středa, listopadu 21, 2007

Rozloučení s Hejkalem

V roce 2004 jsem začal trošku běhat. V roce 2005 jsem zkusil závody BBP. S tempem 5:15-5:30/km na desítku jsem končil mezi posledními. Když jsem běžel sám, nechal jsem myšlenky volně plynout, běhal jsem hodně pomalu. "Donutit" se v té době třeba k úsekům bylo pro mne nemyslitelné. BBP skončil a já hledal další možnosti závodů. Tedy, možnost proběhnout se trochu rychleji. "Objevil" jsem Běžce Vysočiny. Soutěž s dobrou organizací, příjemnou atmosférou, se závody krásnou přírodou. Jak jsem byl zvyklý, dobíhal jsem mezi posledními, nikoho jsem tam neznal. Prvním, s kým jsem se seznámil byl Luboš Svoboda, v internetové komunitě proslulý jako Hejkal. Rád rozbíhal závody pomalu, brzy po startu mne však předbíhal. Pochopitelně měl z každého předběhnutí radost. Vždyť já byl tehdy ještě v kategorii mlaďochů do 40 let, on již mezi zkušenými běžci o kategorii výš. Asi na třetím závodě mne pochválil, jak dlouho jsem ten den vydržel před ním. A tím to vlastně začalo. Krásná léta běhání a soupeření. O každý krok. Schválně jsem začínal závody Běžce naplno, abych vydržel před Hejkalem déle. Při předbíhání jsem si nikdy neodpustil poznámku, kdeže se dnes loudá. Případně provokoval s otázkami. Prostě jakmile jsem Hejkala slyšel za sebou, zvolnil jsem a šetřil kyslík. A pak kromě pár poznámek se i na něco zeptal. Naplno běžící Hejkal nebýval schopný odpovídat. V cíli jsem to pak vždycky schytal. Prý když se závodí, tak se nekecá. To až po závodě. A že se vůbec nediví, že jsem tak vzadu. Když si s každým povídám.

V roce 2006 dostaly naše souboje další rozměr. Jednoho dne se mi povedlo běžet tak, že mne Hejkal nepředběhl. Řeknu vám, v cílové rovince jsem se nevěřícně ohlížel. A fakt. Na pozávodní tiskovce jsme to rozebrali ze všech stran. Tento závod byl pro nás oba impulsem. Hejkal si přepočítal tabulky svých minulých časů a v tréninku přidal. No, já taky. Hejkal začal sledovat, který terén svědčí lépe jemu, který mně. Začal taktizovat. Já taky. Ukryti v chumlu startovního pole jsme pořádali nevážně vážný souboj o každý metr, každou setinku bodu. Já obvykle do dalšího závodu lehkomyslně zapomínal skóre našich vzájemných zápasů, Hejkal nikdy. Vždy byl schopen vysypat z rukávu, jak rychle běžel daný závod loni, jak před pěti lety, jaký má nejlepší čas. Nezapomínal. Když mne letos na jednom závodě zcela vyřízeného doběhl, zeptal se mne, kdo je to před námi. Nebyl jsem schopen odpovědět. Jo, měl z toho velkou radost...

Typický Luboš. Co na tom, že nesoupeří o vítězství. Je to závod, takže vždy naplno...

Luboš Svoboda byl běžec srostlý s Vysočinou. Běžet maraton? Klidně. Ale kdy? To by musel obětovat závod Běžce Vysočiny. To ani náhodou. Pravda, po určitě době byl ochoten připustit, že by se mohl vydat na závody i jinam. Letos přijel párkrát i do Brna. S radostí mne porazil a plánoval další běhy a akce. Bohužel k realizaci plánů se už nedostane. Začátkem listopadu měl autonehodu a na její následky zemřel. Odešel mi tím soupeř a kamarád, jakých mám málo. Běžec, který za 19 sezon absolvoval neuvěřitelných 278 závodů Běžce Vysočiny. V historické tabulce Běžce mu tím patří 15. místo z 1.862 běžců, kteří v této soutěži aspoň jednou startovali. V této tabulce jsem o 138 míst níž. Jaká je celková statistika našich vzájemných soubojů ví jen Luboš. Jisté je jedno, zatím vede. Nezbývá, než věřit, že v běžeckém nebi nebo v příštím životě dostanu šanci statistiku upravit. Doufám, že nějaká šance přijde. V tomto životě mi totiž Luboš bude moc chybět....

25 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je to smutné-bude mi chybět na fóru, občas jste se tam spolu dobře špičkovali, kdože, co napíše na svém blogu první. Smrt k životu patří. Třeba jí ještě trochu utečeme.
Budeš Vl001 smutný, ale ono to přejde, ať Ti to běhá. Škoda, že nebudeš v Porubě.
mapo

Anonymní řekl(a)...

To, ze se Hejkal v listopadu odmlcel jsem bral jako otazku velkeho pracovniho vytizeni, diky Vlado, ze jsi na nej takto vzpomnel.IM

Anonymní řekl(a)...

Další člověk, kterého jsem znal bohužel jen přes web, ale se kterým to mělo úroveň.. T.

Anonymní řekl(a)...

Už nikdy nezajdeme po závodě na Údolní na kávu, aby povyprávěl o běhu, rodině a hudbě, které tak miloval.
Se svojí bezprostředností a encyklopedickou pamětí se dal poslouchat hodiny. Měl co říct.
Včera večer u nás zavládl šok a smutek. Znali jsme jej krátce, ale všichni. Sbohem Luboši.

Ja(c)K řekl(a)...

Děkuji za krásný článek.

Anonymní řekl(a)...

Luboš byl člověk s velkým srdcem, který si dokázal lidi získat během několika okamžiků. Považuji si za čest, že jsem vedle něj mohl pár kilometrů běžet. Jeho odchod je velkou ztrátou.

Vláďo, díky za to Rozloučení.

Jirka

Anonymní řekl(a)...

jak bylo řečeno. Hejkalova bezprostřednost a otevřenost si musela získat každého. mě si získala také a je mi líto, že už nebudu mít možnost se s ním opět potkat

Anonymní řekl(a)...

Život je běh na dlouhou trať, který však bohužel končí v nejméně předvídatelném okamžiku náhlou smrtí…

Přestože jsem znal Hejkala poměrně krátce, chtěl bych vyjádřit vděčnost za to, že jsem se s ním mohl aspoň dvakrát setkat. Jeho neodmyslitelná postava charakterem ryzího běžce Vysočiny bude všem moc a moc scházet. Hejkal mně ještě stačil před měsícem poblahopřát k překonání vlastního maratonského rekordu. Teď však už poběží svůj dlouho plánovaný maraton jinde.

Myslím, že stejně tak mohou být vděčni i Milan a vl001, kteří s ním byli společně na jeho posledním závodě posledního ročníku Běžce Vysočiny, který se mu ještě podařilo dokončit, a mnozí a mnozí další, se kterými se v životě setkal.

Vl001 řekl(a)...

Díky všem za vaše slova.

Vl.

PetrS řekl(a)...

Přes komentáře na blogu jsme si slíbili, že se setkáme. Na Zemi už to nebude.
On už ví, jak to vypadá TAM. Zanechal nám poselství; žijme přítomným okamžikem naplno, co kdyby to byl ten poslední. Tuším, že on to uměl.

Anonymní řekl(a)...

Vláďo, hezky jsi to napsal. Díky.

johari řekl(a)...

Hejkala jsem bohužel neznala, ale děkuji Ti, Vláďo, ze jsem si mohla tento článek přečíst.
Smrti nikdo z nás neuteče, ani to nemá cenu zkoušet.. Věřím, že je to pouze začátek, nikoliv konec, a protože teď Hejkal s lehkostí trénuje v běžeckém nebi, určitě ti to zas v některém z příštích životů v nějakém závodě nandá!

running observer řekl(a)...

Vláďo, děkuji za pěkná slova, ale jinak jsem zdrcen...

Tak jsem se chystal, že recipročně taky za Hejkalem na Vysočinu na nějakej závod zajedu. Už to nevyjde...

Anonymní řekl(a)...

Pěkně napsáno, i když je to hodně smutné. Moc mě mrzí, že už si s Hejkalem ten maraton nezaběhnem ...

Anonymní řekl(a)...

Je mi to líto... obzvlášť způsob jakým odešel je smutný :-( Ale život už je takový.

Anonymní řekl(a)...

(k předchozímu příspěvku) napsal alfun.

Anonymní řekl(a)...

Díky blogům si doslova vidíme do kuchyní ( běžeckých ) a tak to hodnotím jako rodinnou ztrátu. A zas mi přibyla čárka za nenaplněné činy - popoběhnout si s vyjímečným Hejkalem .Holt jsem pomalej a ta potvora s kosou nečekaně rychlá :-(( .

NNN

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkně napsané Láďo. Já se s Hejkálkem, bohužel osobně nesetkal, jen přes web. Ale i tak se dalo poznat, že je to super člověk. Co jsem začal blogovat, a začal číst i blogy dalších běžců, rád jsem po víkendu nedočkavě čekal na článek, jak závod zhodnotí Hejkálek a pak následně ty. Taky mě lákal na závody BV, už to nestihnu si S Hejkálkem zaběhnout.
Je to moc smutný, ale patří to také k životu bohužel :-(.

Anonymní řekl(a)...

určitě si teď v běžeckém nebi nabíhá kilometráž,aby měl náskok.-)....znali jsme se z běžeckých závodů,sympaťák...je to smutný

Vl001 řekl(a)...

Dostal jsem mailem několikrát otázku, kdy bude/byl pohřeb. Vím jen to, že Lubošovi blízcí plánovali neveřejný pohřeb. Pokud máte někdo jinou informaci, pošlete mi ji, prosím.

Děkuji.

Vl.

Vl001 řekl(a)...

Rozloučení s Lubošem proběhlo dnes - 27.11.2007 - pouze v úzkém rodinném kruhu. Sbohem, Luboši.

Anonymní řekl(a)...

Sbohem, Luboši.

Vl001 řekl(a)...

Ve čtvrtek 6.12.07 od 17 hodin v salonku Pivovarské restaurace, Vrchlického 2, Jihlava, Běžec Vysočiny pořádá vzpomínkové setkání na Luboše Svobodu. Jsou zváni všichni, kteří se s ním chtějí takto rozloučit.

Anonymní řekl(a)...

Sbohem, Luboši.

Bendys

Anonymní řekl(a)...

Luboši, na Zemi jsi doběhl moc brzy.
mad