úterý, října 02, 2007

Gratulace jedenácté plavkyni Českého poháru dálkového plavání

Ano, Kristýnko, tobě chci gratulovat, protože být na jedenáctém místě ve své kategorii v České republice v jakémkoli sportu prostě je úspěch. Chci tady svou gratulaci napsat na web, protože o úspěších se má v novinách psát a toto jsou takové moje noviny:-).

Plavecké začátky:-)

Když jsi začala plavat, nepatřila jsi k nejlepším. Nemáš cit pro vodu. Ale tobě to bylo jedno a chodila jsi do bazénu s nadšením. Ve čtvrté třídě ses rozhodla, že budeš chodit plavat do Komety. Já jsem měl obavy, že tě plavání na konci řady mezi posledními přestane brzy bavit, ale ty jsi nevynechala snad jediný trénink. Holky před tebou odpadávaly, bazén je nebavil a ty ses postupně posouvala dopředu. Na závodech brněnských škol v páté třídě jsi už brala umístění na bedně za každý start. Stačilo málo – aby na tento závod nešly holky ze sportovní třídy. Tehdy už jsi patřila mezi pár nejlepších plavkyň v Brně. V té době jsem se učil kraula i já – asi abych ti stačil :-) Na konci páté třídy jsi začala hrát basketbal, tam jsou tvé šance na prosazení se větší a tak je logické, že dostával přednost. Znovu jsem myslel, že je tvému plavání konec. A ono ne. Jednou, dvakrát týdně jsi na tréninky šla a to je moc dobře. Vytrvale, v pohodě, záběr za záběrem ses zlepšovala. Až jsi jednoho dne přede mnou stála s tím, že chceš zkusit závody na otevřené vodě. Závody Českého poháru dálkového plavání. Vzpomínám si, jak jsem popletl kategorie a myslel si, že poplaveš 1,5km. Když jsem zjistil, že máš plavat 3 kilomety, chtěl jsem ti to zakázat. A ty jsi zcela v klidu argumentovala tím, že máš dost naplaváno na to, abys to zkusila. Víš, to byla pro mne zajímavá diskuze. Nediskutovala totiž se mnou malá holka, ale rozumná slečna, která věděla, že bude potřeba podat výkon na hranici možností. A byla připravena ho podat. A hlavně to pak dokázala, ač to jistě nebylo nic lehkého. Na další závody jsme pak vyráželi spolu. Já plaval vzadu, ty kousek vepředu :-). Vždycky jsi mne porazila a to jsem nejsem žádné ořezávátko, ale ironman :-). Je to zvláštní pocit plavat za někým, koho jsem ještě nedávno vozil v kočárku:-) A je příjemné vidět, jak se měníš ve člověka, který umí jít za svým cílem. Umí najít hranici svých možností jako třeba na pichlavě ledové Seči, kde jsi přesně odhadla, že to doplavat půjde. Když se budeš soustředit na každý záběr a ne na diskuze. Zmrzlá tak, že stejně nemůžeš mluvit.


Vítězka z Plumlova. Osm let rozdílu mezi fotkami je na stylu znát:-)

Ještě jeden závod bych chtěl zmínit – Plumlov. Tam jsi VYHRÁLA. Ano, nebylo tam moc dalších holek. Možná vidíš před sebou ty zástupy talentovaných holek, které tě teoreticky mohly předplavat. Kdyby trénovaly. Kdyby přišly. Jenže - ony tam nebyly. A tak to v životě chodí – život se neptá, jak by kdo mohl uspět, kdyby tam byl. Co by kdo mohl kdyby. Ale jaký má kdo cíl a co pro něj udělal. Ty jsi měla naplaváno a přišla jsi na start. A po zásluze jsi vyhrála. Prostě teď už patříš mezi nejlepší plavkyně v republice. Asi ne mezi nejlepších deset. No, však jsi taky v celkovém pořadí jedenáctá:-). Možná by se ještě nějaká další lepší plavkyně v republice našla. Ale nepřišla na závody, tak je jí to houby platné. A i kdyby přišla, své místo mezi nejlepšími v republice bys měla jisté i tak. Je jedno, jestli jsi pátá nebo třicátá. Pořád je to mezi nejlepšími a na basketbalistku skvělé. Je i jen pár dospělých, kteří by ti stačili. Prostě jsi dobrá.

Víš, jestě jedno jsem ti chtěl napsat. Basketbal není plavání. Máš talent na basketbal. Věř mi, hrál jsem ho dost dlouho na to, abych to poznal. Pravda, když mluvím o vašich zápasech, poukazuji často na chyby. A těch chyb vidím spoustu. Možná proto, že jsi narozena ve stejný den jako já (jen o pár let později:-)), máš podobné vlastnosti. Dobré i špatné. Když hraješ, máš dokonce i podobný herní styl jako já kdysi. A děláš často podobné chyby jako já ze začátku. A to bývám i vzteklý, vím, že jsou to zbytečné chyby:-). No o co já mohl být lepší, kdybych se třeba zbytečně vysokého driblingu zbavil dřív? Nevím přesně, jak je tvůj talent velký. Ale jedno vím. Jestli budeš trénovat stejně poctivě jako plavání, budeš dobrá. Každý, kdo jde trpělivě za svým cílem, má šanci ho dosáhnout. Pochopitelně nejen u cílů sportovních. Třeba by sis nějaký nesportovní cíl mohla pro tento školní rok stanovit:-) V basketbalu se postupem času obraz vaší hry změní, přestane to být bezhlavý běh až do koše a ty se prosadíš díky své výšce, střelbě a dobré poziční hře. Jsi rozená týmová hráčka. A prosadíš se i v dalších věcech ke kterým budeš přistupovat stejně poctivě jako k plavání. Život oceňuje pracovitost víc než talent. I když pochopitelně nejlepší je talent spojený s pracovitostí. Jestli ti nestačí příklad z plavání, třeba to poznáš v basketbalu:-). V klidu věř ve své síly, kterých máš spoustu a výsledky přijdou. Dřív než si myslíš.

Ale to už jsem se dostal někam jinam. Prostě jsem ti chtěl napsat, že jsi šikovná plavkyně. Patříš mezi nejlepší ve své kategorii v republice. Předplaveš kdejakého dospěláka. No schválně, kolik čtenářů tohoto blogu umí 3km za 1:07? Moc jich nebude. A to jsou to většinou sportovci. Mně se s tebou plave moc dobře. Budu rád, když u plavání ještě chvilku zůstaneš, třeba pak spolu přeplaveme ještě nějakou tu vodu. Možná tuto loužičku zpod Alp? Já doufám, že nám to příští rok vyjde. Už teď se těším. Jen se trochu bojím, že ta loužička bude zblízka trošku větší:-)

Táta.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Vl001,
pěkné psaní nejen pro Kristýnku :-))

mapo

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkné,připojuji se ke gratulaci.
Můžu si tipnout: Lac Leman?

Anonymní řekl(a)...

Krásný..., kdyby takhle něco o mě napsal táta, tak se rozplynu pýchou:)

Anonymní řekl(a)...

Skoro mi až slza ukápla...
Taky jsem plavala jako holka, taky byl na mne táty pyšný ale už mi to nestačil říct.
A toto je začátek přerodu děvčátka v sebevědomou ženu.
Pavlína

Anonymní řekl(a)...

Bravo! Kristýnce i Vláďovi.
Toto by si každý rád o sobě přečetl, ale jen málokdo se odhodlá to o druhém napsat.

Vl001 řekl(a)...

Milane, myslím, že domorodci té louži tak říkají:-)

Anonymní řekl(a)...

Velice hezký článeček - občas ke fajn napsat něco trochu jiného, než tréninky, závody a souboje s Hejkalem :-)
Gratuluji i Kristýnce a přeji hodně úspěchů - nejen sportovních.

Vl001 řekl(a)...

Pavlíno, když ono se někdy tátům těžko vyjadřuje, víš? Já to měl rozepsáno měsíc:-)