sobota, července 09, 2011

Jihlavský triatlon 5.7.2011 aneb nečekaný duel

Letos to bohužel na dlouhé triatlony nevidím. Natrénováno není a koleno stále nedrží jak by mělo. Ale jsou i kratší triatlony:-) Jihlavský triatlon byl letos mistrovstvím ČR na olympijských distancích, ale na to jsem se pochopitelně nehlásil. Dorostenci a dorostenky měli plánován dopoledne svůj závod na sprint distancích. A zároveň s nimi místní organizátoři, mně tak dobře známí z Běžce Vysočiny, naplánovali závod pro ostatní zájemce, započítávaný do Poháru triatlonu Běžce Vysočiny. Jinými slovy mám šanci si zazávodit s mými obvyklými běžeckými soupeři a zároveň i s Kristýnou:-) Pravda, přestože moc netrénuju, přece jen jsem na tom v triatlonu asi o něco líp než šestnáctiletá Kristýna, která si od plavání odskočila k triatlonu teprve před třemi měsíci. Čekal jsem, že si na mne v plavání udělá náskok, který smažu před koncem kola. A pak jí snad o dost uteču:-)

Takže si tak jedeme v úterý do Jihlavy, je čtrnáct stupňů a drobně prší. Takový letošní triatlonový standard:-) Na místě chvílemi lije. Dáváme kola do depa a dozvídáme se novinku - ženy a dívky startují o 7 minut dřív. Drafting mezi pohlavími zakázán. No to zní dramaticky. 7 minut by mohl být rozdíl mezi mnou a Kristýnou. Doběhnu ji vůbec??? Přeháňka. Lije. Dávám si do depa víc oblečení. Před startem pršet přestává...

 
Start holek a tří statečných žen:-) Kiki s rozvahou v druhé řadě.

Kluci a muži BV:-) Já v neoprenové čepičce, najděte si mne:-))
Řada závodníků se jde rozplavat, mezi nimi i jedna žena bez neoprenu. Asi neví, že má voda 16 stupňů. Zřejmě aby si to uvědomila, pořadatelé o chvíli posouvají start. Žena bez prochládá:-) A už si ženské plavou. Dodrží pořadatelé přesně 7 minut? Asi jo. Startujeme i my. Dorostenci vyráží jako rakety, snažím se moc nebrat na vědomí rychlost, s jakou mi mizí v dáli a v klidu plavu. Plavat v 16 stupních po letech otužování je neuvěřitelná pohoda i pro mne, teplomilce. Abych si pohodu zvýšil, mám i neoprenovou čepičku:-) Obracím zpět, v rukách cítím, že jsem byl plavat naposledy tak před dvěma měsíci. Předplavávají mne dva plavci. Kašlu na ně, plavu rovnoměrně, honím přece dorostenku:-) Z vody vylézám po 15 minutách, to vypadá dobře. Na měřící koberec je to sice ještě kus cesty, ale dnes mi nejspíš dorostenka neuteče...


Depo nemám moc rychlé, beru si i návleky. Stejně ji dohoním:-) Vyrážím a po kilometru dojíždím soupeře. Ach jo, s tím ve dvojici nepojedu. Mizím vpřed. Na třetím kilometru mne dojíždí Zdeněk s doprovodem, děláme trojici. Čti vlaju za nimi. Předjíždíme poslední ženu. Na kolo se navlékla a snaží se rozmrznout:-) Inu, nemá se rozplavávat. V protisměru už se míhají první junioři. A dorostenci. První dorostenka - na kole krásně jedoucí Tereza. Další mírné stoupání. To nemám rád. To neumím. V prudkých kopcích mi neujíždí skoro nikdo, v mírných každý. Zdeněk s parťákem mne definitivně utrhávají. No, aspoň má Kristýna šanci:-) Už ji vidím a k obrátce se to nezdá být daleko. Mám chuť zvolnit, ať ji nedojedu moc brzo:-) Od obrátky se vracím sám, až kousek před cílem kola mne dojede Karel a já se můžu na chvíli schovat. Je lepší, nemá cenu se snažit střídat:-) Čekám, že před sebou každou chvíli uvidím Kristýnu. Vtom ji opravdu vidím! Jenže - sakra - ne na kole! Vona už běží!! Probůh to možná nepůjde doběhnout ;)

Druhé depo taky nic moc, mám poházené věci. No, už běžím. Už jsem na trati. Slyším komentátora, nějaký hloupý závodník si nevzal číslo. Aha, ten trouba jsem já. Co teď? Vrátit se do depa? Stojím a přemýšlím. Ne, běžím dál. Asi mne diskvalifikují, ale já body do Poháru BV nepotřebuji a aspoň doběhnu Kristýnu, s vrácením se pro číslo už by to nešlo. Nohy běží ztěžka, je vidět, že je to první triatlon v sezoně a přechody jsem netrénoval:-) První dorostenci se kolem mne míhají dost rychle. Vidím Kristýnu v protisměru. Vypadá nedostižně. Uvidíme v druhém kole. Před koncem prvního kola se nohy rozbíhají ke 4:40, to Kristýna určitě nedrží. Blížím se jí. V polovině druhého kola ji vidím zanedbatelných tři sta metrů před sebou. Mám ji. Doběhnu si k obrátce, vyběhnu na silnici a vidím neuvěřitelnou věc - dorostenka, která normálně konec běhu jen vykluše, maká jako o život. Běží téměř tak rychle jako já. Snažím se, snažím a přesto - už se neblížím. Dorostenka spurtuje jako šílená:-) Je z toho v cíli více než sto metrový rozdíl. Dobrá, prohrál jsem. Ale snad není všem dnům konec. Do roka a do dne se snad postavíme na start dalšího duelu. A tentokrát, milá Kristýno, to zkusíme na férovku - snaž se mít lepší čas než já. Źádných 7 minut fóra :-))

Statistika: 750/20/5 - 1:20:41. Umístění 20. z 31. dokončivších BV. S takovým časem už na tak krátké trati na dorostence nestačím, opticky nejhorší je plavání, mladí i rychle běhají. Na kole mám ješte šanci držet se slabších:-). Kdybych se přihlásil na olympijské distance, dokočil bych za cca 2:45. Mohl jsem tak v závodě MČR bojovat o předposlední místo :-))

Tabulka časů:



Plavání - Kristýna v neděli plavala desítku na Seči. V době startu 10 stupňů, voda 18, déšť, mlha. V plavání je asi i díky tomuto rozdíl překvapivě malý. Ale vezměme to z jiné stránky - Terka Skuhrová plavání dorostenek vyhrála a byla na Seči taky. Jestli si chce Kristýna na mne v příštím roce naplavat rozhodující náskok, musí prostě i v této "své" disciplíně přidat:-)) Pochopitelně kdyby byly neopreny zakázány, je rozdíl mnohem větší.

Kolo - Na to, že Kristýna jezdí na kole dva měsíce a to zřídka je její výsledek velmi dobrý. Asi budu muset začít víc jezdit, chtěl bych být i příští rok na kole lepší:-))

Běh - Ten opravdu není Kristýninou disciplínou. Jestli mne chce na krátkých bězích porážet, musí hodně běhat. Nechce se jí. Ale bez hooodně kilometrů to nepůjde:-) V běhu si věřím i na příští rok:-))

Depa - V této "čtvrté" disciplíně jsem si letos prohrál souboj:-) Kristýna má jen MTB boty, ale depa trénuje a je to znát. Asi koupím speciální triatlonové tretry. Oběma. A já prostě depa zrychlím:-)

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásný souboj, není to žádná sranda závodit se svými dětmi. :)
Na druhou stranu je to možná chybějící motivace?

Milan

Unknown řekl(a)...

Zdravím ze Slovinska. Hezký souboj. Slečně gratuluji, ještě nějaký ten pátek a táta proti ní mít šanci nebude už vůbec :).

Nechceš Vláďo přijet do ZR na Pilmana? Získáš v podstatě zadarmo můj triatlonový skalp, když ses teď dal na soutěžení s mladšími generacemi...

Vl001 řekl(a)...

Vždycky jsem rád soupeřil s mladšími, ale málokdy vyhrávám:-))

Pilmana nevím, uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v dálkovém plavání. Každopádně vím kdy je ;)

Aldaman řekl(a)...

Pěkný souboj, já si ještě chvilku počkám, než s mýma klukama budu závodit, ale uvidíme je to velké lákadlo. Gratulace oběma :-).
Na Pilmana se chystám také :-).

Unknown řekl(a)...

VL001: To je dobře. Nejsi ještě tak starý, abys termín zapomněl :-P

Alda: Tak se snad po X letech potkáme :). Já teda budu doufat, že se neutopím, páč jsem letos naplaval tak všeho všudy 10 km. Asi to budu muset odprsit. Kolo snad nějak dotočím a pokud to stihnu v limitu, tak běh už nebude problém. Kdybych to neměl kousek od baráku, tak bych o tom s mou (ne)připraveností ani neuvažoval... :)

Anonymní řekl(a)...

Úžasný souboj a krasný článek :-)
Zajímalo by mne, jak to nakonec dopadlo s Vaším startovním číslem? A jak dopadla Kristýnka ve své kategorii?

Tom

Vl001 řekl(a)...

Měl jsem na noze čip, nad startovním číslem nakonec rozhodčí zamhouřili oči (přece jen to byl v mé kategorii "jen" závod Běžce Vysočiny, ne Český pohár či dokonce MČR).
Kristýnka zatím bojuje jen s časem, šla triatlony prakticky jen z plaveckého tréninku, zatímco ostatních pár dorostenek se věnuje triatlonu už nějaký rok, zatím jsou nad její síly. Nyní začíná víc běhat, tak uvidíme příští rok... :-)

Btw. Pilmana nepojedu, musím jinam...

Unknown řekl(a)...

Já jinam nejedu, ale nejsem ve stavu, abych přežil half ironmana a týden na to B7. Kdybych šel B7 sám, asi bych to riskl, ale nechci zdržovat kolegu.

Tož se potkáme na jiném klání :).

Anonymní řekl(a)...

Tak to je dobře, že to takto dopadlo. A Kristýnce budu držet palce, ať se jen zlepšuje ;-) Chce to hlavně výdrž a chladnou hlavu, sám to znám z vlastních zkušeností :-)
A kdo je vlastně teď dobrý v kategorii dorostenek?
Já pamatuji většinu děvčat, které už jsou v kategoriích vyšších nebo úplně skončily..