pondělí, října 13, 2008

Mistrovství ČR v zimním plavání prsařský způsob 11.10.2008

Po Punkvě jsem čekal, že se Kristýnce bude chtít jet na další zimní plavání. Závod ve Vyškově má totiž statut Mistrovství ČR. Když byla Kristýnka menší, s lítostí sledovala, že se svými časy nemůže na žádné mistrovství republiky kvalifikovat. Do Vyškova stačilo se přihlásit. Ba co víc - při pohledu do loňské výsledkové listiny začala Kristýnka spřádat medailové ambice. Mistrovskou tratí dorostenek je 250m. Loni druhá plavala 6 minut! A na to si moje slečna troufá i ve studené vodě. Inu, uvidíme.

Ve vstupní hale akvaparku Kristýnka postupně skenuje opodál stojící holky - je to dorostenka či starší? S lítostí uznává, že některé asi dorostenky jsou. Pořád počítá, kolik jich je, když už je má skoro spočítané, nasedá mládežnická skupinka do autobusu a odjíždí na závod do nějakého teplého bazénu. Komu by se dnes chtělo plavat venku ve studené vodě:-) Když pak platím za Kristýnku startovné, nakukuji do startovní listiny. No co z ní zjišťuji si raději nechávám pro sebe. Co kdyby to nebyla pravda:-) Na nástupu všude samá vlajka, zazní státní hymna a pak to Petr Mihola vykecá - dvě kategorie mají jasného vítěze. Pokud doplave. Dorostenky a veteránky C. Jestli to Kristýnka uplave, diplom s jedničkou ji nemine:-) Holky prostě zamířily na bazénové závody anebo si do studené vody netroufly. Musím říci, že absenci soupeřek Kristýnka snáší velmi dobře a vůbec má tak nějak dobrou náladu:-) Já poněkud méně. Budeme muset čekat na vyhlášení až do pozdějšího odpoledne, ač Kristýnka plave už ve druhé rozplavbě.

Je tu první rozplavba. Docela zvláštní. Kombinuje startující na 100 a 250m, takže část startuje z jedné strany, část z druhé. Trať 100m byla v propozicích označena jako "vhodná pro příchozí, děti a rodinné příslušníky-laiky", jinak je to mistrovská trať pro ženy 60+. Voda má 13,3 stupně, vzduch 8, je zataženo, padá mlha. Příchozí jsou rozumní a marketingu nepodlehli. S jedinou výjimkou. Nějakým nedopatřením jsem se na trať 100m taky přihlásil. A to už bych měl mít ve svém věku rozum:-) Prostě poplavu se ženami babičkovského věku a stoletým mladíkem. Jestli mne předplavou, bude z toho pěkná ostuda:-) Já však nemusím plavat prsa, už je možná ani neumím. Mistrovskou tratí mého věku je samozřejmě nejdelších 750m, při startu na jiné než mistrovské trati je možné plavat volný způsob. Aspoň že tak:-) Tož se převlékám do plavek a jdu se koupat. Ach jo:-)

Zimní plavání má starty z vody, leze se mi do ní překvapivě dobře, žádné píchání jehliček jako kdysi na triatlonu v 15 stupňové vodě. Otužování asi udělalo své, voda mi dnes ani nepřijde studená. Tuším, že při plavání to bude horší:-) Už aby to odstartovali. Jo! Makám ze všech sil se strategií čím rychleji poplavu, tím dřív budu venku:-) Prvních 25metrů je v pohodě, získávám náskok na ostatní stovkaře, jsem prostě dobrej:-) Druhá půlka prvního bazénu mi jde mnohem hůř. Něco mi asi zamrzlo v krku, mám pocit, že přes to místo ani neproniká vzduch do plic. Evidentně jde jen o pocit, krev se v těle stáhla na neznámé místo, raději zpomaluji. Ale co, už jsem za obrátkou, jen jeden bazén a bude ze mne otužilec:-) Přecházím na nádech na dva záběry, ač nejsem zvyklý tak plavat. Zase zpomaluji. Hlavně doplavat:-) Pocitově teda nic moc. Jestli bude druhá půlka bazénu ještě horší tak to teda nazdar:-) Kupodivu ne. Zlepšuje se to, zlepšuje, dokonce poslední dvě tempa nádherně finišuji a ukázkově dohmatávám! A ven z vody:-) Utírám se a je mi překvapivě teplo. Stejně nemám čas se převlékat, tak se teď otužuji na vzduchu a jdu sledovat Kristýnčinu rozplavbu.


Před startem. Nechápu, co dělám v říjnu u venkovního bazénu.

Mizerný styl. Holt jsem dva měsíce neplaval:-)

Kristýnka zajíždí do vody jako ryba a čeká na svoji šanci. Start! Jeden starší kluk jí malinko odplavává hned po startu, drží se dalšího, dospěláci zaostávají. Na Kristýnce je taky vidět, že ji studená voda zpomaluje. Styl není tak čistý jako včera na Kraví hoře. Ale je to jedno, plave si svoje a stabilním tempem si doplavává pro titul Mistryně republiky. No kdo by to do ní řekl:-) Po doplavání vééélká radost a já se můžu konečně obléct. Jdeme na oběd, v místní restauraci dávají na americké brambory takovou porci česneku, že to musí zabít všechny bakterie i viry do vzdálenosti několika metrů. Asi myslí na nás otužilce:-) Jo jo, otužilec to jsem já:-) A koukáme na otužilce a čekáme a odpočíváme a pak tramtadadá - Kristýnka dostává medaili a diplom, kde je VELKÝMI PÍSMENY napsáno, že jde o MČR, teď už je to prostě jasné. GRATULUJI! A naše časy? Já 2:06. Inu, studená voda zpomaluje. Kristýnka 5:30. Zdánlivě žádný zázrak. Pro pořadí Českého poháru se dělá tabulka všech, co plavali 250m. Kristýnčin čas je 3. z 11. Výsledky zde.

Předstartovní optimismus

Dobrý výkon

Mistryně republiky je se závodem spokojena.

Taky bych chtěl umět v 95 letech lézt po žebříku jako veverka.

Známí brněnští otužilci si stěžovali, že je voda neobvykle teplá a nemohli proto dát plně vyniknout svým kvalitám. Předsedovi to však samozřejmě na medaili vyšlo - gratuluji. Jo a pak mi došly ve foťáku baterky:-)


A aby to nevypadalo, že mám jen jedno dítě, připojím ještě pár dalších fotek. Vzpomínáte si na článek První mač? Terča se po roce do Pohořelic na turnaj v minivolejbale vrátila. Zatímco loni to byl boj o každý balón a potěšilo vydřené vítězství ve skupině o bůh ví kolikáté místo, letos její tým procházel turnajem jako nůž máslem. Výhra střídala výhru. Většinou snadnou výhru. V jediném zápase se se soupeřkami přetahovaly o každý míč, nakonec neúspěšně. Šlo však už o zápas o postup do finále! A v takovém není ostuda prohrát, obzvlášť po dobrém výkonu! Holky si spravily chuť v zápase o třetí místo. Turnaj je smíšený, jejich soupeřem byli kluci. Zajímavé srovnání herního pojetí - kluci bojovnost, frajeřiny, smeče. Holky technická čistota, umísťování míčů, dodržování pokynů. Hezký zápas s jasným vítězstvím holek. Gratuluji! Terča je minižačka i příští rok. Soupeřky s ní budou mít opravdu hodně práce!

Zaujetí pro hru

Výborná technika

Třetí tým turnaje při vítězném pokřiku:-)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na tebe snad už jen polárium . Tímto tě zvu do Čeladné na -160°C kryopárty.

NNN

Vl001 řekl(a)...

Polárium asi po maratonu vyzkouším. Zatím nevím, jestli pořádnou komoru nebo jen ty pidikomůrky. Ale ve vodě je asi stejně víc zima:-)))

Niktomuž řekl(a)...

Jako hned po maratonu?:-)

Vl001 řekl(a)...

Hned néééé:-) Až se párkrát vyspím:-)

d řekl(a)...

taková kosa a ani se koupou, ještě chytnete reuma...