sobota, září 29, 2007

Běžec Vysočiny - Vysoký kámen - 27.9.2007

Chtělo by se vám na závod, když už půl dne lije jako z konve? Mně teda ne. Dovolil jsem si proto napsat Kristýnce, jestli pojedeme v dešti na závody. A odpověď? "Jo, aspoń tam bude málo lidí." Hrozné děcko. Inu, plavkyně. Vody se nebojí v jakékoli formě:-) Budu jí muset vyčinit. Za psaní sms ve vyučování:-)

Dvacet kilometrů před Jihlavou přestává pršet. No ono bude snad nakonec hezky. Jedeme o něco později, jen tak tak stíhám Kristýnce ukázat směr, kterým se běží. Před vběhnutím do lesa je pěkná kaluž, ale pak už je to skoro dobré, trať je totiž většinou po lesní asfaltce.

Start! Mažu jako mladý zajíc. Chci si vybrat cestu při probíhání kaluží. Ocitám se tím tak na páté pozici, to tu ještě nebylo:-) Mohl jsem i přidat a být chvíli první:-). Čelu závodu se ze začátku moc nechce. Před vběhnutím do lesa. Pak mi mizí v dálce. Normálka:-) Běžím si svým tempem, kousek za mnou někdo dupe. Sice nehejká, ale i tak podle kroku poznávám Hejkala:-). Že by mne zase chtěl brzy doběhnout? Někde za třetím kilometrem se podbíhá dálnice. Mokro, bláto, klouže mi to. Nerad bych sebou plácnul, přece jen startovné v Mnichově už je zaplacené:-) Hejkal se přede mne prožene, jako bych stál. V bahně má sice menší potíže, ale s profesionalitou starého mazáka to vybalancovává. Klesání končí, běžíme spolu. Vedeme dlouhou diskuzi. "Ghost Buster??" "Jjjjo." Ano, tak sto metrů před námi. Nejsme až moc vepředu? Podle loňských výsledků vím, že dobrý duch umí tuto trať pod hodinu. Tak rychle běžet nemůžu. No, zpomalit taky nemůžu. Hejkal by mi utekl. Naopak bych měl zrychlit. Poslední tři kilometry jsou klesání. Napřed prudké, pak pozvolné. Jestli doběhneme na začátek klesání spolu s Hejkalem, uteče mi. Já však nějak zrychlit nemůžu. Asfaltka klouže, špatně se mi dýchá. Že bych se včera na bazéně nachladil? Spíš výmluva:-). Prostě to dnes Hejkalovi běží. V pozvolném stoupání zkouším utéct, ale je to jako když se předjíždí náklaďáky na D1. Sice se posouvám kupředu, ale nějak nejsem schopen se vzdálit. V menších klesáních mne Hejkal dobíhá. Přiznávám, dnes nemám žádnou taktiku. Měním cíl z "porazit Hejkala" na "neztratit moc na Hejkala". V lese se mi moc líbí, těším se na kontrast při dalším přeběhnutí dálnice na cca 9.km. Dole uhání auta, nahoře uháníme my. A noříme se zpět do lesa. Myšlenky se mi toulají k pracovním problémům. Tak to teda ne. Přepínám myšlenky na závod a znovu zkouším Hejkalovi utéct. Získávám asi dvacet metrů. Náskok na nic, ale aspoň znovu stahujeme Ghost Bustera. Nepamatuji se, že bych byl kdy před ním. Že by? Mám novou motivaci, nahoře kolem Vysokého kamene stupňuji tempo. Pomalinku stahuji, ale žádný zázrak, seběh se blíží. Už je tu. V prudší první části je napadané listí, běžím opatrně. Hejkal mne míjí později než jsem čekal:-) Teď mám ztrátu já, ale taky nějak zdřevěnělé nohy. Snažím se je přesvědčit, že nám Hejkal s Ghost Busterem nesmí moc utéci. Nohy se daří jakž takž přesvědčit, dnes dobíháme my tři "fóristi" jen s malými odstupy za sebou. To jde. Čas 1:04:39 je o minutu víc než loni, ale to se mi běželo extrémně dobře. Jak to hodnotit? Minulé tři závody Běžce Vysočiny považuji svůj výkon za excelentní (na mně:-)). Dnes za výborný. Nemám důvod si nadávat:-) Prostě 19. místo z 34 závodníků, kteří si troufli v mokru na 14km trať. 10. z 12 v kategorii. 8,462 bodu je krásný výsledek. Jen nevím, jestli díky mému výkonu nebo díky neúčasti lídra naší kategorie:-)

Kristýnka má na tváři široký úsměv. Že by se něco zase povedlo? Je na bedně? Druhá? Tvrdí, že ne. Dnes je prý první. Nějak se mi to nezdá, na startovní listině byla spousta jmen. Jdeme to ověřit. A fakt! Ti ostatní byli totiž kluci. Kristýnka opravdu VYHRÁLA a připisuje si zasloužených 10 bodů. No to se mi nikdy nepovede. Měla pravdu, opravdu se v tom počasí dalším holkám nechtělo. A to bylo vlastně hezky :-) Dnešním výkonem si v podstatě zajistila třetí místo celkového pořadí. Fakt dobrý, gratuluji. Jen škoda, že zrovna dnes nebude vyhlášení mládeže. Jen dospělých. Kristýnce je to trochu líto, ráda by aspoň diplom... No, se svým poctivým přístupem si jistě ještě úspěchů užije dost. Nejen sportovních. Jen tak dál.

23 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No tady to někdo UMÍ!!!! Akorát ta medaile nebo pohár by nemusel uškodit. Jo a moje rada jak získat 10 bodů zní: MUSÍte trénovat!!!!

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji oběma:-) Nejen Kristýnka, ale i Ty se měníš z teplomila na drsoně.

S tím akustickým rozpoznáváním běžců i na sobě pozoruji pokroky. Překvapilo mě, že jsem na B25 rozpoznával sluchem běžce za sebou:-) ještě než mě předběhli:-( . Dana Orálka, Vabrouška a Tutu jsem bezpečně mnohokrát poznával při hodinovce. Škoda, že při jiných závodech to nemohu využít.

Jaký čas plánuješ pro Mnichov?

Vl001 řekl(a)...

Mnichov jsem chtěl pod 3:29:54:-)

Ale spíš to bude jen proběhnutí, nějak mi to poslední dobou nejde. Navíc jsem opravdu nachlazený, jen posedávám doma...

Anonymní řekl(a)...

Real time 3:29:54 s hodinovkou 13909 JE reálný čas. Terénní čtrnáctka jen fous nad hodinu vypadá dobře. To bych neoznačoval výrazem, že to poslední dobou nejde. Třeba se ti podaří vyladit poslední týden.
Pokud mě nesmeteš teď, byť s nachlazením (známe to u Neumannové), zadupeš můj čas do pařížských silnic v dubnu, až si nenápadně odskočíš z rodinné dovolené.
Každopádně počítám s tím, že se přístí rok budu muset hodně snažit, abych mohl machrovat se svými osobáčky:-)

Anonymní řekl(a)...

S těmi závody každý týden jseš k nezastavení.Mě dal organismus jasně najevo,že na to nemá.Tak ať Ti to vydrží.

Anonymní řekl(a)...

To já mám při závodech výhodu, zatím nikoho podle běhu nepoznám, jelikož hned na startu se přes mě všichni přehrnou a pak nikdo dlouho přede mnou a nikdo dlouho za mnou :-). Taky bych se chtěl jen ta proběhnout a mít čas pod 3:30:-)).

Anonymní řekl(a)...

No to je síla - já se schválně snažím běžet potichu, abych Tě oblafnul a Ty mě poznáš podle dusotu :-D
Od štocké silnice jsem za Tebou jenom vlál a na náhorní rovince/mírném stoupání jednoznačně ztrácel (až na cca 40 m). Pod "svým" seběhem jsem počítal s tím, že mě brzy dostaneš a snad se Tě udržím. Jaké bylo mé překvapení...

Vl001 řekl(a)...

Radku, myslím, že bychom si na jaře měli dát cíl 3:23:18. A vyprovokovat tím jednoho nejmenovaného bloggera k obnovené maratonské premiéře:-)

Milane, já ale běhám dětské tratě a větší kousek od hranice "mých možností", tak mi to zatím vychází. Snažím se běhání udržet v určitých mezích, abych neprovokoval své pravé koleno. Zatím to vychází:-) Ty jsi pravý závoďák, to je pak něco jiného...

Aldamane, na 3:30 to asi fakt tentokrát nebude. Budu rád i za 3:40. No, taky si můžu nechat nějaké to zlepšování na své nejlepší roky, ne? :-)

Anonymní řekl(a)...

vl001: Jarní cíl 3:23 na maraton, nebo dokonce letní 12:31 na IM se mi móóc líbí.
Kde jen brát čas na přípravu a neokrádat rodinu? Současná průměrná hodina denně asi stačí na dokončení, ale ne na splnění vymyšlených cílů. Asi se budu muset více opřít o vrozený talent, vůli, zkušenosti a promyšlenou taktiku:-)

Anonymní řekl(a)...

rk: Na otázku kde brát čas na přípravu a neokrádat rodinu to bych taky potřeboval odpověď. Jsem rád, že to tak tak stíhám. A občas si musím vyslechnout, opět větu "ty jdeš zase běhat, a kdy přijdeš" a to se potom ty vysněné cíle špatně zdolávají. Ty máš výhodu máš vrozený talent, zkušenosti, vůli a promyšlenou taktiku :-)). Takže já se opřu vždy o pevnou vůli a pak čekám uvidím jak to dopadne :).
Příští rok bych chtěl zvládnout maraton za 3:30 tak uvidím.

Anonymní řekl(a)...

to RK: co delas rano mezi 5 a 7h.Rekl bych ze te v tomto case rodina bude ochotna ozelet :).IM

Anonymní řekl(a)...

IM: Dostals mě! :-)
Mezi 5.a 7. spím, nebo jsem na cestě do práce. Kolo je mimo hru, ale vstát o 2 hodiny dřív a běhat, plavat možné je. Jenže to přestává být koníček. Jednou týdně se to ztratí, ale třikrát za týden už to sežere skoro celou 1 noc spánku, a to bude někde chybět.
Je mi jasné, že s mým přístupem se na bednu dostanu jen při fatálním nedostatku soupeřů, ale zázraky se dějí

Anonymní řekl(a)...

O prázdninách jsem vstával v 5:00 chodíval běhat do 6:30 okoupal jsem se a šel do práce. Ale začla škola a synátora musím odvést do školy, vstáváme v 6:00, snídaně, ranní hygiena, cesta do družiny a hurá na 7:00 do práce. Takže bych musel vstávat někdy kolem 4:30, abych byl v 6:00 doma. Zatím stíhám běhat odpoledne, ale pokud to nepůjde, budu muset vyběhnout
ráno. Rozhodně to jde, ale tohle praktikovat několikrát týdně má to ještě něco společného s koníčkem? Ambice stát na bedně nemám, to by musel být opravdu nedostatek soupeřů, raději si dávám splnitelnější cíle.
rk: Nikde to ranní vstávání nemusí být vidět, stačí když půjdeš spát v 20:00 a ne v 22:00 :-). ( Mně se to ještě, ale nidky nepodařilo)

Anonymní řekl(a)...

Vl001:Moje pravé koleno mě dalo jasně najevo (syndrom iliotibialního vazu),že potřebuje 14 dní klid.Pravděpodobně je rozumnější než já. :-)
rk: 12:31 je dobrá meta,znamenala by zlepšení za 12 let o 23 minut.Beru.:-)
Teď v říjnu bych měl začít hledat v Brně bazén a občas si zaplavat.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

jenom poznámečka k tomu rannímu běhu, docela by mne zajímalo, kolik toho v tomto čase naběhá jeho propagátor IM:-).
Jinak se těším, až se potkáme s RK a Milanem příští rok v Otrokovicích, cíle se rýsují podobné. A třeba nakonec přijede i Vláďa.

Anonymní řekl(a)...

Ječmínek Máselník: s Otrokovicemi nepočítám,chci znovu startovat v Nízkých Tatrách.Slovakman mě víc vyhovuje díky termínu.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

se slovakmanem příští rok předběžně počítám taky, takže třeba tam.

Anonymní řekl(a)...

Ječmínek Máselník + Milan: Taky to vidím na srpnový IM v Nitře, předtím PIM a 1/2IM Litovel a nějaký sprint TT, či Xterru dle možností.

K tomu rannímu vstávání se musím postavit kladně, protože je to způsob, kterým se mohu dostat k plavání před cestou do práce, ale asi jen 1x týdně.

Vl001: pokud vyklušeš Mnichov za 3:29:53RT a lépe, budu vstávat k rannímu tréninku 3x týdně!:-)

Vl001 řekl(a)...

K triatlonům příští rok - vzhledem k Rothu si celé Otrokovice nebudu moci dovolit, rád bych tam však byl, takže aspoň štafetu. Nitra je pak dost brzy, možná si nechám síly na nějaký pozdější závod. Uvidíme.

2 rk- možná počkám u mnichovské časomíry na 3:29:54. Kdyby ses pustil intenzivněji do tréninku, moc bys mne porážel. No s kým bych pak jezdil na kolo? :-)

Anonymní řekl(a)...

rk: PIM pravděpodobně vynechám,spíš půjdu něco v dubnu,ať mám nějaký základní maratonský čas.
1/2 IM Litovel má ideální termín,do této doby už na kole něco najezdím.
Možná najdu odvahu v květnu zkusit i něco kratšího. :-)

Anonymní řekl(a)...

vl001: Moraviaman 2008 a štafeta není špatný nápad.
Mrknul jsem na letošní propozice a bylo tam 3x plavání, 6x kolo, 4x běh, libovolné střídání 2až13 lidí.
Ve dvojici (3, 4?) by to mohla být dobrá zábava a skvělý trénink. Pokud bys k sobě 001 potřeboval dalšího, hlasím se jako 002, či 003, kdyby to byla rodinná akce.

Vl001 řekl(a)...

2 rk - na dohody je asi ještě brzy, kdo ví, co bude za rok:-) Nicméně myslím, že bys měl startovat v jednočlenné štafetě už v Otrokovicích. Na Slovakmanovi bys pak teoreticky mohl utéci Milanovi a to se nepodaří každý den:-)

Anonymní řekl(a)...

Propagator neni to spravne slovo, poradce je lepsi. IM v pondeli vstava v 5 do bazenu, jinak nema duvod, protoze zatim stiha sport i rodinu. Problem bude mozna v tom, ze IM trenink dost flaka :). IM