úterý, července 03, 2007

Pololetní ohlédnutí

Polovina roku je pryč, zkusím ji využít k menšímu ohlédnutí, pochopitelně co se pohybu týče:-) Během prvních šesti měsíců jsem byl v pohybu takto:

Velmi stručně se to dá to dá rozdělit asi na dvě poloviny - do března pobíhání, od dubna pokus o triatlonovou sezonu. Oproti loňsku jsou objemy běhu a kola v podstatě téměř dvojnásobné, myslím, že o moc víc bych asi ani nezvládl. Podívejme se podrobněji na jednotlivé sporty.

Běh po týdnech:

Svému běhání vcelku nemám, co bych vytknul. Zlepšil jsem si osobák na maraton příjemným zážitkem v Linzi, o pár sekund jsem posunul i půlmaratonské maximum. Zlepšil jsem se i na kratších tratích, ale když se mne zeptáte, za kolik mám desítku - nevím. Musel bych se podívat. Maraton je běžecká disciplína, která mi vyhovuje a baví mne. Kratší běhy mne tolik nebaví, i když bych v nich možná mohl být lepší. Na podzim se pokusím znovu o kousek zvednout běžecké objemy a třeba maratonský čas vylepšit. Zajímavé je, že běžecká forma opravdu gradovala v dubnu dle plánu, o čemž svědčí nejen časy závodů, ale i časy mé "sedmičky" (ano, je kousek kratší), kterou se snažím vyklusávat zhruba stejným úsilím. Graf časů vypadá takto:
Kolo je disciplínou, ve které jsem docela poskočil. V roce 2005 jsem totiž najel na silničce asi 300km (prakticky jen triatlonové závody), v roce 2006 jsem se už přiblížil 3000km (do Moraviamana 800). Nicméně na opravdový trénink kola není čas a už asi ani nebude. Stejně bych se posunul ve výsledcích jen o pár míst:-) Letos navíc nebylo moc dobré počasí. V květnu i červnu jsem musel několikrát vyjížďku na kole zrušit kvůli dešti.


Co dodat? Jsem cyklista do pěkného počasí, v únoru si fakt dělat násilí nebudu a jezdím jen doma:-) Z tabulky je patrná díra v době PIM. Sice jsem si říkal, že budu jezdit na kole jak to jen jde a maraton si zaběhnu z plného tréninku, nakonec to bylo jinak a je to poznat. Pokud bude i v příštím roce cílem ironman, květnový maraton nemá v programu co dělat.
A co plavání?
Krásně je patrná "špička" v podobě víkendu s etriatlonem. Taky je vidět, že v červnu jsem se snažil nevypadnout z plaveckého tempa. To se vcelku povedlo, na Grafilitu jsem se cítil plavecky dobře, na Moraviamanu vcelku taky, až na ty křeče:-) Pokud se chci na triatlonech zlepšovat, musím v plavání přidat. Zejména přes zimu, i když to se mi vůbec do bazenu nechce, což graf jasně ukazuje. Víte, jak je mi chladno, když jdu z bazénu do auta? Brrr. No, teď mám v autě vyhřivané sedačky, třeba si na podzim víc plavat troufnu:-)
Závěrem si dovolím jednu otázku - má vůbec cenu pokračovat v popisu týdenního tréninku? Čtenost těch popisů pozvolna klesá, což je asi dáno tím, že se objevila řada dalších blogů. Místo týdnů bych na blog dal souhrn měsíční. Ať je co porovnávat. No, můžete hlasovat v anketě (když už je umím udělat:-)):






A teď už vzhůru do dalšího pololetí. S nějakým tím ironmanem. Fakt zatím nevím, jestli pojedu do Nitry, na Lipno nebo do Podesdorfu. Škoda, že vypadl Bečvoman. Možná bych zařadil ironmany dva:-)

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hlasoval jsem ANO pro týdenní souhrny - jsi jedním z průkopníků :-) Já je vždy poctivě čtu, někdy nekomentuji, ale často ano - zvlášť když si mohu rýpnout ;-)
Pololetní sumarizaci máš zpracovanou zajímavou formou, docela mě to inspiruje, možná na konec roku. Teď už mám rozdělané měsíční, kvartální a BV-přehledy a nechce se mi to doplňovat/měnit ;-)

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné!
Myslel jsem si, že jsem statistik, ale je vidět, že se mám ještě co učit.

Anonymní řekl(a)...

Jsem pro týdenní přehledy,mají podle mě větší vypovídací hodnotu o změnách rytmu,např.po závodech.Ze statistiky jasně koresponduje běžecká výkonnost s kilometráží.Možná by bylo zajimavé doplnění o závody,protože u mě rytmus středečních závodů LBP v kombinaci s občasným víkendovým jednoznačně způsobuje zpomalení,v lepším případě stagnaci.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

nevím, jak vyrábíš ty anketky, nicméně když jsem zvolil "je to jedno" naskočil hlasi i pro jednou měsíčně. To jen tak pro pořádek, abys v tom neměl binec.
Cestu v týdenních sumářích jsi prošlapal, měsíční také jistě nebudou zlé, budou mít jenom malou vadu: budou méně často (cca 4,5x méně:-), což je škoda, protože Tvoje věci se prima čtou.

Anonymní řekl(a)...

takze nejprve s cim nesouhlasim, kolo: hlavni IM disciplina a ta jedina te posune dal, resp. jeji vylepseni, tj. zvyseni objemu predvsim v dubnu a kvetnu, nutit se do mrazu nemusis, ale kdejaky cykloturista da v pohode v tomto obdobi pres 1000/mes. Souhlas s tim, ze musis pridat ve vode, ja bych doplnil kvuli krecim i v posce (viz. jeden z poslednich rozhovoru s Vabrem uz nevim kde) a take souhlasim s tim , ze PIM je v debilni termin a proto jsem ho doposud nebezel, idealni maraton je ten Linz, moje letosni Wroclaw uz byla na hrane. A na zaver, tydenni souhrny ano. Mimochodem, v zari se jed Praha, 3 bys letos stihl :).IM

Anonymní řekl(a)...

Miluju grafy a tabulky. Ty Tvé jsou super. Ještě z nich vyvodit správné závěry:-)
Týdenní jsou přesnější a lepší, měšiční dají míň práce. Hlasuji neutrálně.
Pokud jde o termíny vrcholů příštího roku, co takle PIM a Slovakman, mezitím max. půlmaraton?

Anonymní řekl(a)...

Myšlenka rk je velmi zajímavá.
Pokud na něj dáš, tak ten 1/2M mezi by mohlo být Nové Veselí :-)

forest řekl(a)...

Ještě by to chtělo jednu věc.
Časy/distance, které jsou v tréningu a které na závodech.

Anonymní řekl(a)...

Já jsem pro měsíční souhrny.. Zabere to méně času, který se dá využít psaním o změnách v tréninku, výživě apod. (Nápad !?) Navíc, já bilancuji vždy ke konci měsíce, a když to dělám já, je to správně.. (tabulky jsou jaksi plnější) A.

Vl001 řekl(a)...

Ty grafy jsou jen jednoduchým výstupem z coolrunning.com, samozřejmě je možno členit zcela libovolně, např. i km závodní/úseky/volné/cokoli je potřeba. Např. závodních km bylo běžeckých celkem 357,5 (vč. triatlonů). Jenže z toho by se měly oddělit tréninkové závody (např. brněnský 1/2M) a to už nedělám:-)

2 Ječmínek - nejde hlasovat dvakrát ze stejné IP, musel zároveň hlasovat někdo jiný:-)

2 rk PIM určitě nebude vrcholem, ta trať mi ani nesedí. Slovakmana můžu zabudovat do jakéhokoli scénáře:-)

2 IM vím, že se dá najet mnohem víc než 1000/měsíc. Kdysi dávno jsem najel hezkých pár tisíc kilometrů jen v období konec března-půlka řijna. Třeba to zase někdy zkusím. Času chce kolo fakt až příliš a třeba už tím, že měsíčně najedu 5000km v autě mi pak čas chybí...
Jinak posilovna v přehledech není,ale mám doma docela slušně vybavenou místnost a občas se v ní zdržuju, vyloženě cítím, že to je potřeba. Na křeče to zatím nepomáhá:-)
Bigman mne neláká ani plaváním ve Vltavě, ani Cukrákem. Navíc mám ještě jednu dobrou výmluvu - budu se vracet ze služebky a nestihnu ho:-)

Vl001 řekl(a)...

2 A - taky se dívám na měsíční součty. Jsem rád za tvé potvrzení, že je to tak správně:-)

Anonymní řekl(a)...

Ja reagoval na tvou vymluvu o zime. 5000 v aute za mesic je normal ne?To jsou nejake 2h denne. Zkus dalsi vymluvu, jako rodina apod. :). IM

Vl001 řekl(a)...

Zkouším další výmluvu - jsem už starý a lenošný a dělám jen co mne baví, stejně to na vítězství nevypadá při jakýchkoli tréninkových dávkách. Možná, že až se na kole zase trochu rozjezdím, začne mne víc bavit:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak tuhle vymluvu beru, neb jsem take liny :). A nejake ty vitezstvi jsem pobral, takze tato motivace mi take chybi. Takze sport se u me take dostal do roviny kazdy den ano, ale uz nemusim trenovat 3 faze. Jedna mi staci.A kupodivu vykonnost presto nijak nepada. IM

Vl001 řekl(a)...

Taky mi výkonnost zatím nepadá. Ale já si naivně myslel, že se budu trochu zlepšovat:-)

kiki94 řekl(a)...

Hele už jsem našla tvůj blog a ty můžeš na oplátku najít ten můj(zatím tam ale skoro nic nemám)

kiki94 řekl(a)...

Hele já našla tvůj blog za oplátku můžeš najít můj(skoro nic tam nemám):-)

Vl001 řekl(a)...

Jsi prostě šikovná holka:-)