neděle, května 25, 2008

Pohár Ľadových Medveďov 24.5.2008

Pamatujete si na počasí tohoto týdne? Déšť, chladno, s bídou odpovídající dubnu. Přesto je v kalendáři druhá polovina května. Český pohár dálkového plavání začíná závodem v Bratislavě. Kristýnka se těší, já jsem tři týdny přihlášen. Podle zpráv z webu má voda na Zlatých píscích 19 stupňů. Zní to jako marketing:-) Připadám si hodně unavený po páteční patnáctce ve Stonařově. Máme jet do Bratislavy? Nakonec jedeme celá rodina.

Právě sobotou se láme charakter počasí na Moravě. Po přejetí slovenské hranice je na teploměru 20 stupňů. Necítím se dobře, na benzínce si dávám kafe a uvažuju, že nechám plavat jen Kristýnku. Maximálně kilometr, vždyť ta voda musí být studená jako loni na Pastvinách. Ale to už jsme na místě startu. Sluníčko smaží, zkouším rukou vodu - je překvapivě teplá. Odhaduji dvacet stupňů. Mají tu nějaké vyhřívání? 20,1 stupňů je i výsledek oficiálního měření. Jasně, kus od břehu po promíchání bude voda studenější, ale přece jen to nebude zimní plavání. Nakonec se rozhoduji také plavat. Vědom si svých asi pěti odplavaných kilometrů za uplynulý měsíc a nedobrého stavu těla sice měním předem nahlášenou trojku na jedničku, ale poplavu. Start jedničky je v poledne, deset minut po nás odstartuje i trojka a pětka. To bude pěkná mela, až mne budou předplavávat:-)

Start! Nechávám náskok dětem přede mnou a rozvážně se vrhám do zahraničních vln. Docela mi to plave, za chvíli jsem těsně za dvěma holkama na čele:-) No, já vím, na mne moc rychlé. Zpomaluje mne chladnější voda nad hloubkou, těsně u první bójky mne předplavává trojice plavců. Rovný úsek kolem ostrova je teplotně pohodovější, voda není promíchaná, je příjemně teplá. Plavání však přestává být pohoda, je vidět, že jsem toho za minulý měsíc moc nenaplaval. První mizí v nedohlednu, následuje zase plavání přes hloubku. Prostě studenější voda. Raději moc nekopu nohama, no znáte ty moje plavecké křeče. Bolí mne hlava, ale těch pár metrů už snad doplavu. Dostávám se ke břehu, žene se přede mne čelo hlavního závodu. Uhýbám jim z cesty a najednou zjišťuji, že ač jsem deset metrů od břehu, pode mnou není víc jak dvacet centimetrů vody. Někdo přede mnou vstává a skáče do hlubšího místa, já se radši odstrkuji rukama, abych nevyšel z rytmu:-) Za chvilku jsem šťastně v cíli. Vstávám a jsem překvapivě v pohodě. Žádný třes, žádná velká únava. Škoda, že se neplave dvojka, jedno kolo bych ještě zvládl:-) Jdu se převléci, teple oblečen se vracím k vodě a vyhlížím Kristýnku. Je překvapivě těžké ji mezi plavci rozeznat, přestala při nádechu zvedat hlavu, prostě se mezi ostatními více ztrácí. Nicméně přece jen její osobitý styl rozeznávám při plavání do třetího kola. Na tempu už je vidět, že i ona se moc přes zimu neotužovala. Přesto plave do třetího kilometru před 12:48, což znamená dva kilometry za skvělých 38 minut. To se tolik zlepšila? To vypadá na trojku pod hodinu! Víte, plave si už jen dvakrát týdně. Její plavání jsem považoval za udržovací a ona se přitom pořád zlepšuje. Nedávno na bazénu uplavala na tréninku za 30 minut 1.750 metrů. To už je krásný výkon! Prostě je to moje basketbalistická šikulka. Ve třetím kole už střídá dva záběry kraul a prsa, což je její odpočinkový styl, když už nemůže, cíl je tu však ve fantastickém osobáku 58:09. Jasně, vyměření trati asi není ideální a nějaký ten metr tam zase chyběl. Ale to nic nemění na jejím skvělém výsledku. A vlastně i mém - nejen že nejsem poslední, ale dokonce jsem v první půlce výsledkové listiny na kilometrové trati. A svoji kategorii Masters D jsem dokonce vyhrál:-)))))

Fotit plavání mobilem nejde. Tak jen důkaz, že jsme tam byli. Čepice patří Kristýnce:-)

Kristýnka je přece jen zničenější než já, převléká se, mne zatím oslovuje slovenka Eva s tím, že mám prý pěkný blog a proč jsem neplaval delší trať. No, proč. Na víc jsem dnes neměl:-) Je zvláštní, že kamkoli dorazím, je tam někdo, kdo mne čte. Aby se jeden bál, že nikde nebude inkognito:-) Každopádně zdravím i slovenské čtenáře:-) Ale to už rychle mizíme na jídlo a něco teplého. Po půlhodině je i mé slečně fajn a pochvalujeme si, jak ta plavecká sezona pěkně začala. I voda krásně teplá. No pohoda. Těšíme se na příště!

9 komentářů:

3COP řekl(a)...

Nechci se opakovat, ale zase to máš klasicky pěkné. Ty máš naplaváno 5 km za měsíc a já od začátku roku, ale to neva na Moraviamanovi něco naplaveme, ne !?

Vl001 řekl(a)...

Já plánoval na Moraviamana štafetu, ale kvůli Kristýnce dám přednost dálkovému plavání. Celého nemůžu, Roth je moc blízko a přece jen to má být můj "vrchol":-) No a dál se uvidí. Nitra nebo něco:-)

Vl001 řekl(a)...

Nicméně do Otrokovic se chystám později odpoledne jako divák. Tak moc nespěchej, ať mám komu fandit:-)

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji k vítězství v kategorii mistrů! Zkušenosti k nezaplacení. Fakt pěkný.

Vl001 řekl(a)...

Ano, také si vítězství pochvaluji. Netušil jsem, že se můj plavecký talent projeví tak brzy. A že porazím tolik - jednoho - soupeřů. Doufám, že už plave aspoň týden:-) Bohužel se obávám, že příště už obsadím obvyklé místo na konci výsledkové listiny:-)

Anonymní řekl(a)...

taky gratuluju, ale hlavne k tomu jaky mas sikovny holky :) posledni dobou sbiraji jeden uspech za druhym.. jinak sem nepochopil jestli teda v Otrokovicich poplaves nebo se prijedes jen podivat? totiz jeslti se nepletu tak start plavani je stejne jako stafety 90 minut po nas ;)

Vl001 řekl(a)...

2 Zombice - pravděpodobně pojedu s Kristýnkou na závod dálkového plavání do Přerova a po skončení se zkusíme zastavit v Otrokovicích.

Anonymní řekl(a)...

aha, tak ja to tradicne popletl :) ja myslel ze si dalkove plavani strihnete v Otrokovicich.. uz je mi to jasne :)

Vl001 řekl(a)...

No, ono taky to byla jedna z variant. Ale nějak informace o swimmtour v Otrokovicích zmizely a Kristýnka chce body. Ty dávají jen v Přerově:-)