neděle, ledna 14, 2007

Nevaž se, odvaž se!

Na ta slova si vzpomenu vždy, když slyším otázku "Kolik vážíš?". Letos po Novém roce to snad bylo horší než jindy. Že se o váhu starají ženské považuji za do jisté míry přirozené a dokonce příjemné. Ale chlapi? Dlouho stáli bokem tohoto šílenství. Možná aby proto nyní do něj pronikli ještě hlouběji. V práci se s těmito otázkami roztrhl pytel. Zkusil jsem uniknout výjezdem do Budějovic. Když jsem jel autem s tamějším kolegou, domlouval si společné vážení s kamarádem. Budou prý společně hubnout. 16kg. Nechápu. Tedy ne že bych nechápal, že chtějí být všichni štíhlí, prostě nechápu, proč se tak cpou, když pak následky svých činů neunesou:-)

Podlehl jsem. Zvážil jsem se. No, doma vlastně nemáme funkční váhu. K čemu taky. Žena štíhlá, děti hubené, kdo by se vážil? Tak jsem se zvážil na takové té váze, co postává i s měřením tuku a tlaku v nákupních centrech. Ať se o sobě něco dozvím. Tipoval jsem 82kg. A váha říká 81,7. No to je překvapení. Výška 193cm. Už prostě nerostu. Tlak 114/75. A procento tuku? 11,9. Ano, je to dost. Na vytrvalce. Prý ironmana. A co? Po vánocích. V létě to bude pod 10. Na 6 procent se nedostanu, nechce se mi přizpůsobovat jídelníček, zase tak dobrý nejsem, abych si musel hlídal každé sousto.

Tak mne napadá, zítra bych si měl dát dietní oběd. Třeba vepřová žebra. Nebo svíčkovou u Crlíků. Delikatesa. Po dnešních 32 odběhaných kilometrech musím doplnit živiny. Uvidím, jestli přežiju ranní operační zákrok a vyrazím. Stejně nebudu moci trénovat. A ani vážit se nebudu. Dlouho. Proč taky :-)

10 komentářů:

Niktomuž řekl(a)...

Svůj maratonský osobák jsem zaběhl s procentem tuku 12,9 a pod něj jsem se nikdy nedostal, tedy v dospělosti. Takže na tom nejsi vůbec zle:-)

forest řekl(a)...

jestli sis to nechal měřit na tom stroji, tak ten může mít celkem dost velkou botu u lidí vyššího vzrůstu (navíc je to ovlivněno tím, jestli se to měří na rukách nebo nohách). Je to založeno na elektrickém odporu lidského těla. Rozhodně lepší výsledky jsou z vyšetření měřením kožní řasy (takové to meření "šuflerou") na několika místech na těle. Ale úplně nejlepší je říkat, že máš těžké kosti ;-) To já třeba se svojí váhou 72 kg fakt nechápu, jak by to vypadalo, kdybych byl somatotyp s lehkou kostrou (to by mě fakt zfoukl každý vánek ze silnice) :-)

Vl001 řekl(a)...

Na střední škole jsem měl 68-72kg taky:-) Chyba měření tam může být, přesto ty výsledky považuji za relevantní. Zkoušel jsem to asi osmkrát v uplynulých letech. Po mém prvním půlmaratonu v roce 2004 to ukazovalo 16 procent. Pak to klesalo, resp. na zimu trošku stoupalo vždy v souladu s tím, jak jsem svou váhu "cítil". Možná ta hodnota není absolutně správná, relativní trend však určuje velmi přesně.

Navíc je mi to docela jedno, každé své procento tuku mám rád:-)

Anonymní řekl(a)...

Ti kolegové, co chtějí shodit 16 kg jsou běžci (resp. budoucí běžci) ? V tom případě bych jim to hubnutí schvaloval, vyšší váha = větší riziko zranění. Pro tlusťochy, kteří chtějí začít běhat, dal Miloš minulý týden pěkný návod na behej.com

Vl001 řekl(a)...

Kdepak, žádní běžci:-))

Anonymní řekl(a)...

No nazdar hodiny :-)))

running observer řekl(a)...

Tak teda já jsem tady z vás asi nejtučnější: poslední měření v roce 2005 říká, že mám 12,96% tuku, což je oproti stavu z roku 2002 (když už jsem začínal běhat)mírné zlepšení (bylo to 14,3%).

Ohledně té přesnosti si nedělám iluze: v roce 2004 jsem měl 2 měření s odstupem 4 měsíců, ale oboje v "teplé sezóně" a index se mi během těch 4 měsíců zhoršil navzdory zachování celkové hmotnosti a navzdory pravidelnému běžeckému tréninku. Kladl jsem si otázku: to mi jako běžeckým tréninkem ubyly svaly a přibyl tuk?

forest řekl(a)...

u začátečníků může dojít ke snížení hmotnosti svalstva (třeba kdyby sprinter začal trénovat na maraton) a potom následně se procento tuků musí zvednout, i když v kilogramech zůstane stejné

running observer řekl(a)...

K forestovu zdůvodnění: souhlasím, ale v té době jsem už 2 roky běhal a neměnil jsem výrazně běžecké zvyklosti. Navíc se mi celková hmotnost nezměnila, jen se podíl tuků zvýšil, tedy absolutně přibyly na úkor svalů, což mi bylo divné...

Anonymní řekl(a)...

jj to máš good....já když sem měl zvýšený obsah tuků tak sem hodně jezdil na kole abych to sundal a zabralo...jinak koukněte: http://www.cyklistika-fitness.cz/