pondělí, října 12, 2009

Zimní plavání Punkva 4.10.2009 a Slavkov 10.10.2009

Začala nám sezona zimního plavání, tož o tom něco stručně napíšu. Prvním závodem sezony je tradičně Punkva, letos v neděli 4.10. Obvykle je to také nejnavštěvovanější závod sezony. Určitě to není kvůli bodům do Českého poháru zimního plavání, ty se tu rozdávají jen symbolické. Nikdo si tu také pořádně nezazávodí, plavci jdou do vody postupně z lodiček a čas se vůbec neměří. Tak proč se tu schází tolik lidí včetně účastníků z několika evropských zemí? Určitě je to díky až mystickému prostředí Punkevní jeskyně. Jen jednou za rok si mohou otužilci zaplavat v místech s až posvátnou atmosférou, kde čas odměřují jen pravidelné kapky vytvářejí miliony let krápníkovou výzdobu. No dá se tomu odolat? Možná jo, ale já a Kristýnka jsme si to nenechali letos ujít:-)

Přes 160 plavců se sešlo na nástupu před akcí. Náš předseda Michal řekl všechny důležité informace, tedy kdo letos zkusil překonal kanál La Manche - no, těch bylo víc. Překonat ho se povedlo dvěma plavcům - Rosťovi Vítkovi ve čtvrtém čase historie a českém rekordu, druhý úspěšný je člen našeho oddílu Ivan Gazdík. Ale nechtějte, abych vám ho někdy ukázal, bo ho znám jen z obrázků:-) Pro mne dalším důležitým bodem je, zda i letos poplave ve svých 96 letech Ladislav Nicek. Ano, je tu a zdá se být čipernější než loni:-) Tož to je z důležitých bodů asi vše a můžeme nasedat do loděk.

Kristýnka tu loni plavala sto metrů, letos volíme oba nejdelší místní trať - tři sta metrů. Nasedáme do třetí lodičky v pořadí s přáním mít to rychle za sebou. Uvnitř jeskyně náš kormidelník manévruje a manévruje... až je jasné, že budeme plavat jako poslední. No co už. Kristýnka počítala s rychlým startem, není zrovna ideálně oblečená, balím jí nohy do ručníku:-), přesto docela prochládá. Ale už se blížíme k místu startu a můžeme sledovat i hlasité výkřiky startujících před námi. Inu, voda tu má osm stupňů. To teď venku nenajdete. V řekách je pořád kolem 16, ani horské potoky nejsou o moc chladnější. Prostě je to i pro otužilce první sezonní setkání s opravdu studenou vodou:-) Vlastně pro většinu otužilců. Díky tomu, že náš oddíl je tu "domácí", patřím k těm, kteří si měli možnost tuto vodu vyzkoušet i v tréninku. Nemůžeme sice plavat moc dovnitř, ale i trénink na kraji jeskyně mi potvrdil, že to dnes zvládnu. Jinak bych si na třístovku ani netroufl, v jeskyni se z vody vylézt prostě nedá. Už je tu náš start, prochládlá Kristýnka se noří do vody se zděšením. Je to fakt studené:-) Dokonce se jí chvíli těžce dýchá. Inu, slečna má otužilecké sklony od přírody, tak na to hřeší a vůbec se neotužuje. Sprchovat se studenou vodou? Na co. A teď to má:-) Jdu do vody za ní a ač nemám zdaleka takové otužilecké vlohy, cítím se ve vodě zjevně líp, mám natrénováno:-) Kristýnka ale není žádná bábovka, ví, že pocit chladu rychle přejde a statečně plave. Má však trochu problém i s brýlemi, musí plavat prsa s hlavou nad vodou, to jí moc nejde. Ač nejsem žádný rychlík, nechtě jí o kus odplavávám:-) Užívám si krásu tmavé úzké jeskyně a osvěžující vodu. Za zatáčkou světla mizí, je tu skoro tma, kam dál? Je tu potápěč, šermuje svítilnou ve směru plavání. Škoda, raději bych chvíli cestu hledal. Jeskyně se rozšiřuje, je vidět osvětlený Masarykův dóm. Naposledy se ohlédnu, Kristýnka kousek za mnou v doprovodu zkušených otužilců. Užívám si poslední, teď už docela známou chodbu a jsem venku. Nepamatuju, že bych někdy plaval rychleji než Kristýnka o oni zrovna dneska nevyhodnocují pořadí. Smůla:-) Kiki vylézá chvíli za mnou, už se s vodou srovnala, klidně by ještě kus vydržela. Jednou, dvakrát tam ještě vleze a může zase plavat i v prosinci.To se tak někdo má. Já se budu muset poctivě každý den sprchovat a každý týden trénovat. No, snad to zvládnu:-) Následuje už jen tradiční svíčková na Skalním Mlýně s tradiční frontou a můžeme domů. Každopádně Punkva za to stojí a doufám, že příští rok jsme tu oba zase.

O týden později se koná další závod zimního plavání, který se pořádá v bazénu. Pochopitelně venkovním. Proč v bazénu? Je to Mistrovství republiky v zimním plavání způsobem prsa. No a v řece tak nějak není pořádně vidět, zda plavec plave opravdu prsa, tak se plave v bazénu. Tradičně jsou na drahách rozhodčí, tradičně jsou někteří plavci diskvalifikováni za základní technické chyby (dohmat, obrátka) a tradičně se diví. V mém nejlepším věku je disciplínou MČR 750m. Na to spíš nemám ani v letošní poměrně teplé vodě a ani tuto disciplínu plavat nemůžu, nemám odpovídající výkonnostní třídu. Loňská mistryně republiky Kristýnka se pochopitelně hlásí na dorosteneckou mistrovskou trať 250m prsa. A po zveřejnění startovní listiny zavládá u nás doma zděšení. Kiki nebude jediná dorostenka! Co teď? Kristýnka plave prsa nerada a přiznejme si to, nepříliš dobře. Rozvíjí doma teorie, kterak prohraje s nějakou neplavkyní a Rosťa Vítek, který bude druhým reprezentantem Komety na startu, se jí bude hodinu vysmívat:-) Hledáme soupeřky na netu, moc záznamů o nich není. No, snad to nebude tak hrozné.

Za vytrvalého mrholení odjíždíme do Slavkova, vzduch kolem osmi stupňů, oproti loňsku nic moc. Snad se přes den oteplí, já startuji až po poledni:-) První rozplavba je 750m vz, na startu je několik předních českých dálkoplavců v čele s Rosťou Vítkem. Voda 15 stupňů je jen o malinko chladnější než při jeho českém rekordu na La Manche, i ve Slavkově plave čas, který bude nejspíš pro ostatní zimní plavce nedostižný - 8:18.


Další rozplavba už je 250 m prsa. Startuje se z vody, už ze způsobu, jak se do vody tři dorostenky dostávají je zřejmé, že Kristýnce vadí studená voda nejmíň. Trochu trnu, jak holky poplavou, Kristýnka prostě není prsařka a přesto by titul ráda:-) Tep mi jde nahoru, je tu start, po pár metrech plavou dorostenky vyrovnaně skoro vedle sebe. Ano, všechny plavat prsa umí. Zároveň mi však padá kámen ze srdce. Kristýnka je o pár centimetrů vepředu. Má naplaváno ze všech nejvíc, studená voda jí vadí nejmíň, je jasné, že Kiki bude nejméně zpomalovat. A taky jo. Náskok v čele pomaličku roste. Soupeřky se soustředí už jen na boj o druhé místo. V něm hezky plavající Xenie nakonec podléhá Anně hlavně díky zjevně větším otužileckým zkušenostem Anny. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby si Xenie studenou vodu zkusila párkrát před závodem:-) Kristýnka velmi spokojená s dalším titulem, ani se jí od bazénu nechce, musím ji dovnitř skoro odtáhnout:-)



Po převlečení sledujeme další závody. Zajímavý je vyrovnaný souboj padesátníků, kde těsně vítězí Vít Frank. Vrcholem dne je však nečekaně závod mužů A. V něm Václav Mihola, kterého i já pamatuji jako naprosto průměrného plavce, nečekaně drží krok s gibraltarským rekordmanem a double trip La Manche přemožitelem Davidem Čechem. A nejen drží krok, ve finiši překvapivě vítězí. Opravdu hezký souboj! Dáváme si guláš, já klidně před mým startem. Se žaludkem problémy nemívám a tady fakt sprintovat nebudu:-) Na rozdíl od Kristýnčina závodu jsem před tím svým naprosto klidný. Mám natrénováno, nějak to uplavu, mně styl kontrolovat nebudou, u volného způsobu není co:-) Ujišťuji se u rozhodčího, zda můžu přejít na prsa, kdyby mi mrzl nos. A jo, klidně. No tak to zvládnu:-) Šup do vody, není až tak teplá, jak to vypadá, když se napíše 15 stupňů:-) Start, plavu. Pochopitelně mizerně. Od srpna jsem v podstatě neplaval. Po odplavané stovce mám trochu problém s dechem, musím nadechovat každý druhý záběr, což dělám jen v krizi:-) Ale kupodivu to nějak po další stovce rozplavávám. A až do konce se mi plave pocitově stále líp. Když už je jasné, že křeč nebude, tak i pořádně kopu nohama:-) Za 12:50 je tu cíl a naprostá pohoda. Možná jsem dnes mohl zkusit 750m. Stopky prozrazují neuvěřitelný fakt - druhá půlka rychlejší než první o dvacet vteřin. Fakt?

Uplaval jsem 500m v 15 stupňové vodě a nezmrzl jsem. Asi jednou budu fakt otužilec:-)

Tak ještě čekáme na vyhlášení vítězů...

.... a po obdržení medaile můžeme zase domů.

Studené vodě zdar!

3 komentáře:

machy řekl(a)...

Jsem rád, že se konečně dočítám o nové sezóně :) Plánujete Přerov na konci října? Já ho v předběžném plánu mám, tak mi to snad vyjde.

A blahopřeju mistryni, samozřejmě!

JirkaK HK řekl(a)...

Možná má Anička otužilost v genech, ale těžko se dá tvrdit, že má hodně natrénováno - snad ta Punkva pomohla, je fakt, že po ní si na rybníce odplavala s chutí půl kiláku... Kristýnce samozřejmě blahpřeju :-)

Vl001 řekl(a)...

Machy, do Přerova jsme původně nemohli, ale je možné, že se tam objevíme.

Jirko, netvrdím, že má Anička hodně natrénováno. Ale bylo zřejmé, že jí studená voda seděla víc než Xenii, která v ní zřejmě byla poprvé. V rodinné soutěži byste nás porazili, takže i já blahopřeji:-)