neděle, dubna 01, 2007

Plavecký kemp s etriatlonem IV.29.3-1.4.2007

Od prvního plaveckého kempu jezdívám pravidelně podzim-jaro. Kemp je zatím v mé chabé plavecké přípravě jedinou příležitostí ke změně špatných návyků a taky k naplavání aspoň nějakých větších objemů před triatlonovou sezonou. Takže v pátek jdu trošku dřív domů, beruKristýnku (no bez ní bych si to ani neuměl přestavit) a hurá do Chrudimi. Cesta nic moc. Jsem unavený z celého pracovního týdne, docela cítím bolavý zub. Zkouším bolest utopit ve větších dávkách kávy, uvidíme. Jako staří mazáci jsme na místě přesně. A jako obvykle mají trenéři menší zpoždění:-) Nicméně rozplavání už začíná na čas. Ta voda je nějaká divná... Původně jsem chtěl zkusit plavat při rozřazování 200VZ poprvé pod 4minuty, dva týdny jsem však nebyl plavat a nejsem ve své kůži. Budu rád za 4:10. Přece jen v Brně umím stovku běžně za 1:45. A už je to tu! Jsem hned v první rozplavbě. Do stovky jakž takž, pak se úplně ztrácím a dokončuji silou vůle. 4:26 je sice nejlepší výsledek na kempu, ale daleko za očekáváním. Kristýnka končí také za svými možnostmi za 3:48. To zase bude dohadování o rozřazování do družstev:-) 50 metrů jen nohama mám za 1:37, Kristýnka 1:03 (třetí nejlepší čas plavaný s křečí). Poslední disciplína 50VZ bývá díky zbytku síly v rukách mojí silnou zbraní a je jedinou vzdáleností, na níž Kristýnku občas porazím. V Brně i po těžkém tréninku umím zaplavat kolem 45sec. Dnes 50,3. Úplně stejně jako na úplně prvním kempu před dvěma lety. Kristýnka 45,7. A to už umí i pod 40. Prostě se nám to nepovedlo, mně dost výrazně. Nejlepší muž na kempu plave 3:01-1:09-36,1. Dost však zaostává za nejlepší ženou - Hankou Kalabusovou - která všem utíká s 2:28-0:45-32,6. Jinými slovy dala padesátku jen nohama rychleji než já naplno! Uf. Možná nejzajímavější je pro mne srovnání s Richardem. Ještě před rokem jsem mu v pohodě uplavával na kempu i třeba na Bečvomanu, který jsem šel týden po Moraviamanu. Jenže on chodil plavat takřka denně, je na svém devátém kempu. Se srovnatelnou mírou talentu plave 3:40. Vede mne to k zamyšlení, zda bych místo svých relaxačních plavání neměl občas zařadit i opravdový trénink. Nějaká skupinka v Brně nebo občasný dohled trenéra by se mi k tomu hodil jako sůl...

Rozřazování do družstev končí příjemným překvapením. Na kempu je spousta účastníků, kteří se chtějí prostě naučit plavat kraulem. I já se svými mizernými časy se dostanu do 2. družstva. Jako poslední. Kristýnka téměř jako nejlepší. To jsem zvědav:-) Zbytek pátku doplaváváme v pohodě, večer trávíme v hospodě. To byste nevěřili, jak se nezletilým dítkům chce jít večer do hospody:-)

V sobotu ráno si užíváme zařazení do 2. družstva. Můžeme dýl spát:-) Já si sice vzal i věci na běhání, ale přece se nebudu unavovat. Dobře jsem udělal. Trénink druhého družstva je přece jen náročnější než ve trojce. Víc se plave, je tu i snaha o rychlejší úseky. Já se však nejvíc těším na videorozbor, při plavbě na kameru si dávám záležet, abych nekopl kameramana jako minule:-) A už je tu odpoledne u videa. Díky spoustě vyposlouchaných připomínek na těchto sezeních je ze mne takový plavec-teoretik. Tedy umím už trochu poradit skoro každému - kromě sebe. Můj styl je pro mne vždy překvapením. Tentokrát díky tomu, že oproti minulému kempu vidím podstatně lepší polohu těla a lepší práci nohou. Výborně! Nicméně technika rukou se prostě zhoršila. Ruce nesu toporně, projíždí vodou skoro bez záběru. Nevěřím vlastním očím, zase mám o čem přemýšlet. Kristýnka také opravila některé minulé chyby, začala však pro změnu dávat ruku do vody více palcem. A to se pak špatně zabírá. Koukám i na ostatní. Zpomaleně je vše vidět jinak než v reálu. I na Hančině vybroušeném stylu se dají najít drobnosti. V podání Jardy Hýzla tyto drobnosti rostou do podstatně větších rozměrů. Není snadné být jeho svěřenkyní:-) Ale věřím, že to Hanka zvládne a ještě o ní uslyšíme. Nepochybuji o tom, že obzvlášť k plavání má Jarda co říci, každá připomínka dobrá.

Podvěčerní trénink je nejnáročnější ze všech tří dnů. Napřed se unavte motivem 50VZ start v 1:20 a my vám to za odměnu ještě zkrátíme. Ó díky:-) S vloženými technickými cvičeními mám snad ještě víc práce. V okamžiku, kdy v poloze naznak plavu motýlkové nohy s přechodem do znakových si na obrátce kopu jednou nohou do druhé a výledkem je slušná křeč do zadní strany stehna. Tam je taky nějaký sval? Dobrá. Jsem už starší člověk, dám si pět minut pauzu a nohu protáhnu. Závěrečný motiv - půlhodinku 50VZ start v 1:05 si pochopitelně nenechám ujít. Jsem docela překvapený, že stíhám. Jestli je vám to někomu vzhledem k mým časům divné, prozradím, že se plave s ploutvemi. Ale i tak dobrý:-) Večeře je dobrá, postel ještě lepší. Ráno docela jistě běhat opět nejdu:-)

V neděli ráno se cítím docela v pohodě. Zrazují mne brýle - praskly v nosní části - ale to na kempu není žádný problém, za pár minut a pár korun mám nové. Nedělní trénink už je trochu volnější a já si po dlouhé době připadám jako plavec. Na samotný závěr překvapení - znovu 200VZ na čas. No, jsem unavený, nebudu se honit, první stovka slušně a pak to zase nejde a nejde. 4:25(100m 2:02) však beru. Přece jen je to o vteřinu lepší než v pátek a já bych měl být unavenější. Kristýnka tentokrát neplave se mnou a protože má vyrovnaného soupeře - právě Richarda - vyváží se díky úsilí získat jeho skalp hned o 10 vteřin kupředu a vyhrává svůj souboj o dohmat:-)

Musím říci, že kemp jsem si opět užil a díky zařazení do 2.družstva jsem si připadal o chloupek víc jako plavec. Pravda, sem tam by se našlo i nějaké to negativum - např. rozšíření počtu účastníků z 20 na 24 úplně nevítám, ale zase se nás naučí třeba plavat víc. A potkáme se na triatlonu. Už se těším:-) A každopádně - na podzim hurá na kemp. A třeba víc plavat...

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

a to se richard, jak ho z treninku urcite flakal :) IM

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně dobrý důvod k vypuštění Soudku - to myslím naprosto vážně. Vypadá to, že se letos na IM brutálně zlepšíš.
Škoda jen, že jsem v sobotu neměl toho správného tahouna - Standa taky nepřijel, rk a running-observer jsou o třídu výše a Luckyboy nebo dokonce Milan světelný rok resp. několik světelných let vzdáleni. Ono je to vlastně jedno, začal bych stejně opatrně a 2.půlku bych asi tak jako tak nebyl schopen více zrychlit...
PS. Jelikož nám nastala chatová sezóna (ne chat, ale chata :-) ), budou články na blogu se zpožděním. Snad něco dnes večer.

Anonymní řekl(a)...

No jo, Soudek mi letos opět nevyšel - nesedl do plánu na maraton. Ale mám tam teď o velikonočním víkendu testovací desítku. Uvažuju o Kolisově desítce v Moravském Krumlově - prý přesně změřená, rovná, asfalt, 3 okruhy. Takže hejkale i vl001 co vy na to ? Hodí se vám to ?

Vl001 řekl(a)...

Teď o víkendu určitě desítku nepoběžím, neseděla by mi do plánu na Linz další víkend:-)

Anonymní řekl(a)...

to STJ :poběžíme o víkendu podél Svratky 15km v tempu 4:45/km.Nechceš se přidat místo závodu?Ideální příprava na Mělník.

Anonymní řekl(a)...

Tak tak, ani já nemám v plánu závodit. Kdyby ano, jel bych na běh Jarmily Kratochvílové do Golčova Jeníkova. Byl jsem tam před 10 lety, a tak by to bylo malé jubileum.

Anonymní řekl(a)...

milan : už jsem byl téměř rozhodnut pro tu desítku. Mám to i předepsané v plánu. Ještě to promyslím a případně se ti ozvu mailem. Dík.