neděle, března 09, 2008

Týden 10/2008 3.-9.3.

Víte, nejraději běhám. Nikdy v minulosti mi to nijak nešlo, tak jsem na tom teď vlastně dobře. Kromě sprintů nejlíp v životě. Navíc ten prima pocit zapomenout se sám v sobě a jen si běžet:-) Jenže běh je relativně málo šetrný k mému chatrnému tělu. Plavání mi moc nejde, nemám talent, nejde mi intenzita. Kolo mi kdysi šlo, když na něj dnes sednu, poznám, že kdysi to jezdilo líp. Nebaví mne tolik a není dost času. Pařížský maraton je už jen za pár týdnů. Je na čase vykašlat se na kolo a plavání a běhat, bez ohledu na následky:-)

Pondělí - 0-0-15 Ráno mám čas, vybíhám k přehradě. Nemám zase tolik času, abych ji oběhl celou, za Osadou to otáčím. Na mapě naklikám cca 15km, asi to bylo víc, čas 1:29. Fakt bych měl ty vzdálenosti určovat reálně. Někdy. Píšu 15 a je to. Mimochodem, víte, kolik jsem potkal u přehrady lidí? Jednu ženu se psem. Proč se třeba starší lidé nejdou projít? No, nebudu to za ně řešit...
Úterý - 0-8,4-7 Ráno mám čas na sedmičku - 32:24. Odpoledne chvilka na rotopedu - za 16 minut 8,4km, pak strečink.
Středa - 1,5-0-7 Ráno jdu vyjímečně plavat, 1,5km. Odpoledne proběhnu svižně sedmičku - 29:14. Za dobu internetového deníčku je to nejlepší čas z 57 běhů. Bez nějakého extra úsilí.
Čtvrtek - 0-0-27,5
V plánu je dlouhý běh. Není čas jet mimo Brno, takže opět spojení sedmičky a půlmaratonu k Tescu po stezce. 27,5km za 2:24:35. O 21,5minuty rychleji než před měsícem, ale tehdy mi fakt došlo. Zkouším nový kofeinový přípravek, možná i ten je příčinou, že zvažuji prodloužení trati. Naštěstí se stmívá, takže mířím raději domů. I tato trať asi není přesně změřena. Velkou část cesty jsem držel tempo 4:50, což ukazují kilometrovníky z B25, čas by tedy měl být malinko lepší nebo trať delší. Berme to jako maratonské tempo v Mizuno Wave Elixir. Osvědčily se.
Pátek - 0-0-7 Ranní posilování. Pod tíhou diskuze to nějak přeháním, zejména nohy. Dobře mi tak:-) Bazén bohužel nestíhám kvůli práci a návratu Terči z lyžáku. Odpoledne sedmička 33:49.
Sobota - 0-0-10 V plánu je dráha. Jenže když se ráno probudím, musím si přiznat, že mne bolí nohy. Volím tedy jen ranní výklus přes Holednou. Nikam nespěchám, pohoda, jen sleduji, jak bolavé nohy nasadily do kopce svižný rytmus. Jinak se jen tak kochám ranním lesem. Čas 48:13 bych normálně označil jako tempový běh. Druhý nejlepší čas v elektronickém deníčku. Ale já se fakt nesnažil, byl to výklus. Poté odjíždíme ke tchýni, kde mi žena hodí z prvního patra na holeň žebřík. Asi třicetikilový. Díky intuitivnímu pohybu nohy vzad není noha zlomená, ale bolí jak čert. Jdu ledovat a zvedat nohu vysoko nad ležící tělo. No ať si šikovná manželka pracuje sama:-) Neděle - 0-0-11,2 Na noze slušná modřina, ale není to bolestivé ani nateklé. Tož já tu dráhu zkusím, ač počasí vybízí spíš ke kolu, stejně nemám víc času:-). Yasso, tedy 10x800 jen tak zvolna, ani se nedívám na loňské časy. Prostě tak do 3:15 to bude dobré. A jde to, viz tabulka:

Vzal jsem si opět Elixiry, i na dráze jsou fajn, téměř jistě poletí do Paříže. Nike Skylony jsou sice malinko lehčí a díky rozdílu mezi patou a špičkou dobré na rychlé běhy, ale po trati delší než půlmaraton už mne tlačí v přední části chodidla. Trochu jsem se obával srovnání s loňskými Yasso testy -28.8, 5.4., 24.2 kdybyste se chtěli podivat:-) Ale nemusíte, já to srovnal za vás, nejnovější je nejlepší. Dobrá, přiznávám se, chci si v Paříži zaběhnou osobák. Snad forma vydrží...




Počet

Km

Čas

Běh

7x

84,8

7:05

Plavání

1x

1,5

0:45

Kolo

1x

8,4

0:16




8:06

Zhodnocení: Bolí mne záda, svaly zkrácené, nicméně jsem se sebou spokojen. Budu muset protahovat a zase trošku běžecky polevit. Jen trošku. Snad to udržím na hraně snesitelnosti. Pro tento týden prostě dobrý:-)

38 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Když dáš po každodenním běhání půlku za 4:50/km, tak v Paříži toto tempo udržíš po celou dobu.
Je pouze otázkou kolik to bude pod 3:25 hodin. Tipoval bych spíš atack hranice 3:20 hodin.
Hlavně ať Ti vydrží zdraví a žebříkům se na dálku vyhýbej. :-)

Anonymní řekl(a)...

Sice vubec neznam tu Parizskou trat, ale pokud se nejak blbe nepostavis na startu, tak si taky myslim ze na osobak to proste musi byt.. Stejne jako Milan bych se nebranil utoku na 3:20, pokud se totiz nemylim, tak Yass preci napovida vysledny cas, ne?
Jak si Milane loni behal Yasse pro srovnani ty? Pamatuju, ze jsi ho do treninku zarazoval.

Anonymní řekl(a)...

To bylo pořád řečí o turistickém běhání a přitom si to jen tak mrskáš tempem pod čtyři na kilák. :o) No, osobák se třese, vypadá to, že jsi v laufu.
A ještě dotaz: S tím tepem 90 jsi vybíhal, anebo to je průměr???

Vl001 řekl(a)...

Ten tep je průměr a 90 je samozřejmě blbost. Tepák blbne. Ale já pořád nevím, jaký nový si koupit, asi jen zkusím vyměnit baterku, třeba se na chvíli ještě zvetí.

Anonymní řekl(a)...

Teda to je, ale porce km, neskutečné co jsi schopen zvládnout. Já si dal před měsícem 8x800m a podobné časy, že bych taky šel na čas 3:20 :-). Na to ani nechci pomyslet. Ještě že ty běžíš o měsíc dřív, tak budu mít srovnání :-).

Anonymní řekl(a)...

Zombice: Yassa jsem běžel 2x na lesním okruhu s 16m převýšením.
týden před Kladnem 2006 s průměrem 3:11 min a TF 161. Kladno 3:09:20 h

Vloni v polovině července 2:59 min a TF 165. Kladno 2:59 hod.

Dá se říct, že u mě má (spíš měl) Yass celkem slušnou vypovídací hodnotu.Pokud na podzim poběžím nějaký maraton, tak ho určitě zařadím.

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji k dokončení konkurzu na pařížské obutí.
Ten nový kofeinový přípravek, není to Shleha? Taky jsem to vyzkoušel a placebo funguje, zvýšení výkonnosti už méně.
Kolo Ti jde hůř než za mlada, protože na něj půl roku kašleš a začínáš se ho bát. (Asi jako já běhání:-)) Jednou týdně by určitě prospělo, aspoň jako rege, ale to víš určitě sám.

Běžeckou formu Ti závidím. Vidím to na těsný souboj s Hejkalovým osobákem. Možná se zachvěje i Exploserův akumulační supervýkon.

Vl001 řekl(a)...

RK - není to Shleha, ta mi vůbec nesedí (nevím kvůli jaké složce, obvykle mi nesedí větší množství taurinu). U mně kofein teda docela funguje, na maratonu beru pravidelně čistý kofein, na IM vyloženě musím, jinak bych měl problémy s tlakem (nízkým:-)). Na IM obvykle používám guaranu, která je "pomalejší a delší".

Vl001 řekl(a)...

Btw - kola se nebojím, Mamuta zdoláme, když už nemůžu na Sudety:-) Do kopců to však vůbec nejede. To v mládí - vepředu 54 zubů, vzadu něco malého a roztomilého a šup do kopce. Adamov-Útěchov, Babice z obou stran, Hády, jo, to byly časy:-)

Anonymní řekl(a)...

to Milan: diky, panejo, u tebe to sedelo teda na chlup :) Ze bych taky zaradil Yassa pred Linzem? No spis ne, aby mi to moc psychicky neshodilo..
to Vl001: takze cil je jasny, utok na Forestuv osobak a nerikej ze by ti to nebylo prijemny :D

Vl001 řekl(a)...

to Zombice - u mne Yasso funguje +10. Pořád nemám dostatek vytrvalosti. 3:15 je už moc velké zlepšení. Mým cílem je opravdu Hejkalův čas. No a hlavně Forest si výrazně vylepší osobák o týden dřív v Bratislavě, když ho hlava pustí:-)

Vl001 řekl(a)...

Jo a toho Yassa zařaď. Na Linz z toho moc neodvodíš, tak se na časy vykašli. Pro další maratony je to ale dobrý ukazatel...

Anonymní řekl(a)...

ok zaradim, aneb doporucim trenerovi aby mi ho zaradil :D jinak Foresta nebrzdi jen hlava, on se potrebuje znovu skamaradit se svymi vnitrnostmi ;) jak je mozny ze zrovna ty takovej IM nemas dostatek vytrvalosti?? posledni tydny si behu venoval hodne pozornosti a sam vis, ze je znat progres.. uvidis behem zavodu, ale myslim ze o tech 200 bude bojovat ;)

Vl001 řekl(a)...

Jenže já jsem víc flákač než ironman, já v podstatě ještě nikdy na dlouhý triatlon dost nenatrénoval:-) Pochopitelně kdyby to tentokrát na 200 bylo, zkusím to podpořit veeelkou snahou:-D

Ty vnitřnosti a hlava u Foresta podle mne souvisí. Když mám jednou problém, přece hledám cestu, jak ho příště nemít a ne že se to bude násobit:-) Ale naběháno má, běhá výrazně lehčeji než loni. Zřejmě to není na čas pod 3, ale malinko přes jo. A tam já dosáhnout nemůžu.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

tak to se na mamutu uvidíme, hm možná vlastně na startu a než já dojedu do cíle, Ty už budeš osprchovaný na zpáteční cestě:-).
Jak sleduju Tvůj trénink, najeto budeme mít přibližně stějně, takže jakou pojedeš trasu 130 nebo 210?

Vl001 řekl(a)...

Hele, Ječmínku, už jsem měl někdy rychlejší cyklistiku než ty? Zatím si nevzpomínám. Já jen, kdyby to čekání v cíli dopadlo naopak... :-)

Zatím jsem se nedíval na trať a další podrobnosti, chystám se jet dlouhou. Myslím, že se dá rozhodnout i na trati, tak je to zatím jedno:-)

Anonymní řekl(a)...

Vláďo, Lažánky z Vev.Bitýšky jezdím na kole o 2 minuty pomaleji než za dob studií, kraulem plavu o 20"/100pomaleji než v téže době prsa. Ve starých záznamech jsem zjistil, že s nulovou přípravou, z voleje, 5km tréninkový běh v kopcích jsem zaběhl lépe než teď závod na dráze. Pokud něco bolelo, byla to jen únava. Jó, to byly časy, kdy srdce vytepalo o 20 výš.
Jmenovitě prsa 5x21m za 1:41 a kraul 4x25m za 1:26 mně berou chuť do plavání, protože 4 roky před tím jsem byl neplavec. Dost mých nářků. Směřuji k tomu, že každý týden by teď mělo být alespoň 1 plavání, 1 kolo, 1 běh. Vyjímkou by byl měsíc před důležitým maratonem.

Na přerovského Mamuta 17.5.08 si letos taky dělám chutě. Chtěl bych ho zakousnou celého, pokud zdraví a počasí dovolí. Dětské porce přenechám začínajícím triatletům, dětem a nemocným:-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

kdybyste jeli dlouhou, vezmete mě do party? Nechce se mi plácat samotnému, ani nevím, jestli bych na to měl morál. Co se týče rychlosti, když jsem loni četl Vláďo o Tvých sudetech jax tam až do pádu valil čtyřicítkou, nějak jsem k Tobě zvýšil respekt:-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

2rk: stovka za 1:26 je slušný čas. Značí, že jsi schopen souvisle trénovat kraulem.

Vl001 řekl(a)...

No já s Radkem teda rozhodně nejedu. Já chci Mamuta přežít a ne vyhynout:-) Čas do hodiny za RK bych považoval za super výsledek:-)

Vl001 řekl(a)...

Ty Sudety mne dodnes mrzí. Myslím, že jsem měl na to objet s tím balíkem kratší trať a to by byl průměr jako prase :-D Zbytek bych si už v klidu docmrndal...

Anonymní řekl(a)...

Ječmínku, souvisle je správný výraz. Souvisle trénuji, občas i závodím, ale pomalu, moc pomalu a nezlepšuje se to. Pod 2´/100 se dostanu jen s ploutvemi.
Nemám problém plavat kraulem, mám problém zrychlit.
Stejně tak Vláďových 3:10 u Yassa je mi nedostupných, to už je můj sprint, a to nejde 10x.
Ono to platí u celého TT, nějak se mi poztrácela rychlá svalová vlákna, zbyla jen pomalá a velmi pomalá. Budu jim říkat souvislá:-D

Anonymní řekl(a)...

Vlaďo, v roce 2003 jsem Mamuta jel, tehdy 230km za 8:43, pak na týden vyhynutí. Tehdá jsem se nerozptaloval pobíháním, letos tudíž rychleji v kopcích nepojedu.
Porazit bych Tě chtěl, ale tu hodinu nedostaneš ode mně, ale od Milana, tomu to letos jezdí.

Vl001 řekl(a)...

Milan měl přece myšlenku vyhrát krátkou, ne? Je možné, že by byl i na dlouhé ještě rychlejší než ty. Ale to je jedno. Já s opravdovými sportovci nezávodím:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak mamuta s vámi nejedu, pro mě je zatím 9 hodin na kole nepředstavitelné.

Vl001 řekl(a)...

Aldaman - dobrá, nejezdi s námi. Tobě bude stačit i krátkých 130km na tu půlku:-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

2rk: v roce 2003 jsem jel 180 těsně pod 8 hodin. Kdybych se podobnému času letos přiblížil na 210-ti, budu spokojen.S Tebou teda nepojedu:-)))

Anonymní řekl(a)...

rk: staré záznamy patří do archivů a zapečetit. Nahlížení a bilancování je možné na sklonku života.

Radku, ale nejezdí. Konečně jsem sice vyladil geometrii posedu, celé jsem to posunul dozadu a začínám se teprve na kole cítit normálně. Moje nadšení několikrát v sobotu chladili spolujezdci, jednoduše jsem neuvisel první dva kopečky z V.Bíteše na Domášov. Kdyby se mnou ještě absolvovali hodinový běh před vyjížďkou, tak fakt nevím...

Vl001: vůbec mě nenapadlo byť přemýšlet o dlouhém Mamutovi. Krátká trať je pro mě až,až, představa 9 hodinového trápení na kole (sám, bez možnosti vystřídat), mě děsí.
Začínám si pomalu zvykat na 3 hoďky, toto je příliš.

Vl001 řekl(a)...

Milane, Domašov je strašný rozbíječ tempa. Tam se nedá soupeřit s cyklisty, kteří mají něco najeto. Možná bych to nedokázal ani v dobách své největší slávy... I když... asi jo :-D

Vyber si lepší kopec, nebo je hoň po rovině. Jsi přece tempař:-)

Anonymní řekl(a)...

Prostě jsem na to neměl. Možná, že pátý den na kole a k tomu dva intenzivnější běhy nejsou nejlepší přípravou na sobotní vyjížďku.

"rozbíječ tempa" ,jako necyklista nemám přesný odhad co zařadit, ti ostatní mě to dají elegantně vyž..t.

Niktomuž řekl(a)...

Yasso funguje: loni měsíc před maratonem jsem dal v rámci hodinovky 19 x 800 m po 3:01 a maraton byl za 3:03:-)

Anonymní řekl(a)...

Niktomuži, co pauzy, nezkracoval si je příliš?
Na Tobě si Yassův test trochu láme zuby, nebo si ty pauzy omylem zařazoval při maratonu:-)
U mě to sedí s korekcí +10s. (Yasso3:20, M 3:30).

Vl001 řekl(a)...

Radku, byl jsi přece v Yassu rychlejší. Taky tam máš prostor ke zlepšení osobáku. Že by podzim?

Anonymní řekl(a)...

U mě Yasso taky s menší úpravou (35s) sedí. :o) V roce 2004 test 2:59-3:04 a maratón skoro 3:38. Jó, kde není vytrvalost, ani Yasso nebere.

Vl001 řekl(a)...

Ta čísla s Yassem jsou zajímavá, nepřidá údaje ještě někdo další?

Anonymní řekl(a)...

Já si dal necelý měsíc před prvním maratonem jen 5x800 za (2:53, 3:03, 3:11, 3:06, 3:03 ) a samotný maraton (PIM 2007) za 4:14 :-). Ale tenhle čas byl díky přepálení začátku a navíc v přípravě jsem neběhal delší tratě v tempu jakým jsem chtěl doběhnout maraton a to se na čase také podepsalo.

Letos vyzkouším tak měsíc před maratonem 10x800m a delší běhy se snažím běhat v tempu maratonu, tak uvidím jak to dopadne.

Vl001 řekl(a)...

Hmmm - Koyama, Aldaman - rychlá vlákna, rychlíkům časy nesedí víc.
Já+RK pomalá vlákna (či souvislá?:-), čas nesedí o podobnou konstantu díky nedostatku specifické běžecké vyrovnalosti.
Milan+Niktomuž?:-) - oba hodně naběháno a opravdu natrénováno a test prakticky sedí.

Někdo další?

Niktomuž řekl(a)...

2 rk: to bylo bez pauz:-) Prostě jsem hodinu v kuse běhal osmistovky tempem 3:01 a na lepší maratonský čas než 3:03 to stejně nestačilo. Říkal jsem si tenkrát, jak by mi asi dopadl skutečný Yassův test.