pátek, září 12, 2008

Gratulace PÁTÉ plavkyni Českého poháru dálkového plavání


Pátá plavkyně Českého poháru dálkového plavání - kategorie starší žačky

Rok se s rokem sešel a je načase znovu gratulovat k výbornému výsledku, stejně jako loni. Tobě, Kristýnko. A je k čemu. Ač ti to možná ani moc nepřišlo, udělala jsi v plavání opět obrovský pokrok. Aniž bys usilovněji trénovala, zrychlila jsi u venkovních závodů zhruba o pět minut na kilometr. Pravda, tím jsi nám trochu zkomplikovala společné plavání. Nestačím ti už ani v neoprenu:-) Avšak čas není jediné měřítko. Na Plumlově sis poprvé troufla na pětku. Já plaval o půl hodiny později trojku a chtěl jsem vidět, jak doplaveš. Ke konci závodu jsem dostal křeč, což podle mých "výpočtů" znamenalo, že tě nemusím stihnout při doplavání. Vylezl jsem z vody a utíkal k cíli. Zbytečně jsem se snažil, tvoje doplavání jsem stejně nestihl. Už sis postávala u cíle a radovala se z doplavání i z dobrého času. Od toho závodu jsi plavala pětku, kde to jen šlo. Jako by to nic nebylo. Taková dálka! Taky to někdy zkusím. Třeba příští rok:-) Ale musím ještě něco natrénovat. Třeba se mi to podaří, když jsem ten ironman:-)

Medaile ke sportu patří. Ještě si jich v životě užiješ:-)

Možná největším úspěchem letošní sezony je, že tě plavání zase o něco víc baví. "Bavit se" si lidé představují různě. Vysedávání v kině, účast na oslavách, seskok padákem a já nevím co ještě. No, každého baví něco jiného. Tebe baví plavání a je to znát. Na začátku prázdnin jsi dokonce začala sama chodit trénovat. To u třináctileté slečny není úplně obvyklé. Těšila jsi se na každý závod a plánovala ho dlouho dopředu. Bavit se sportem je pro člověka, který se sportem neživí často důležitější než výsledky. Nevěříš? Na který závod letošní sezony si vzpomeneš jako první? Na Mělice? Řekl bych, že ne. A přitom právě tam jsi vyhrála trojku. Zřejmě si vzpomeneš spíš na první pětku. Nebo na hezký víkend na Hlučíně. Možná na výborný závod ve Vltavě, kde jsi zaplavala dobrý čas. Nebo třeba na mrazivé Lipno, kde jsi musela překonat sama sebe, abys to v těch podmínkách vůbec doplavala. Ještě v sobotu pořadatelé hlásili, že se na 20km závod přihlásil rekordní počet 64 plavců. V neděli kvůli počasí jich na start nastoupilo jen 20. Dokončilo 14. A to byli opravdoví profíci. A ty jsi v 10 stupňovém vzduchu s vodou možná 17 stupňů svůj závod zvládla, přestože se i z kratších vzdáleností odhlašoval jeden zkušený plavec za druhým. Včetně mně:-) Největší zážitky holt nebývají vždy z vítězství. A člověk si prostě víc pamatuje příjemný zážitek nebo chvíle, kdy překonal či překvapil sám sebe. Nejsou to vždy jen vítězství, co nás v životě posouvá kupředu...

Lipno s počasím pozdního podzimu...
...úspěšně doplavané. V takových podmínkách dokáže plavat jen pár lidí.

V celkovém pořadí Českého poháru jsi skončila pátá. Krásné umístění. Gratuluji! Já vím, kdyby zůstal loňský systém bodování, mohla jsi na tom být i líp. Ale to je jedno. Důležité je, že tě plavání baví a že jsi už teď začala plánovat další sezonu. Přestoupila jsi do jiné tréninkové skupiny. Mnohem náročnější. Samí plavci ze sportovek a ty. Víc tréninků. Ranní vstávání. Ano, velké cíle se musí plánovat dopředu. A něco pro ně udělat. A ty velký cíl máš. Příští rok už nejsi žačka a můžeš zkusit i delší vzdálenosti. Počínaje desítkou. Obrovská vzdálenost. Jako Brno. Opravdu, kdyby se ve Svratce dalo plavat a ty po ní plavala od našeho domu po proudu, přeplavala bys celé město. Až ven z města, do polí u hypermarketů. Na takovou dálku je fakt potřeba být dobře připravena. Držím ti palce, ať se ti to podaří. Já si na takovou vzdálenost netroufnu, ale moc rád budu u toho aspoň jako divák. I když kvůli letním plaveckým víkendům přicházím o mé oblíbené triatlony, ale to mi nevadí. Prostě rád bývám svědkem tvých úspěchů.

Zadýchaná, ale spokojená. Dobrý výkon ve studené Vltavě!

Těším se na naše další plavecké výpravy. Na večeře, kde my plavci nehlídáme kalorie, ba naopak:-). Na noci pod stanem u hezkých přehrad. Na chvíle, kdy skočíme do vody, koukneme na první bójku a prostě plaveme. A třeba nám vyjde čas i na přeplavání toho velkého jezera. Prostě přeji klidnou přípravu a úspěšnou další sezonu!


Táta
212. plavec Českého poháru dálkového plavání

Jo a tu vestu si příští rok brát nemusíš. Myslím, že už plavat docela umíš :-D

5 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

To jsou radosti s holkama. Přidávám se ke gratulantům. 5. místo v ČP se sakra počítá.

Anonymní řekl(a)...

Nádherně napsané poděkování, z kerého je patrné, jak jsi na svou dceru hrdej a je na co, 5 místo super výsledek, také gratuluji !
Mě chytají křeče po 1,5 km :-). A co tak nějaký pěkný rozhovor s nadějí našeho dálkového plavání?
A co táta udělá s celkovým pořadím v příštím roce :-).

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji Kristýnce ke krásnému pátému místo a taky k tatínkovi.
Pavlína Procházková

Niktomuž řekl(a)...

Prostě dobré geny:-)

d řekl(a)...

Gratulace k úspěchu a hodně chuti do dalšího treninku a následnujícím dalším ještě lepším výsledkům.