pondělí, listopadu 12, 2007

Týden 45/05.-11.11.2007

Občas koukám na internetu, jak trénují triatleti. U některých je vidět vzorná periodizace. Tři týdny zátěž roste, potom jeden týden recovery a hurá znovu na to. U sebe to pozoruji poněkud jinak. Dva týdny třeba jakž takž zátěž a pak už to chce odpočinek nebo aspoň změnu, aby mne to pořád bavilo. Chřadnoucí tělesná schránka si také vznáší různé požadavky - blokující páteř říká, že bych se měl více věnovat cvičení zad, problémy s trávením potrestají konzumaci některých potravin. No a zrovna těch, co chutnají:-) Ono s tím sportovnáním je to tak, že jde především o zábavu, tak kdo by sám se sebou bojoval, že. Bylo jasné, že tento týden nebude nic moc, takže už dopředu byl plánován jako jeden z mnoha recovery. Těch mám v roce mnohem víc, než špičkoví borci. Aspoň v něčem jsem lepší:-). Takto to dopadlo:

Pondělí - 0-0-0 Měl jsem velkou chuť zrušit tradici odpočinkových pondělků a jít plavat. Nejde to. Tentokrát ne kvůli nedostatku času, bolí mne hlava:-) To tu dlouho nebylo. Před pár lety mne bolívala se změnou počasí relativně často. Nějak to zmizelo a je to zpět. No, plavat se s tím nedá. Večer je to lepší, posilovat se chvilku dá. Aspoň něco:-)
Úterý - 2-0-0 Plavat se dostanu až odpoledne. Ve vodě vydržím hodinku, naplavu si 2km, jsem se sebou relativně spokojen. Úseků 50VZ/1:15 sice pořád moc nezvládám, ale lepší se to.
Středa - 0-16,8-0 Celý den jsem v Praze. Plavat na Zelený pruh jsem se nedostal, bo se mi protáhl program. Dojíždím domů až po deváté, to je mimo běhací hodiny. Nechce se mi mít úplné volno, tak si sedám na rotoped. Za 32 minut 16,8km. Pěkně jsem se zapotil, hned to pivo jinak chutná:-)
Čtvrtek - 1,5-0-0 Nedaří se mi chodit plavat ráno v šest, protože nezodpovědná manželka má furt nějaký program. Když dorazím na bazén po odvozu holek do školy, musím obvykle pospíchat na nějaké jednání či co. Ale 45 minut mi zbylo, naplavu 1,5km. Večer bych šel běhat, jenže Kristýnka má nějaké problémy ve škole. Není mi jasné, proč moje šikovná holka, která umí zabojovat ve studené vodě i v tělocvičně o místo v sestavě nechává některé věci dojít přes míru a kašle na ně. Je mi z těch domácích pohovorů tak nějak smutno, na sport není ani pomyšlení.
Pátek - 1,5-0-0 Ráno se zase dostávám do bazénu. V pátek bývá relativně volno, beru si ploutvičky. Při pokusu o oblíbený motiv 50VZ/1:15 plavu první padesátku za 43 vteřin. Prostě to tempo neumím trefit. Postupně se dostávám k minutě, start 1:10. Z radosti, jak mi to tak pěkně jde se během chvilky zlikviduji a přestože dnes bych mohl pár minut přidat, jdu po 42 minutách z vody docela na šrot:-) Odpoledne jdu na masáž. Masérce se nezdají jakási místa na mých lýtkách, zabere a au! Poněkud mne zlikviduje. Snad to bude ku prospěchu věci...
Sobota - 0-16,7-0 Na bazéně mají dnes odpoledne zavřeno a v obchodech otevřeno. Blbá kombinace:-) Večer aspoň chvilku rotoped - 32 minut, 16,7km.
Neděle - 0-0-16,5 Výběh se skupinou multisportovců. Krásně nám sněží, vzal jsem si Trabuca. Proti větru je to hnus, sníh pořád v očích. Zpět je to lepší, skupinka hned přidává na tempu. Na sporttesteru vidím v jednom rychlejším úseku tep 156, to je na dlouhý výběh už moc. Rychlost v tu chvíli dost pod 5:00/km nesvědčí stehnům, mají problém s těžkýma botama. Jako jediný proto po návratu od Olympie odbočuji na Mendlák, dnes stačí. Taky je to jediný běh v týdnu, musím se trochu šetřit:-) Pohled na sporttester po doběhu - průměr 149 (maratonské tempo), max 161 (desítkové závodní tempo). No holt jsou ostatní lepší, ale byl to hezký zážitek. Ten křupající snížek pod nohama... Jsem zvědav, kdy začneme na zimu nadávat:-)

Počet

Km

Čas

Běh

1x

16,5

1:26

Plavání

3x

5,1

2:27

Kolo

2x

33,5

1:04

4:57

Zhodnocení: Minulý týdne jsem psal, že nechci sedat na rotoped a už ho zahřívám. No, počasí, čas, prostě lepší než nic. Škoda, že se nepovedlo ještě aspoň jedno plavání. Ale něco tam je, až bude čas a chuť, třeba zase přidám. Prostě vcelku dobrý:-)

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Všichni periodizujeme jak se dá:-)
Na kole máš 2x tolik co já.

V neděli jsem si vzal i do sněhu lehčí boty, abych moc nezdržoval jako minule Milana. I s mokrýma ponožkama to bylo v pohodě. Určitě jsem netepal tak vysoko. Se "zimníma kroskama" s hmotností 420 gr.(každá!:-)) mám problém běžet i 6´/km. Nohy pak zůstávají moc pozadu za hlavou.

Anonymní řekl(a)...

Multisportovci.. to se mi líbí
Taky jsem narazil na nový blog, nějakou Kiki94, neznáš? :-) T.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

tesle jsem v neděli dlouho nevyužité NB 872 a velká spokojenost. Lehké, ale stabilní, tlumí a super záběr. V zasněžených Jeseníkách se hodil.

Anonymní řekl(a)...

Pro mě byla neděle teprve druhý běh nad 20km od Stromovky. A díky sněhu a zejména 6h točení nohama na kole v týdnu jsem stehna cítil pekelně. Tělo si řekne o odpočinek příští týden.

Vl001 řekl(a)...

2 Tosk - Kiki94? Jo, trochu znám. To ti je úžasná holka. A sportuje:-) A někdy se změní v hodně lenošného puberťáka. Ale o tom na blogu zatím nepíše:-)

Anonymní řekl(a)...

Rotoped nebo válce ? Zrovna uvažuji jestli si něco nenaježím .
PS: taky pauzíruju na záda ( někdo tu plantáž porýt musí )
NNN

Vl001 řekl(a)...

Rotoped nebo válce? Nevím, co bych volil, kdybych musel mít jen jedno. Možná trenažér:-) Dobře, když už bych tedy musel volit, tak spíš válce. I když na rotopedu jezdím častěji, protože je to jednodušší. Ale každému vyhovuje něco jiného...

Anonymní řekl(a)...

Zdarec,
taky periodizuju :) S tímhle podzimním časem mám někdy kopr jako hrom a položky klid/cross se v mém deníku trošku pomnožily :)
STJ

Vl001 řekl(a)...

Stando, tvých 259km za říjen nevypadá na úplný odpočinek:-)

Anonymní řekl(a)...

No v plánu bylo 310km. Takže manko cca 50km je znamená 5x přemožen leností. A teď v listopadu je to ještě horší (zrovna včera zase ...). Večer, tma jako v pytli, padá mrznoucí déšť se sněhem, já stojím v teple za oknem a rozhoduji se jestli vyběhnout. Celkem často v této situaci dám na radu Mata a poslechnu tělo, které důrazně říká, že se mu ven nechce :)
Listopadovou kilometráž napraví dvojmaraton v Porubě, takže to zase v součtu nebude moc vidět.

Anonymní řekl(a)...

stj: je vidět, že jako matador maratonských distancí ladíš přípravu podle pocitů. Osobně neznám nic lepšího. 250 km je někdy více než 310km.

Anonymní řekl(a)...

Já kdybych ladil podle pocitů, tak ani nevyběhnu :-). Ale to by špatně dopadlo, zatím znám jen jednoho jedince komu neběhání zlepšuje osobáky a to je Exploser. Ale ten využívá tajné metody, které jsou pro nás ostatní tabu. Takže mně nezbývá nic jinýho, než se přemluvit a vyběhnout :-).