neděle, června 29, 2008

BV Půlmaraton Nové Veselí

Půlmaraton v Novém Veselí jsem za minulé tři roky běhání Vysočinou vždy vynechal. Býval v termínu Moraviamana, navíc v neděli. Letos jsem Moraviamana vynechal a když závodí celá rodina, tak to nedělní termín nevadí, navíc je závod o týden později. Prostě vyjíždíme tak akorát. V Novém Veselí pak můžeme obdivovat zbrusu novou sportovní halu. Sice mám pocit, že tu bude poněkud nevyužita, ale pár místních má asi jiný názor:-) Aspoň bude kde se osprchovat.

Na prezenci zjišťujeme, že příchozí běží jeden okruh půlmaratonu, tedy 7km. To se Lence běžet nechce. Marně jí vysvětluji, že to je vlastně lepší, než běžet s velkou ztrátou pár malých koleček za velmi rychlými dorostenci. Prostě dnes závodíme jen tři.

Tři stateční závodníci:-)

Já startuji první, teplota se přehoupává přes dvacítku, dnes mi třeba zima nebude:-) Po startu se propadám startovním polem, zachytávám se za Františka Stokláska staršího. Běžci kategorie 60+ jsou známí svým vyrovnaným tempem. Nicméně dnes jak na potvoru zjišťuji, že první kilometr je 4:10. Tak to by asi nešlo:-) Nechávám Františka běžet a sleduji další skupinky běžců, které mne míjí. Znovu se pokouším zavěsit za zkušeného běžce, tentokrát Zdeňka Nováka. Chvilku jeho tempo vypadá rozumně rovnoměrně, pak je evidentní, že honí Františka. Prostě jak malí kluci:-) Moudrostí svých 40 let usuzuji, že na tyto mladíky nemám. Můžu v klidu hodnotit trať, je pravda, že je poměrně rovinatá, na Vysočině bych to nečekal. Nicméně na startu uváděných 15 metrů převýšení v jednom okruhu je spíše zbožné přání. Můj Garmin sice výšku trochu nadhodnocuje, ale celkově naměřených 238 metrů stoupání je asi reálnější než 45. Prostě to není trať na osobák, navíc začíná být poměrně teplo. První kolo 32:33 - dobrý. To je vlastně na osobák:-) Pochopitelně nebude. Mírně zvolňuji, předbíhá mne Míla Zvěřina - no co ten vzadu dělal:-), po zvolnění se mi začíná běžet skvěle. Jako bych měl naběháno mnohem víc než od dubna obvyklých průměrných 30km týdně. Ve druhém kole mne běh vyloženě baví, sice nespěchám, ale začínám předbíhat. Třeba i Mílu Zvěřinu, já vím, nemá rád teplo. A ono už docela je. Cíl druhého kola ukazuje zpomalení - 34:01. To pořád ještě jde a nemusím se stresovat, že by to mohl být osobák. Běžím do třetího kola a je mi líto, že je už poslední. Dnes se běhá docela fajn. Předběhnu si posledních pár zpomalovačů a jsem v cíli - 1:40:54. To stačí na 52.místo z 82 celkově, 18. z 25 v kategorii. Průměrný tep 154 ukazuje, že jsem se malinko flákal, respektive nohy rychleji nechtěly. Půlku bych měl běhat s tepem 156 a víc. Prostě není to zázrak, ale já jsem maximálně spokojen. Půlmaraton v Brně jsem běžel o devět minut hůř. Jasně, jednou jsem letos byl na metě půlmaratonu i rychleji. V Paříži. Jo, to byla forma. Nebýt nemoci, mohl to být čas jak víno. Nicméně dnešní čas beru jako příslib toho, že by to v Rothu běžet docela mohlo.

Spokojenost po doběhu. Asi je to dané podkolenkama:-)

Vyzkoušel jsem i tajnou zbraň na Roth - podkolenky koupené na Moraviamanu od Petra Vabrouška. Dnešní zkušenost s nimi je vcelku pozitivní. Noha v nich je víc v pohodě, kupodivu se nepřehřívá. Jako nevýhoda mi přijde, že je míň "cítit kotník", na rozbitých místech bylo potřeba si dávat pozor na nášlap. Podkolenky však do Rothu určitě pojedou.

Společný start žáků. Terča se evidentně těší...

Během mého pobíhání odběhly svůj závod i holky. Terča potvrdila trend neustálého zlepšování a zvítězila ve velmi pěkném čase. Pravda, největší soupeřky už dnes byly asi na prázdninách. Kristýnce se běželo těžce, asi i těžce nesla, jak jí mladší sestra utíká a bylo z toho i pár slziček. Kiki, je zbytečné to tak brát:-) Máš krásné druhé místo a v basketbalu se ti bude běžecká kondice velmi hodit. Není důležité vyhrávat. Já sám jsem v podstatě taky nic nevyhrál:-) A stejně jsem dobrej:-) Jsme prostě dobří oba. A vítězka Terča pochopitelně taky.

Terčin finiš

Kristýnčin finiš

Soukromé vyhlášení vítězky. Terča přišla na vyhlášení pozdě, ale medaili dostala se vší parádou.

Takže už jen osprchovat v supermoderní hale. Teče jen studená voda:-) Nám otužilým plavcům to pochopitelně nevadí:-) Běžec Vysočiny má teď do konce prázdnin přestávku. Do té doby budou holky na velmi pěkných místech celkového pořadí. Už se těšíme na podzimní běhy Vysočinou:-)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ty už máš ty fusekle taky, jo? :-)

Advid

Vl001 řekl(a)...

Jo:-) To je holt vědeckotechnický pokrok:-)

Anonymní řekl(a)...

Kde si nechal chranice fotbalisto :)
Mozna to nekomu pomaha, ale vypada to hrozne, nic ve zlem, mozna se za ne budou dat strcit gely tycinky apod :)
IM

forest řekl(a)...

To je fakt hnus, velebnosti. Je ale pravda, že ty oholené nohy jsi něčím zamaskovat musel...

Niktomuž řekl(a)...

Podkolenky jsem si kdysi nechal vnutit v úžasné slevě na expu v Regensburgu, párkrát jsem je zkusil, ale žádné úžasné dojmy to ve mně nezanechalo. Když bylo vedro, tak se mi potily nohy ještě víc. A když vedro nebylo, tak mi prostě vadily:-) Navíc se mi brzy rozdrbaly na palcích... Ale placebo to může být skvělé:-)

Anonymní řekl(a)...

kurňa tohle vědět, tak přijdu zafandit ;-). Jinak bych úplně neřekl že trať není na osobák. Není to Olomouc, ale žádné velké krpály po cestě nejsou a člověk aspoň neběží stereotypně po rovině :)

d řekl(a)...

Co k tomu dodat? Holky perfektní, gratulace terce k vítězství, Kristínka taky asi nedopadla špatně, jen ten taťka se akorát promenádoval v nových podkolenkách a zapoměl máknout. Ten čas a ty tepy, nic moc. Spíše nic než moc.
:-)

Vl001 řekl(a)...

Jo, to znám, trošku přidám a něco si uženu. Aha - chápu - k uhnání mne nutí doktor, chce mít body :-D

2 Luckyboy - na trati byla mírná změna oproti loňsku v Újezdě, tam byl "nový" minikrpál, který likvidoval tempo. Ta trať není špatná, ale osobák se dá snadněji zaběhnout v Olomouci, Otrokovicích, asi i Blansku a pravděpodobně i v Praze. Z tratí, které znám. Navíc i termín a počasí samozřejmě nejsou ve Veselí ideální. Nicméně závod je to hezký, i když na Vysočině jsem ještě raději, když se běží víc v lese...

Anonymní řekl(a)...

Správně jsi to odběhl, žádné divočení prostě půlka zaběhlá s rozumem.
Já to rozhodně kupovat nebudu, při fotbale jsem si jich za 16 let užil až až a nezdálo se mi, že by to pomáhalo :-).

Anonymní řekl(a)...

Jenže Aldamane, ty sis pod ně ještě strkal nějaké ty vycpávky. :D

Anonymní řekl(a)...

To já musel, to byla povinná zátěž :-).