pondělí, července 30, 2007

Hlučín 28.7.2007

Další plavecké závody byly pro Kristýnku hodně důležité. V Hlučíně byla v sobotu na programu trojka, v neděli pětka. Nedělní závod na 5km byl mistrovstvím republiky. Ale má na takovou vzdálenost? Přece jen je to basketbalistka. Každopádně v sobotu můžu plavat trojku s ní, před desátou jsme na místě. Právě startují dospělí pětku. Hlučínská štěrkovna je daleko větší, než jsem čekal. Trasa je vyznačena tak, aby nekolidovala se zařízením na tažení vodních lyžarů. Místa dost. Trojka měla původně startovat v 11, start je přesunut na 13 hodin. Aspoň se můžeme na celou pětku dívat. Upřímně řečeno jsem malinko překvapen, že styl těch úplně prvních mi nepřijde nejhezčí. Ti první prostě strašně rychle máchají rukama:-)

Vedoucí závodník. Kdo umí, umí:-)

Kolem desátého místa začínají ti, co se na vodě pěkně kloužou, nejlépe ve skupinkách. No kdo by to byl řekl, že jejich styl se mi bude líbit víc než prvních:-). Na plavcích s výkonností nad 1:20 už jsou vidět sem tam nějaké ty chybky, pořád krásné plavání, obvykle ve vláčcích.

Plavání ve vláčku je výhodou. Ti lepší tak plavat umí:-) Ještě skoro nefouká...


U těch nad 1:30 mám pocit, že už nemůžou. A to je jasné, že jsou mnohem rychlejší než já, musí být na mne hrozný pohled:-) A pak už následuje kategorie bojovníků. Pár plavců dokončuje pětku i nad 2 hodiny. To by mohlo být mé tempo. Ale nevím, jestli bych tak dlouho ve vodě vydržel. Poslední závodník bojuje od prvního záběru, dobojovává za 2:49. I on má můj obdiv, to bych se asi rozpustil. Trochu předběhnu - tento plavec ročník narození 1946 druhý den dokončil i desítku za 6:02. Mám o možnostech pobytu ve vodě hodně zkreslené představy...

Startuje závod na 1km. Děti naskáčou do vody a ta pěkně vaří:-) První se vrací za 9 minut. Při vší úctě ke schopnostem malých plavců to vypadá, že vzdálenost je měřena hodně od oka. To nebude možná ani 800 metrů. Těším se na naše tři tato kola, dnes si jistě udělám rekord na 3km:-)

Kristýnka po ránu obhlíží místo činu. Bez vln.

A už nás volají. Ale ne! Pustí zařízení na tahání vodních lyžařů, mini okruhy vedou pod ním, budeme plavat jedno kolo závodu na 5km a pak ještě první rovinku. Ach jo. Rekord nebude. Teď to totiž vypadá delší než 3km:-)

Start! Všichni se derou dopředu. To já nemusím. Taky výhoda. Jenomže to plavání je nějaké divné. Čím to je? Už vím. Vadí mi vlny. Asi to zní na rybníku legračně, ale zvedl se silný vítr a vlny se plácají jedna přes druhou. Nejde do. Plavu prsa. No to bude čas! Po otočce za první bojkou už zase můžu plavat kraul. Jakž takž. Zrychluji. No jsem dobrej:-) Otáčíme na nejdelší kus přes celou vodu. Je to tak dlouhé, že uprostřed je navigační bojka, ta zadní by nebyla vidět. Zase vadí vlny, zkouším udržet kraul. Projíždí kolem mne motorový člun, vlny mne pěkně vyliskají. Hlavně biceps pravé ruky. Asi se cpe kam nemá:-) Úsilí se vyplácí, stahuji plavkyni přede mnou. Tu, kterou poznám na první pohled. Ano, je to Kristýnka:-) Zezadu mne doplavává jedna prsařka, její výhodou je přímé plavání. Nemusím sledovat navigaci, při nádechu vpravo ji vidím, stahujeme Kristýnku spolu. U zadní bojky ji skoro máme. Je to radost dotahovat lepší plavkyni:-) Jenže prsařka mi uplavává, teď těží z její společnosti Kristýnka. A já dostanu co? Já nedostanu medaili, já dostávám křeč do levého chodidla. Slabou, pravda. Vypínám nohy a plavu dál. Teď už Kristýnku nedoplavu. Rozhoduji se to nedoplavat celé. Jestli nebude další křeč, proplavu cílem okruhu 2,5km a vzdám. Při další křeči dřív, teď se plave podél břehu. Jsem vzadu prakticky opuštěný, dost se mi to vleče. Nakonec se blížím k cíli. 2,5km za 1:04:50. Stoupám na dno. Pořadatel mne upozorňuje, že mám ještě přidat rovinku. Na začátku jsem ji plaval 18:30, je delší než 500m. Říkám, že dnes už ne. Nijak to nekomentuje, jen zjistí mé číslo a mám klid:-) Asi je rád, že jsem nevzdal na jiném místě a nemá ve výsledcích binec. Jdu se utřít, je vidět, že dnes je voda teplá, jsem sice unavený, ale za minutu jsem v pohodě. Můžu očekávat svoji malou plavkyni. Úsek proti vlnám ji opět zbrzdil, ale je mi jasné, že nevzdá. Chce body. Ty mi nedávají, protože nejsem registrovaný plavec:-) Ještě kousek a je v cíli. 1:24:24 a úplné vyčerpání. Naštěstí její první věta je, že na pětku nemá. Přítomný trenér Komety chválí její rozhodnutí. Jsem rád, že zrušení startu není na mně. V těchto podmínkách na pětku nemám ani já, ani Kristýnka.

Co dodat k mému "výkonu"? Poprvé v životě jsem nedokončil závod. Stalo se a nemám k tomu žádné emoce. V podstatě oběť Slovakmanovi tento týden, doplavat se to dalo, ale měl bych dost. Na můj čas se dá dívat ze dvou pohledů - loni bych za stejnou dobu uplaval s bídou 2km. Ale je potřeba přidat a v tomto čase plavat trojku. Ať si můžu troufnout na pětku. Mám dost co dělat.

Co dodat? Plavecké závody jsou krásným zážitkem. Snad se mi do příštího roku podaří stát se členem plaveckého oddílu, ať mi počítají body. A snad to bude lepší. Mně to asi baví:-)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Taky máš takovou radost, když tě předplavávají prsaři? :o)

Anonymní řekl(a)...

To vypadá na trening ultra IM.Taky využíváš sobecky svoje děti k akcím do kterých by se Ti moc nechtělo,tak jako to dělám já ? :-)Rozhodně osvědčený způsob přípravy.

Vl001 řekl(a)...

2 koyama - u dobrých plavců mi to nevadí, bez ohledu na styl:-)

2 milan - kdyby Kristýnka nezačala plavat, nikdy bych se to nenaučil a nikdy bych žádného IM nedokončil. Tak nevím, kdo koho využívá:-)

Anonymní řekl(a)...

Solidní trénink, na IM držím palce.

Anonymní řekl(a)...

V různých fázích je zneužívaný,tím kdo využívá a naopak.Pozitivní je význam pro všechny zúčastněné.:-)

Anonymní řekl(a)...

Sdílet s dospívající dcerou jakoukoliv zálibu je obdivuhodné. Nevím, nevím, jestli to za nějakých 10 let budu zvládat jako Ty, ale i mezi běžci je pár vzorů k následování.
V Nitře snad vlny nebudou, prsaři Tě nepopuzují, naopak je ještě použiješ jako navigátory. Ať to na IM vyjde v osobáku!

3COP řekl(a)...

Rodinný podnik, co dodat? Mezi námi, já když na otevřené vodě vidím větší vlny, tak si představuji jak tam plavu a docela mám strach. Je to dost nepříjemné a orientace mi taky dělá problémy. Ale jako trénink to máš fakt vychytaný. Kdo je pak víc unavený ty nebo dcera :-) ?

Anonymní řekl(a)...

Mas moc sikovnou dceru a taky docela prijemny zpusob, jak dobre potrenovat a jeste si holcicky uzit:)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

podle fotek vypadá voda přímo luxusně. Byla tak čistá, nebo jenom zkresluje odražené světlo? Jinak hodně zdaru na slovakmanovi!

Vl001 řekl(a)...

Co se týče vody, opticky byla stejná jako Brno, tedy nic moc. Ale spíš zakalená než sinice, takže vlastně v pořádku. Jednoznačně nejčistší z přehrad byla Seč, pak asi Plumlov.

Anonymní řekl(a)...

Tak já ti gratuluji žes uplaval 2.5 km a žes ses mi neutopil:-) Já si taky osobně myslím že poslední rovinka nebyla 500 ale aspoń 800m. Protože abych měla 500m za 21min. to se mi zdá divný. I 800m jsem plavala za 16minut. A jinak držím palce na Slovakmana a at´ se ti podaří osobák!!!!!!!!!!!!!!!