neděle, července 06, 2008

Seč 6.7.2008 (plavání)

Další závod dálkového plavání nás zavedl na Seč. Tady už jsme loni taky byli. Kristýnka měla letos bohatý program - v sobotu trojku, v neděli pětku. Na trojku odjela v sobotu ráno sama autobusem plným komeťáků a odplavala ji jako obvykle ve slušném tempu, přestože říkala, že se bude šetřit na neděli. Popis závodu mírně hororový, prý jí nebylo dobře a mírně si i ublinkla. Ale pak už to prý bylo lepší a v klidu doplavala. Dokonce se povedla věc nevídaná - předplavala si dvě soupeřky. Jenže na startu jich bylo ještě sedm dalších, takže je z toho osmé místo. Gratuluji k úspěchu v přímém souboji a k pěknému času 38 minut:-). Jenže ten čas je zkreslen díky zásahu rozhodčích, kteří závod předčasně ukončili. Proč, to netuším. Voda prý byla teplá - téměř 23 stupňů. Možná nějaký problém s počítáním počtu kol. Přece jen se plavalo na pouze 250 metrové obrátce, což je pro rozhodčí při větším počtu dětí poněkud náročné.

Ale pojďme k neděli - zatímco Kristýnka si ještě vyspává na Seči, já budím zbytek rodiny a vyrážíme. Moudře o něco dřív. Volím cestu přes Havlíčkův Brod, mohla by být rychlejší. Díky nekonečně dlouhému úseku z vyfrézovanou vozovkou to však možná nebude pravda:-) Přesto jsme na Seči včas, já jsem popsán a připraven se vrhnout do vody na svoji dětskou trať 3km. Tedy dětskou délkou, ne tratí. Poplaveme 250m obrátku jen jednou - tedy 500m - a pak hlavní kolo 2,5km kolem ostrova. Daleko od břehu děcka plavat nenechávají, což je velmi rozumné. Dětská pětka startuje až po dospělé trojce, jakmile opustíme obrátku, budou plavat na ní. Desetkrát. To nemusím, mám rád méně okruhové závody, takže mi má trať maximálně vyhovuje. Méně už vyhovuje teplota vody, přes noc se ochladila na 21 stupňů. I tak je pro mne letos nejteplejší, uvidíme. Mám rozporuplné cíle - vzhledem k předchozím dvěma nedoplavaným závodům potřebuji dnes doplavat, abych si fakt nevyrobil nějaké psychické trauma:-) Zároveň se taky potřebuji nezničit před Rothem, který je už za sedm dní. No, uvidíme:-) Startujeme spolu s desetikilometrovou tratí, na startu jsou zmatky, pořád se odkládá. Desítkáři vyrazí rovnou na delší okruh, takže si nebudeme zavazet. Díky odkladům startu začínám být pomalu taky nervózní, snad se to neprojeví na výsledku. Konečně je tu start, jako obvykle nechávám rychlejším náskok a vydávám se je pronásledovat zezadu. Snažím se vědomě uvolňovat nohy co to jde a plavat dlouhá tempa. Vedle mne můj obvyklý soupeř z Bohemians. Přece není možné, abychom plavali furt spolu:-) Na 250 metrech jsem za 6:17, což přes mou pomalost je nesmysl. Bójka je prostě daleko, po startu nemám určitě tempo horší než 2:15. To si Kristýnka mákne:-)
Po pětistovce jsem u mola rozhodčích, na hodinky nemám čas koukat, u bójky je tlačenice. Asi je tu víc plavců mé výkonnosti:-) Vydáváme se přes přehradu k ostrovu. Když jsem stál na břehu, viděl jsem ho velmi jasně. Z hladiny není ani s novými brýlemi vůbec vidět. Prostě před sebou proti slunci vidím jen spoustu stromů v dáli, lhostejno, zda na ostrově či na břehu. Zkouším se orientovat podle ostatních plavců, i to je komplikované. Jsou hodně roztaženi do šířky. Volím blíže k pravému kraji rozptylu, což je asi dobře. Cesta k ostrovu jakž takž, už bych si však přál být venku, jako trénink na Roth by to už stačilo:-) Obeplavání ostrova mi přijde nekonečné a pak nevím, jak dál. Můj spolusouputník z Bohemians plave hodně vlevo, to se mi nezdá, raději bych rovnou k protějšímu břehu. Kde je ta hloupá bójka? Najednou se přeze mne přežene čelo závodu na 10km. No řeknu vám, mazec. Voda jen vaří. Plavu za nimi, tady by měla být trať stejná. A jo, za chvíli vidím bójku. A to je bójka poslední!:-) Teď už "jen" zpět k molu. Možná osmistovku, nevím. Díky opatrnému kopání mám unavené ruce, nejraději bych vylezl. Ale to bych byl za bábovku:-) Plavu, zpomaluji. Čepička Bohemians pořád deset metrů ode mne. Neuvěřitelně podobná výkonnost:-) Cítím mírné náběhy na křeče, mírně měním pohyb nohama, zatím dobrý. Nevidím molo, mířím na stany. Molo by mělo být u nich. Je mi už zima, jako obvykle tuhnou prsty. Zvládnu já vůbec někdy někde pětku? Naštěstí ji mám v plánu až příští rok:-) Mechanicky máchám rukama a vůbec nechápu, proč je táta dvou plavců z Bohemians pořád deset metrů ode mne. Asi mi dělá osobní stráž. Ale to by měl plavat za mnou. Musím mu to někdy říct:-). Vidím molo! To už doplavu. Mám nápad, přidám. Borec z Bohemky přidal taky. Já se z toho zblázním! Jsem rychlejší! Ale o malinko, už to nestihnu. A doplavu bez křečí, heč! Houby. Jakmile na to pomyslím, náběh na křeč se mění v pokus o zakousnutí křeče do holeně, unavené z včerejšího kola. Včas nástup křeče zachytávám, rovnám nohu a dělám prostocviky pět metrů od cíle. Fakt ne víc:-) Co teď? Noha jakž takž, doplavávám styl ouško. Komentátorovi se asi líbím, protože říká, že teď uběhne 1:16 a poplave tu... Michal Šanda. Už jsem se bál, že bude komentovat moje podivné pohyby ve vodě:-) Ale stejně jsem dobrej, uplavat 3km za stejný čas, jako česká legenda dálkového plavání 5km. Musím se prostě pochválit!

Na břehu obvyklá scéna, nikdo se neklepe, jen já. Převléknout, zahřát se a jdu se podívat na Kristýnku. Na to, že včera plavala trojku se s tratí pere pěkně. Podávám jí občerstvení, nepromluví ani slůvko, tak je soustředěná na výkon. A to je dobře. Je vidět, že i tuto trať doplave. Taky chodím plavat dvakrát týdně, ale toto bych nedokázal. Pravda, na Kristýnku je toho už dost, nadechuje víc na jednu stranu, v cíli si stěžuje na bolest ruky. Bodejť, s takovou zátěží. Víte, jsme dobří. Kristýnka doplavala kombinaci 3+5km, já doplaval se Šandou. Hezky jsme ty plavce před sebou hnali! :-) Dejte nám ještě rok, dva a zaplaveme si ještě delší tratě a ještě rychleji. Rezervy máme a pořád se zlepšujeme. Ve 41 i ve 13 letech.

Jo a cesta přes Žďár rozhodně není rychlejší. Taky jsou tam opravy:-)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vláďo, chtěla jsem se zeptat, může se na nějaký závod v dálkovém plavání přihlásit i plavec neregistrovaný? Docela bych měla chuť si po přečtení tvých článků nějaký vyzkoušet, ale nevím, jestli je to možné. Vzala bych s sebou i děti, které plavou v oddíle, tam by asi na 1 km (?) neměl být problém.
Pavlína Procházková (pavliproch@seznam.cz)

Vl001 řekl(a)...

Pavlíno, úplně oficiálně pravidla říkají, že soutěže se v příslušné kategorii může zúčastit plavec oddílu, který je registován v sekci dálkového plavání (tedy vlastně nestačí "jakýkoli" plavecký oddíl). A na závody oficiálně hlásí oddíl své závodníky hromadně, dle pravidel za způsobilost plavců totiž zodpovídá vysílající složka.

Já však loni hlásil Kristýnku sám (tedy nehlásil ji oddíl) a když jsem kontaktoval organizátory mailem, byli vždy velmi vstřícní (např. mi umožnili plavat i závod určený jen pro děti, pochopitelně mimo soutěž) a vždy mi start umožnili, přestože jsem registrován nebyl. Oficiálně na závodech je kategorie pro neregistrované tuším jen na Lipně a na Pastvinách.

Jestli ti můžu doporučit, vyber si na serveru dalkove.plavani.info závod, na který bys chtěla jet a kontaktuj organizátory. Určitě se cesta najde.

K dětem - máš jejich registračky? Obvykle je mívá trenér u sebe, avšak i to se dá organizátorům vysvětlit. Děti musí v závodě startovat v příslušné kategorii - mladší žáci 1996-98, starší 94-95. S rokem narození 99 a méně nikoho na start nepustí (jen s písemnou výjimkou svazu), starší už jsou dorost a opět se mohou zúčastnit tam, kde jsou uvedení. Toto píšu proto, že někde děti vůbec nemají vypsán závod na 1km, někde starší žáci musí plavat trojku a nemůžou na jedničku, je potřeba se podívat na program vybraného závodu.

Snad jsem to moc nezamotal. Prostě si vyber závod, podívej se na kategorie a těším se na setkání na startu:-) Další, co mne předplave:-)

Vl001 řekl(a)...

Pavlíno, stáhni si tento soubor:

http://www.kdsoft.cz/vertest1/uploads/STD2008.doc

Tam najdeš všechny termíny i další informace.

Anonymní řekl(a)...

Vláďo, díky moc. Pavlína

Anonymní řekl(a)...

Výborně, generálka na Roth, dopadla dobře. To bude pěkný výsledek :-). Už se těším na report :-).

Anonymní řekl(a)...

Hezký. Ale nějak mi připadá, že Roth plánuješ spíš jako výlet než závod :-P.

Jo a uzavírka ve Žďáře neštve jenom Tebe :), ale i nás místní.

Vl001 řekl(a)...

No snad mi na tom výletě čas změří :-) Proč myslíš, že neberu Roth vážně? Dělám, co mi síly stačí. Nezapomeň, že už nejsem nejmladší:-)

Anonymní řekl(a)...

Myslím si to, protože mi Tvoje sportovní aktivity poslední dobou připomínají spíš činnost dělanou jako zábavu než nějaký vážnější a smysluplnější trénink. Což si myslím, že je dobře :) ale může se to podespat na výkonu a tak.

Ale tenhle můj pohled ber raději s nadhledem. Co taky čekat od věčně zrnaněného pecivála :D

Vl001 řekl(a)...

Proč poslední dobou? Tak je to přeci pořád:-) Já už Vabrouška nedohoním a jestli dokončím ironmana za 11 nebo 14 hodin je světu i mně tak nějak jedno. Ale v řadě závodů jsou i takové, kde bych chtěl mít dobrý pocit nejen z dokončení, ale i z výkonu. Doufám, že takový bude i Roth.

Anonymní řekl(a)...

To je jasný, že se tím bavíš pořád. Jenom se mi teďka zdá, že zábava je už na úkor tréninku. Ale jak to je musíš vědět nejlíp sám ;-). My tu o tom můžeme tak maximálně blbě kecat :).

Vl001 řekl(a)...

Je těžké odhadnout správné "dávky". Loni na Moraviamanu jsem byl asi poněkud přetížen, jiné vysvětlení moc nemám. Proto jsem zvolil poslední dva týdny letos volnější. Snad to vyjde:-)