pondělí, března 03, 2008

Týden 9./25.2.-2.3.

Minulý víkend jsem byl na plaveckém kempu, tento týden jsem se chtěl vrátit k "normálnímu" tréninku. Takto se mi dařilo:

Pondělí - 0-0-7 Odpoledne si jen proběhnu sedmičku za 35:05. Měl jsem pocit, že plavání tentokrát mne kemp tolik neunavil, byl to asi jen subjektivní pocit, tělo chce odpočívat.
Úterý - 0-39-10 Ráno obíhám Holednou za 51:40, přes den nevydržím koukat na to počasí z okna a utíkám z práce, jak to jde. Pravda, jako jiní nemůžu ve 13:30. Stíhám proto s bídou dvě hodinky na kole po cyklostezce, točím malý tác, podturistické tempo. Žádné unavování, jen zvykání na venkovní kolo. Dobrý:-) S průměrnou rychlostí těsně nad 20km/hod je evidentní, že nějakou dobu budu muset jezdit sám. Tak pomalu nikdo z dalších nadějných triatletů nejezdí:-)Středa - 0-0-18 Daří se mi vrátit odkudsi hodně brzy, je zase docela fajn počasí. Volím osmnácku přes Palačák. Už za Komínem je to zase tady. Zvláštní pocit. Lehkost. Pohoda. Dýchám vzduch plný energie, která proudí po celém těle. Zvolna si tohoto užívám, bojím se dívat na hodinky, abych se nehonil. Hezky zvolna. Ale přesto - vzpomínáte, jak jsem byl před dvěma týdny velmi spokojen za vyrovnaný rekord 1:44? Dnes si čas drobně vylepšuji. 1:36. Fakt nechápu. Kdybych takovéto rychlostní úlety uměl řídit, to by se mi závodilo...
Čtvrtek - 0-0-7
Ráno sedmička za 33:34, odpoledne posilování.
Pátek - 1,5-0-0 Konečně se dostávám do bazénu, po kempu se mi nikdy nechce. Jen zlehka dávám obvyklou nejmenší dávku 1,5km. Asi. Dnes se plave na šířku, fakt je nepočítám.
Sobota - 0-0-8,5 Závod BBP Modřice. Po návratu domů usínám. Nevím proč. Jsem vyspaný, nejsem unavený, toto se mi nestává. Souvisí to s poklesem tlaku?
Neděle - 0-17,1-10 Nedaří se mi zařadit dlouhý běh. Ráno mám jen hodinu, obíhám Holednou. Zvláštní běh. Vzpomínám si, jak se u jezírek dívám na hodinky na průměrný čas přes 32 minut, pak se probírám až na rozcestí u Jundrova, kdy si připadám jako probuzený ze sna. Nevim kde jsem a proč, chvilku trvá, než se zorientuju. Doma překvapeně koukám na hodinky. Čas 49:25 nekoresponduje s časem u jezírka. "Ve snu" jsem běžel velmi svižně:-) Večer dávám 32 minut na rotopedu - 17,1km.

Počet

Km

Čas

Běh

6x

60,5

5:06

Plavání

1x

1,5

0:45

Kolo

2x

56

2:27




8:18


Zhodnocení: Tak přes dvě cyklistiky mám pořád víc běžeckých kilometrů:-). Více než tato hloupost však stojí za zmínku rekordní únor. Poprvé jsem naběhal víc než 24 hodin, celkově 269,5km. Dlouho to vypadalo na překonání třístovky, k čemuž nakonec nedošlo hlavně díky plaveckému kempu. No a plavecký kemp zase posunul plavecké maximum - 25,4km jsem žádný měsíc ještě neplaval. I celkový počet hodin 41 dosahuji obvykle až v závodní sezoně. Prostě slušný únor. S nárůstem objemů nemá mé stárnoucí tělo zatím žádný problém, to mne těší nejvíc. Snad to vydrží:-)

25 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Možná mě budeš považovat za hnidopicha, ale 17,1+39km mi dává dohromady 56,1. :o) Jo a v tabulce máš místo kola lyžování.

Anonymní řekl(a)...

Jinak ovšem 269 km běhu za "krátký" únor, to klobouk dolů. Myslím, že já bych při těch objemech bídně zhynul. :o)

Vl001 řekl(a)...

Koyamo, povyšuji tě za korektora:-) Máš pravdu, v poslední době píšu nějak moc narychlo a sekám chyby, pak abych to opravoval. Díky.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

no jo, první kolo venku jsem zatím nedal. Jediný počasově vhodný den jsem věnoval dětem :-). A běhá Ti to, ještě se holt budu muset nějaký (dlouhý) čas trochu snažit.

Anonymní řekl(a)...

V utery bylo opravdu nadherne. I diky tomu se nam podarilo najet kilometry okolo Musova.Parada.

Anonymní řekl(a)...

Prý stárnoucí tělo, chlap v nejlepších letech, a navíc ty trénovaný, zvládl by jsi i víc :-). Já za únor naběhal 288 km ( taky rekord), ale ty do toho ještě plaveš jezdíš na kole, posiluješ, neskutečné. Smekám

Vl001 řekl(a)...

Aldamane, já už se jen tak poflakuju. Ale ty bys měl zkusit kromě běhu ještě něco přidat. Základ máš, jsi v nejlepších letech, ještě se nebudíš ráno s bolavými zády, tak s chutí do toho:-)

Anonymní řekl(a)...

lehce nad 20km/h a kolo? Klidně s Tebou budu jezdit :) Pro mě naprosto ideální tempo ;)

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že po ránu se probouzím v pohodě a zařadit kolo a běh plánuji. Uvidím jak dopadne v květnu maraton a pak by přes léto mohlo přibýt kolo. RYchlost 20 km/h by byla pro mě ideální, škoda že jsi tak daleko. S Ječmínkem to bdue o život, ten jak do toho šlápne budu rád, když se udržím :-). Ale prý mě u hospody vždy počká už s natočeným pivenkem :-D

Vl001 řekl(a)...

Rád se s váma chlapi na kole projedu, ale počkám si na lepší počasí, mám jen dres s krátkým rukávem:-)

Anonymní řekl(a)...

Někde jsem četl ( Vojtěchovský), že rychlostí 25km/h jezdí i babky s nůší.
Kam na to pořád chodíte? Začínám mít depku, že jezdím moc rychle. :-)

Vl001 řekl(a)...

Definice OndryVojty je velmi známá a všeobecně akceptovaná. Mluví o bábě s konví mléka na řidítkách a kozou (domácí zvíře) na štangli, viz: http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie04-1.htm

Doteď jsem si myslel, že jmenovaná osoba jezdí rychlostí 20km/hod, proto jsem u každého tréninku psal rychlost nad tuto hranici, i když jsem jednou musel malinko švindlovat:-) Bohužel máš pravdu a dotyčná hranice je fakt 25km/hod. Budu se muset nad sebou zamyslet:-D

A teď vážně - i v letech, kdy jsem nejezdil mne občas přepadla chuť zajet si na výlet nad 100km. Praktikoval jsem to tak, že dva týdny před zvoleným termínem jsem si projel nohy hodinu na malý tác s rychlostí 20km/hod, o týden později dvě hodiny vyšší rychlostí a ve zvoleném termínu klidně ujel třeba 120km s průměrem těsně kolem 25 na trekingovém kole. V některých letech bylo těchto 180 km mojí roční kilometráží:-) Moc proto nechápu dnešní mladíky, proč se obávají 180km, či snad dokonce jen 90? Rychlostí 20km/hod nebudu jezdit věčně. Ale ještě aspoň dvě vyjížďky takové dám. Prostě jsem tak zvyklý:-)

Anonymní řekl(a)...

jestli patřím mezi zmíněné mladíky, tak se ozvu :). Možná to tak nevypadá, ale já jsem neskutečně pohodlný člověk, který se nerad ničí a ještě ke všemu flegmatik, takže to, že mám obavu ze 180km je naprosto přirozené. Na olympiádu se už nedostanu a tak beru sport jako srandu, odreagování a i částečně jako způsob, jak trochu eliminovat špatnou pohodlnost :). Doteď se trochu divím, že jsem nezabalil maraton... Bude to totiž asi v tom, že u počítače v poloze ležmo v posteli je člověk velmi opatrný a lenivý. Když ale už u počítače není, tak se jednoduše obleče, vleze na kolo a jede :). Akorát o tom zase nic nenapíše.
Složitě řečeno, není nutné mě vždycky brát úplně vážně. Ale nabídka na 20km/h vyjížďku pořád platí ;-). Jestli me teda ale po vikendu kdy se pujdu zkusmo probehnout zacne bolet zase koleno, tak koncim se sportem a dam se na hospodu jako za mlada :D

Vl001 řekl(a)...

Nemyslel jsem nikoho konkrétního :-)

Anonymní řekl(a)...

Ale myslel jsi konkrétně :-). U mě jsou ty obavy u kola jen z toho, že jsem vzdálenost více jak 40 km v kuse nikdy v životě ještě neujel, tak mám obavy co to se mnou může udělat. Ale zase jsi mi polichotil tím mladíkem :-).

Vl001 řekl(a)...

No zase nejste tak mladí, abyste nevěděli, že vzdálenost se dá prodlužovat. Jeden týden 40, pak něco málo, další neděli 60, zase trošku, pak 80, mírně pošolíchat a na půlku se dá jít. Její termín je ještě daleko. U 180 to bude asi vypadat trochu jinak, ale i tak se na ni dá natrénovat za pár měsíců. Nechystáme se přece na Embrunmana. Nebo někdo jo? Rád se přidám:-)

Anonymní řekl(a)...

a o tom to je. Je potřeba nejprve pomalu zvyšovat km a pak věřím, že to nebude problém. Ale sednout na kolo až při závodě a hned si dát 90km, asi by nebylo zrovna rozumné.

Vl001 řekl(a)...

Kilometry na kole lze zvyšovat mnohem rychleji než u běhu. Grafilit je za velmi komfortní 3 měsíce:-)

Anonymní řekl(a)...

Do 11.5 budu pilovat na maraton a pak se uvidí :-).

Vl001 řekl(a)...

JEDNO kolo týdně postupně od 1,5 do 3 hod ti nijak přípravu na maraton nezkomplikuje a na půlku bude úplně stačit.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s Vláďou, není třeba se bát jednou až dvakrát týdně vyrazit (na pohodu) na kole. Nemusí to být nutně z běžeckého hlediska kontraproduktivní, může to být i jako vhodná rehabilitace.
Vl001: určitě tvůj léty osvědčený a zažitý model (nejen při přechodu na cyklistiku) v přípravě zcela respektuji a je pro mě inspirací.
Navíc ti to krásně běhá, škoda nevyužít aktuální formy.

Vl001 řekl(a)...

Milane, myslíš tím léty osvědčeným modelem přípravy to, jak jsem před třemi lety vyrazil na běžecký závod a běžel desítku 53 minut? Pravda, trochu jsem pokročil, ale na tebe poněkud ztrácím:-)

Nepochybuji o tom, že je dobré začít na kole jezdit o něco dříve než v dubnu. Ale mne zimní cyklistika nebaví, letní mne baví jen o trochu víc a nemám na ni moc času. To se pak do té zimní nemusím ani nutit:-) V klidu trénujte, jak můžete, budu vás zezadu jistit:-)

Anonymní řekl(a)...

Osvedcenym modelem je podle me takova priprava, diky ktere dochazi k dlouhodobemu zlepsovani. A tobe se dari, aniz by ses musel prilis nutit.

Mam mozna nevyhodu, ze me kolo zacina bavit. Spis musim trochu ubrat, aby me ta energie vydrzela az do Nitry.

Anonymní řekl(a)...

Hlásím se také do klubu 20km/h. Byl jsem včera na dvě hoďky a těch 20km/h je docela pohodových. :-) Možná příště nepojedu na podhuštěných kolech. (-:

Advid

Vl001 řekl(a)...

Členství v klubu dvacítkářů nevydrží dlouho. Za dva týdny jsi na 25. Jestli jsi dřív nejezdil, bude to pro nějakou dobu stačit.