teď vážím. Montují nám novou kuchyň, v ní bude zabudovaná supermoderní váha, která zváží na gram přesně i sedící mouchu. Jistě nám s její pomocí moje žena udělá kdejakou dobrotu. To, že cenu té váhy bychom mohli projídat v cukrárnách řadu let raději pominu. No a co udělá běžec, když uvidí takovou váhu? Správně. Zváží si svoje boty:-) Tak jsem převážil vše, co mám doma. V katalozích mají hodnoty asi nějakého divného čísla, moje boty jsou dle výrobce různé velikosti - 44-45,5. Boty jsem před vážením nemyl. A takto to dopadlo, řazeno podle data nákupu bot:

Adidas Cross - 300g. Tyto boty jsem pořídil cca v roce 2003. Tehdy jsem běhal málo, tak 3-6km v lese, boty jsem koupil ve slevě v Makru. Viděl jsem, že jsou do terénu, jinak jsem je bral jen díky příznivé ceně. Přestože jsou do terénu, běžel jsem v nich v roce 2004 první 1/2PIM. Dodnes v nich rád běhám závody BBP na sněhu nebo i na Vysočině v případě měkkého terénu. Jejich lehkost oceňuji až v poslední době.

Adidas Nova Runner - 366g. Pořídil jsem je hned po 1/2 PIM v roce 2004. Odběhl jsem v nich brněnský půlmaraton téhož roku, na podzim mně začaly tlačit. Buď se mi natáhla noha, nebo se smrskly. Musel jsem je dát stranou. Občas v nich běžím krátký regenerační výklus. Nemám je moc v oblibě, mají hodně tvrdou podrážku pod patou, na asfaltu mlátí, v terénu umí klouzat. Nebyla by to moc dobrá koupě ani kdybych lépe trefil velikost.

Asics Gel 1090 - 357g. Koupené jakmile předchozí Adidas začaly tlačit. Pamětnice prvního maratonu ve Chřibech. Spolehlivé, pohodlné, oblíbené, možná mají naběháno nejvíc kilometrů ze všech. Snad jedinou drobnější výtku - na mokru malinko kloužou. Už jsou víc jak rok vyřazeny z činné služby, jen se mi je nějak nechce vyhodit:-)

Mizuno Wave Creation 7 - 414g. Koupeny loni na jaře. Říkal jsem si, že když jsem těžší, koupím si boty pro těžší váhy, hodně odpružené. Tyto byly z mé flotily nejdražší. Poměrně brzy začala odcházet guma na vnitřní straně podrážky (letošní model už je dělaný jinak). Odběhl jsem v nich 2 maratony a řadu menších závodů. Postupem času jsem zjistil, že jsou dost těžké. Takovýto typ boty už dál kupovat nebudu. Běhám v nich už jen velmi málo, když chci šetřit novější boty. Jakmile definitivně oschnou meze, bez lítosti je vyhodím.

Mizuno Wave Atlantis 2 - 357g. Když jsem viděl, že Creationy se rychle ničí, koupil jsem velmi levně model Atlantis 2, v podstatě na trénink, abych Creationy ochránil na další maratony. Rychle se to obrátilo - Atlantisy jsem si oblíbil daleko víc, takže trénink Creation, závody Atlantis:-). Běžel jsem v nich několik maratonů, triatlonů. Mají skvělou výdrž, trochu jinou podrážku než Asics 1090, takže v lehčím terénu nekloužou. Skvělý poměr cena/výkon, rád bych je koupil znovu, ale zdá se, že už se nedělají. Už mají fakt naběháno skoro stejně jako Asics 1090 ( i váží na gram stejně:-)) , bohužel budou muset pryč.

Asics Trabucco - 428g. Těžké krosky do sněhu a humusu, koupené v prosinci. Že budou nejtěžší jsem čekal, že Creationy váží v podstatě totéž, to tedy ne. U Trabuc jsem pochopil, co to znamená stabilní bota. Ve sněhu po lesní cestě i s ledovými plotnami není problém. Nesmeky letos nebyly potřeba. Oceňuji nepromokavost. Oblíbená zimní bota. Přes jejich váhu není problém běžet i delší trasu (30+).

Adidas Supernova Cushion - 348g. Boty na letošní sezonu na delší štreky, chtěl jsem jedny opravdu odpružené. Koupené ve výprodeji koncem zimy, asi loňský model. Dojmy zatím dobré, jen díky podrážce jsou fakt výhradně na silnici. Do lehkého terénu by se mi hodilo něco jiného.

Nike Skylon - 319g. Boty kategorie lightweight, přesto je staré krosky trumfly:-) Koupeny před měsícem ve slevě (opět o rok starší model, letošní je lehčí:-)) na tréninky na dráze a kratší závody. Docela mi vyhovuje výškový rozdíl mezi patou a špičkou boty. Jsou vcelku odpružené, asi si v nich troufnu i nějaké delší závody.

Docela zajímavý výsledek vážení. Výsledek nesedí s katalogovou vahou, ale v podstatě poměrově to odpovídá. Že jsou krosky lehčí než Skylony bych bez vážení netipoval. Evidentně mám postupně v oblibě trochu lehčí boty, budu si dávat při výběru na váhu a typ bot pozor. Postupně víc vím, co bych vlastně chtěl, ono se to neustále vyvíjí. Přestože mám doma sedm párů bot, jedny mi aktuálně chybí - něco do lehčího terénu na Běžce Vysočiny apod. Mizuno Atlantis 2 není k sehnání, možná vyzkouším Wave Rider 10. Uvidíme. A je pro dokreslení - moje polobotky od Bati váží 444g, cyklistické tretry Sidi 362g. Kristýnčiny běžecké boty Cheedah vel. 41 (fakt hodně levné) - 374g. Těžší než řada mých bot. No a kdybych chtěl to nejlehčí, jistí to papuče. Mají 114g:-)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na Drahanské vrchovině jsem si říkal, kde vězíš, a ty sis vážil doma boty :) Jen pro informaci - běžela se původní trasa (pro mě teda nová), skoro celá lesem, prvních cca 13 km úporné stoupání a poslední 2 km stejně úporné klesání. Asi by sis odvezl můj skalp - cítil jsem se unaveně a moc mi to neběželo. Byl jsem skalpován mj. od Jardy i hejtmana.

Vl001 řekl(a)...

Ten Rousínov je nějaký zakletý, tři roky se tam chystám a nic:-) Skalpování není zase tak moc můj koníček, nicméně uvidíme tuto sobotu, Myslivnu si ujít nenechám:-)

Niktomuž řekl(a)...

Zajímavé. Pocitově mi Creation (model 2005) nepřišly tak těžké, rozhodně jsem měl pocit, že jsou lehčí než Supernova Cushion. Jinak se v nich běhalo dobře, ale brzy odešly. Jak píšeš, hlavně podrážka nevydržela.
Ve Skylonech zatím jen chodím, ale jsem aboslutně spokojen. Super pocit. Lehčí a ohebnější boty fakt mají něco do sebe. Snad to budu tvrdit, až v nich začnu i běhat:-)

Vl001 řekl(a)...

Ony jak jsou ty Creationy děravé, vypadají lehké. Ale nejsou. No ale že jsou tak těžké jsem nečekal ani po vyhledání katalogové váhy na internetu:-)

Ve Skylonech běhám zatím na dráze, tam jsou daleko lepší než třeba Supernova Cushion.

Anonymní řekl(a)...

it is an interesting website, I will go back there