pondělí, listopadu 17, 2008

Plumlovský návrat 15.11.2008 (zimní plavání)

Kdyby mi někdo při červnovém plavání na Plumlově řekl, že se sem za pět měsíců vrátím, považoval bych ho za blázna. Inu, doba je zlá a i po čtyřicítce je potřeba jít vstříc novým výzvám:-) Prostě v poslední době se snažím trochu otužovat. Nepředstavujte si mne však jako otužilce plovoucího mezi krami. Ráno se sprchuji studenou vodou, občas se jdu namočit do Svratky. Opravdu jen namočit. Zatímco ostatní otužilci v ní plavou desítky minut, já se hrdinně ponořím, udělám pár temp a hurá ven. Při každém takovém zážitku si uvědomuji, že běžet ultramaraton na Sahaře by pro mne bylo snazší. Jak krásně se mi třeba před pár lety běhalo v poledne v Atlantě v nějakých +40stupních! Nicméně i má otužilost se zlepšuje. Navíc občas se mnou jde otužovat i Kristýnka. No a protože mistryně republiky zjistila, že v zimním plavání se dá i vyhrávat, tak mne vlastně k návratu na Plumlov přesvědčovala ona. Hrozné dítě:-).

Vypuštěný Plumlov s Kristýnkou v popředí. Nebýt zimní bundy, vypadá to na letní den:-)

Prostě v sobotu vyzvedávám Kristýnku ráno po plaveckém tréninku na bazéně a míříme na Plumlov. Mlha se rozpouští, vypadá to na hezký den. Úplně na koupání:-) Přehrada je částečně vypuštěna, uprostřed plochy chodí rybář. Snad je někde i víc vody:-) Bójky vymezuji 250 metrový trojúhelník, vypadá malý, rozhoduji se plavat celé jedno kolo a nespokojit se se 100 metrovou vzdáleností pro úplné začátečníky:-) Sám se své odvaze divím:-) Kristýnka plave také 250metrů, naše trať je až poslední, tak zatím koukáme na ostatní, nejdřív 100 metrů, pak 500, dvě rozplavby na 750 až po královskou trať 1km. Všem jde to plavání nějak moc jednoduše, nikdo se neklepe. No počkejte až poplavu já, ukážu vám, jak se dá roztřást zimou:-)

Nejstarší a nejmladší závodník. 95-14=81. Znáte jiný sport, kde se sejdou borci tak rozdílného věku? A to někdy v zimě plavou mimo soutěž i méně jak desetileté děti, rozdíl věku se tím přiblíží až k 90...

První rozplavbu na 750m ovládli plavci Lokomotivy Brno, obsadili první tři místa. Dobrej oddíl:-) A to se prý předseda na tuto trať přihlásil omylem, původně chtěl na kilometr.

Kristýnka před startem. Ještě si však půjčila neoprenovou čepičku. Jediný kousek neoprenu, který lze v zimním plavání použít.

Přiznávám, že se našeho startu trochu obávám, konečně je tu čas jít do vody. Jde to velmi snadno! Přece jen Plumlov má teploučkých 9,5 stupně, tréninková Svratka je už o dva stupně studenější. Jdu do vody v pohodě, skoro snadněji než v létě:-). Po startu nechávám všechny odplavat a zkouším se celý ponořit. Ani obličej mi nemrzne. Prvních pár temp plavu rozvážně, ve studené vodě mívám problémy s dýcháním, dnes dýchám na dva záběry, kupodivu bez problémů. Zavazí mi jeden dorostenec, kupodivu jsem o délku paže před ním, rozhoduji se mu uplavat. Zrychluji a jde to! A asi bych se mu měl omluvit, zavazel jsem já. Při nádechu jen vlevo prostě točím mírně doleva:-) Ale už točím kolem první bójky, vydávám se na nejdelší úsek "po přeponě" trojúhelníka. Prvotní nával zimy zmizel, vypadá to na pohodové plavání. Trochu mne mate, že nikoho před sebou nevidím. Nemůžu se dočkat další bójky, pořád kontroluji vzdálenost. Najednou si uvědomuji, že jsem se podíval na bójku, ale vůbec nevím, jak je daleko! Nejsem už u ní? Podívám se ještě jednou - ne, ještě deset metrů. Hodně divný zážitek. Že by začátek zmatenosti z prochlazení? :-) Soustředím se, poslední bójka se zdá být znovu blízko. Tělem mi probíhají divné vlny energie, na klepání zubama to však zatím nevypadá. Zdá se mi, že někoho slyším za sebou. To je divně, když jsem vystartoval poslední:-). Cítím trochu náběh na křeče, přestávám používat nohy a snažím se zrychlit frekvenci rukou. Mírná křeč do chodidla mne chytá deset metrů před cílem. Legrace:-) Jsem rád, že jsem v cíli, nikdo mne nepředplaval, honem ven z vody. Asi jsem opravdu mírně zmatený, nevidím své věci, náš předseda mi je ochotně podává. Ale jen co se utřu, jsem zpět ve své kůži:-) Svítí sluníčko a je mi fajn. Já uplaval v listopadu VENKU 250 metrů! Já jsem tááááák dobrej:-) Nejsem já náhodou už otužilec? Asi ještě ne. Devět stupňů, to je vlastně teplá voda:-) Na Plumlově jsem se tedy klepal zimou jen před dvěma lety po své první trojce na dálkovém plavání. Voda měla tehdy 23 stupňů.

Kristýnka je se závodem také spokojena, skončila třetí. Čekáme proto na vyhlášení. I já si beru účastnický diplom a s překvapením zjišťuji, že jsem doplaval hned za Kristýnkou. Čtvrtý. Ve vodě jsem vydržel pět a půl minuty:-). Co na tom, že odstup od Kristýnky je 1,5 minuty:-) Vůbec nevím, kde jsem ty ostatní předplaval. Muselo to být asi hned za startem, na trati jsem nikoho nemíjel.

No a co dál? Uvidíme:-)

Vyhlášení vítězů 250m (fota autor, M. Kýr a Spartak Přerov)

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ta rozložitá osoba vedle Kristýnky vypadá na Ječmínka. :-) Ale ten byl, jak jsem si před chvíli přečetl, na odpočinkovém kempu. :D

Advid

LadaT řekl(a)...

Ještě pár takových článků o pohodě a máš mě na svědomí - půjdu si zkusit zaplavat na Pastviny. Jste borci a určitě to dotáhnete na ledoborci!

Anonymní řekl(a)...

Mě je zima, chytají křeče a to to jenom čtu. Zlatý Přerovský bazén :-).
Ale jinak gratulace,jsi prostě nezmar, ale já tohle na 100% zkoušet nebudu :-D.

Anonymní řekl(a)...

Moc hezky, mas doma sikovnou holcicku:) Tedko jsem se divala na kalendar zimniho plavani, tak tam bude neco v Chocni, coz je kousek od nas, tak bych mozna mohla rychle navysit zasoby podkozniho zimniho tuku a jit to taky zkusit:)
Devce

Šewy řekl(a)...

Brrr!

Anonymní řekl(a)...

Vlado, kolik prosim Te, plave Kristynka tydne objem? Docela me prekvapil Tvuj komentar na Jecminkove blogu.
Devce

Vl001 řekl(a)...

2 LadaT - Pastviny jsem měl vždy uloženy jako synonymum studené vody, ale uznávám, že když jsi mne tam v srpnu předplaval, byla voda komfortně teploučká:-)

2 Devce - Choceň je v kalendáři hned dvakrát, ale v ty opravdu otužilecké termíny, kdy se dá očekávat voda pod 4stupně. Dost rozdíl oproti této pohodové sobotě:-) Já bych do vody pod 4 stupně bez přípravy neskočil a možná ani s přípravou to neudělám:-) Jestli chceš zkusit, zkus na chvilku, nutit se rovnou na závod mi přijde zbytečné. Jsi přece ironwomanka a ne ledoborka:-)

Kristýnce se podařilo minulý týden jít na všech devět plaveckých tréninků a má naplaváno 24,25km (viz http://www.runningahead.com/logs/fbdec320c9b9479c83604b634cf8e402/calendar , kdyby vše měla dopsané, což naše nepořádnice nemá:-)). To není o moc víc než Ječmínek, ale stejně mne to pobavilo, tak jsem si dovolil tu poznámku:-) Předpokládám, že v dalších týdnech jí tolik tréninků zase nevyjde a 20km překročí až v týdnu s kempem:-)

Btw. podkožní tuk není třeba, řada závodnic je velmi štíhlá. Ostatně závodníky včetně mne nevyjímaje:-)))

Vl001 řekl(a)...

2 Aldaman - nikdy neříkej nikdy:-)

2 Šewy - vyhodnotil jsi to naprosto přesně:-)

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji, Vláďo! Tvůj výkon byl excelentní. O Kristýnce ani nemluvím, její výkon jsem očekávala. Ty jsi překvapil, JSI otužilec a dobrý plavec. Tvá kolegyně z oddílu LoBr - V.

Vl001 řekl(a)...

Vlasto, takové hodnocení od vedoucí otužilkyně své kategorii mne samozřejmě těší.

I když... teď mne napadá... nepíšeš Ty to proto, abys mne nalákala i na další závody? Brrr:-)))

Anonymní řekl(a)...

Hohó, to je výzva! Blahopřeju vám oběma k výkonům a už se těším, jak hozenou rukavici zvednu v sobotu na přehradě Horní Bečva. Třeba se potkáme někde na závodech (i když já moc závodový nejsem).

Vladimír řekl(a)...

Horní Bečva? Tam jsem jezdíval lyžovat. Hóóódně dávno. Dost studené místo. Ale ty jsi otužilec od přírody, to nebude žádný problém:-)

Anonymní řekl(a)...

Horní Bečva - kolébka moje valašská..

Přehrada je teď ještě větší výzva než když jsem to psal - napadlo pět čísel sněhu a teď je venku vzdušná nula. Já snad nedospím!

Anonymní řekl(a)...

Krátká zpráva o Horní Bečvě:
sněžilo; deset čísel sněhu; slabý vítr; vzduch: -2°C; voda: 6°C; vydržel jsem míň než dvě minuty; 250m bych v této teplotě uplaval leda tak břichem vzhůru po proudu, přitom svůj podkožní tuk jsem doma nezapomněl, tak nevim..
Ledu zdar!

Vl001 řekl(a)...

To muselo být krásné koupání:-) Ale "výkon" nekoresponduje s tím, že dokážeš uplavat kilometr ve 13 stupních. Asi jsi ztratil kontakt s klesající teplotou. Mně se osvědčilo chodit do studené vody pravidelně, i když na chvilku. Voda se ochlazuje a mně to ani nepřijde:-) Otužovat se dá každý den, skoč tam zítra zase:-)

Zkusíme to letos dotáhnout k nule a na jaře protáhneme vzdálenosti, ne? :-)

Anonymní řekl(a)...

Problém vidím v přípravě - zatímco v Podolí se jdu předtím vytemperovat do 27°C bazénu (pak je ten přechod 36-27-13 velmi snesitelný), tady to nebyla žádná velká pohoda, přechod 36-6 s tím, že mezistupněm není voda je celkem drsný :)

A krok s klesající teplotou se mi fakt držet nedaří, Podolí mělo za poslední cca 2-3 týdny těch 13°C. Asi zavedu to ranní sprchování, i když se přiznám, že do ranního bazénu se mi narozdíl od ledové sprchy těším.. :)

A k té nule - počítám s tím, že do dalšího roku proplavu, na jaře přidám vzdálenost a snad se dokonce i naučím plavat (tentokrát snad vyjde ten kemp)..