pondělí, července 09, 2007

Seč 7.7.2007

Kristýnce se venkovní plavání zalíbilo, nutně potřebovala jet na další závod na Seč. Trochu se mi to nezdálo - přece jen má v tom týdnu basketbalové soustředění, šest hodin tréninku denně je dost. Po takovém týdnu plavat? Ale na Seči jsem ještě nebyl, proč ne. Měli jsme ještě organizační problém - žáci plavou 3km v sobotu, dospělí v neděli. 5 km zase naopak. Přiznávám, chvíli jsem zvažoval myšlenku přihlásit se na 5km. Nakonec jsem ale nabyl dojmu, že není kam spěchat a požádal pořadatele, zda bych v sobotu mohl plavat 3km s žáky. Další z mých moudrých životních rozhodnutí:-) Pořadatelé mi vyšli vstříc a byl jsem prohlášen za Kristýnčin plavecký doprovod. To, že mi Kristýnka uplave prý nevadí:-)

V pátek v noci vyzvedávám Kristýnku z basketbalového kempu. V sobotu ji nechávám něco naspat, vyrážíme v deset. Kristýnka mi celou cestu vypráví dojmy - co jí říkala Večeřová, co je učil Bobrovský. Najednou na chvíli usíná. Není přece jen přetažená? No, jsme na místě. Moc hezká přehrada. Jako jedni z prvních jsme na prezentaci. Prohlížíme mapku tříkilometrové trasy, najednou nám ji přelepují před nosem. Voda má 18,3 stupně, trať se zkracuje na polovinu. Teda, jen pro děti. Pro dospělé je prý teplá dost. Ani vzduch nějak není teplejší, do plavek se nám nechce. Ještě že mám tu plaveckou kombinézu:-)

Obojživelníci vlezli do vody dobrovolně ještě před startem:-) (foto M.Kýr)

Ty děti fakt vlezly do vody! Jsou to normální děti? Nejsou. Na rozdíl ode mne suchozemce jde o obojživelníky. S několika vteřinovým zpožděním jsem ve vodě taky a vyrážím pronásledovat děti. Během padesáti metrů si dokonce jedno doplavu. Sláva:-) Co je to za plavce? Je to Kristýnka. Vůbec nemůže chytit rytmus, plave dvě tempa kraul, dvě prsa. Teplota vody jí dělá obrovské problémy. Dnes jí klidně uplavu:-) Krotím však své závodnické vášně a plavu za ní. Je to těžké, kraulem umím plavat jen jednou rychlostí. Přecházím na prsa, stačím jí. Snažím se ji povzbudit. Ale jo, jde jí to. Trať mladších žáků doplave. Naplavávám si k bójce, kolem které poplave jistě prsa a snažím se Kristýnce vysvětlit, že trať mladších žáků dnes bude stačit. Jen na mne koukne, nemůže ani pořádně otevřít pusu, tak jen procedí: "Ja t nevzdm". No, vypadá při smyslech, to není apatie předcházející závěrečnému stádiu prochlazení. Dobrá, plaveme dál. Další bójka je neskutečných 500m daleko. Ve vodě se střídají studené proudy s arktickými. Jsem vděčný za každou trošku vody, která se teplotou blíží chladnému vzduchu. Míjí nás vracející se houf plavců, Kristýnka mírně chytá tempo. Před bójkou označující 1km lezu po 23 minutách z vody. Nejsem prochladlý, vyjímečně se ani neklepu. 3km bych v té vodě však neuplaval. 5 nepřežil. Tím, že Kristýnka přidala, jsem musel plavat kraula a při kraulu nemůžu mluvit. Půjdu podél ní po břehu, ať ji můžu povrzbudit, případně pomoci. Až na břehu zjišťuji, že je to vcelku zbytečné. Kousek za Kristýnkou plave loďka, ptají se mne, jak je Kristýnka na tom. Říkám, že už uplavala kde co, dnes je unavená a vadí jí teplota, potřebovala by trochu povzbudit. Hned plavou blíž a celý zbytek cesty Kristýnku povzbuzují. Ta se díky této pozornosti snaží a doplavává až do cíle. Pochopitelně s dost velkou ztrátou poslední.

Přebírám si zmrzlé dítě, honem převléknout a do hotelu na horkou čokoládu. Po půl hodině už je to skoro dobré, svítí i sluníčko, jdeme pozorovat plavce na 5km trati. Krásný pohled. Díky startu intervalovou metodou plná přehrada plavců. Ti lepší v pohodě zvládají 5km kolem hodiny. Po doplavání se někteří klepou jako osiky a jdou si lehnout do spacáku, někteří se naopak vyplavávají. Cákají se ve studené vodě jako malé děti v tom nejteplejším moři.

Po hodině dostávají Kristýnčiny rty normální barvu, jedeme domů. Cestou přemýšlím, proč je vlastně při ironmanu vzdálenost 3,8km? Oproti ostatním disciplínám je to vlastně krátké. A řeknu vám, po shlédnutých závodech dálkových plavců mi neopren přijde jako podivný, do vody nepatřící výmysl. Jenže když se v něm tak dobře plave:-)

Doma Kristýnka v šest odpoledne usíná a spí a spí a spí. Kdybychom ji nevzbudili, možná spí doteď:-)

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tleskám.
Kdy se chystáš na La Manche? :o)

Když je ti 3,8km málo, můžeš zkusit super železňáka. (5-250-50)

Anebo rovnou double ironmana? :o)

Anonymní řekl(a)...

Drak a jeho dračí dítě :-) Nebo snad rybí?

Nechtěl bys zapůsobit svým příkladem na moje pacholky? Po 30 km na kole se museli dva dny léčit (u TV).. T.

Anonymní řekl(a)...

Paráda, válíte! Ten La Manche by nebyl úplně marnej. Zpátky na kole ve stopách TdF a následně Marathon des Sables. To by bylo.
S tím "krátkým" plávání při IM mě to taky napadlo. Vždyť jedno kolečko okolo širší části brněnské přehrady je asi 6,5 km. To by mělo jít uplavat. Až budu velkej a trénovanej, zkusím to. Třeba se přidáte v rámci rozplavání před nějakým závodem.

Vl001 řekl(a)...

Hele, píšu, že bych v té vodě uplaval tak dva kilometry. La Manche je tuším o něco širší. Navíc je - potvora - ještě o stupeň studenější:-)

2 Tosk - vezmi kluky 28.7 do Hlučína a hoď je do vody. Určitě poplavou:-)

Anonymní řekl(a)...

Neopren a v něm gely. Vody plné vitamínů je dost pro všechny (zatím ta přehrada).

forest řekl(a)...

vl001: ty jedeš Hlučín?

Vl001 řekl(a)...

2 forest - plavání, ne triatlon. Je pravda, že má být ve stejném termínu - viz http://www.kdsoft.cz/vertest1/uploads/Hlu%2007.pdf . Stejný konflikt byl už u Czechmana, tam se posunul kalendář dálkového plavání. Uvidíme.

Anonymní řekl(a)...

Doksyman 2002, plavani nejak poradatele neodhadli, takze jsme plavali 4,5km. Bednar s Munsterem, super plavci za 58´, my normalni pres 80´. A kdyz jsem po kole videl 186km, ani jsem se neidvil.Maraton mel nastesti "jen" 42km :). IM

Anonymní řekl(a)...

Brrr,je mě při čtení úplná zima.Ale rozhodně Vás obdivuji.

Vl001 řekl(a)...

2 rk - přehrada by byla možná zajímavější na délku. Pochopitelně směrem od Bitýšky. Nezkusíme někdy? :-)

2 milan - včera jsem plaval ve venkovním bazénu, tak 18 stupňů voda. Po 20 minutách necitlivé prsty. Byl tam se mnou jeden plavec, který má za sebou La Manche. Když jsem klepající se lezl ven, zeptal jsem se ho, jak dlouho by v takové vodě vydržel. A odpověď? "Tak 24 hodin. No, spíš víc." :-)

Anonymní řekl(a)...

Strašný. :-) Kde je v Brně otevřený bazén na plavání ?

Vl001 řekl(a)...

V Brně? Ani ti nevím. Dobrák? Kraví hora určitě. Já byl přece jen kus od Brna:-)

Anonymní řekl(a)...

To je právě problém.Dobrák je zavřený a na Kraváku vnitřní bazén přes prázdniny taky.Venkovní je od devíti,ale pochybuji,že se tam dá plavat.

Anonymní řekl(a)...

Jejda, tady jsem nějak zapomněl :-o
Dodatečně gratuluji Vám oběma. Do takové ledárny bych se možná ponořil a pak šup ven ! Stejně jako v sauně :-)