pondělí, ledna 01, 2007

Tuřanský novoroční půlmaraton 1.1.2007

Přísloví "Jak na Nový rok, tak po celý rok" je hrozné. Aby se jeden bál pak něco prvního dělat. Třeba jít na půlmaraton. Při představě, že bych ho měl běhat každý den mi nějak není nejlíp:) Ale asi to tak doslova neplatí, tak jsem se na toto novoroční setkání brněnských běžců vydal, stejně jako už loni.

Loni jsem trochu podcenil trať, přece jen se běží z Tuřan nahoru na Mohylu míru, kde je otočka a vrací se zpět. Snažil jsem se držet lepších běžců a to se mi při výběhu na Mohylu a cestě zpět docela vymstilo. Letos jsem přijel s taktikou v klidu si odběhnout, přece jen se výsledek nikam nepočítá a na minutě nezáleží:-) Jenže po startu se to nějak zvrtlo. Dan Orálek vyběhl poněkud manifestačně a mně se dařilo se ho dvě přídavná kolečka u startu držet. A to vám je docela dobrý pocit:) Pochopitelně pak zrychlil nejen on, lepší běžci začali mizet v dáli. Sváťovo úsilí nedávalo pochyb, že pokusit se ho držet není dobrý nápad, držel se ho jen Standa Holeček. Přede mnou se "objevil" Jarek. Vím, že v řadě závodů přepaluje tempo, nicméně nechtělo se mi běžet samotnému a zachytil se za něj. Běžíme si tak spolu až po občerstvovačku na osmém kilometru, ve stoupání k Mohyle se mi začíná vzdalovat. Je vidět, že jsem kvůli kolenu dlouho vynechával z tréninku kopce. Tak to pojmu aspoň jako trénink stravování a dám si k čaji gel.

Vedoucího Dana (škoda, že letos neběžel Jirka Krejčí!) potkávám nějak neobvykle pozdě. Neběžím moc rychle? Ale už je tu vrcholek, cítím se dobře. Oběhnu si v klidu Mohylu a hurá po cca 52 minutách zpět. V klesání se zdá, že Jarka dobíhám. Na občerstvovačce jsme spolu. Bere si vlastní pití a skoro zastavuje. Běžím dál svým tempem. Fakt to není rychle? Zvažuji zpomalení, jenže slyším dupání za zády. No tak to ne. Své nádherné umístění Jarkovi nedám. No, nechtěl já si to jen tak volně oběhnout? Předsevzetí je pryč. Dupání za mnou je usilovné a přibližuje se. Pořád to nějak zvládám - přes Kobylnici, stoupání, Dvorska... Pak mi nezbývá než kapitulovat. Jenže běžec za mnou není Jarek (ten je v cíli za mnou 5 minut), ale další z brněnských ironmanů Rudolf Vilček. Fakt byl až doteď za mnou? Nezvykle brzy jsou tu znovu Tuřany, dobíhám do cíle a cítím se v až neuvěřitelné pohodě. Na to, že je začátek roku, cestou chvíli pršelo, jsem durch mokrý a mám mokro i v botách.

Pohled na hodinky je překvapením dne - 1:42:17. Já vím, vyhrát se s takovým časem žádný půlmaraton nedá, ale oproti loňsku je to zlepšení o 8 minut! Čas je lepší než loňský 1/2 PIM i Otrokovice, po Olomouci je to můj druhý půlmaratonský čas vůbec. Umístění až tak skvěle nevypadá - 30. místo z 39. Ale fakt dobrý začátek sezony. Běžecká forma mi asi nechybí. Kdyby se to tak dalo říci o všem...

5 komentářů:

running observer řekl(a)...

No s tím "Jak na novej rok, tak po celý rok" bys to neměl až tak marný, měl bys za rok naběháno víc než Mirek Kostlivý!

A tak Ti přeju, aby Tě těšil každý uběhnutý kilometr, i kdyby to letos nebylo těch 7700,77 km.

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji, jak už jsem psal, novoroční běh má své nevýhody, já dávám přednost silvestrovskému.
Zdá se, že to budu mít letos v Běžci opravdu těžké :-)

Anonymní řekl(a)...

Pokud si dobře vzpomínám, na Silvestra tady někdo něco říkal o zvolnění tempa v novém roce a ubrání pár desítek závodů :-).
Dej pozor, abys nedopadl jako Roman Baláž, ten závodí (a vyhrává) zhruba 3x týdně a musel si proto přebudovat obývák na síň slávy...
Ale docela tě chápu, taky jsem včera dal v dešti aspoň desítku. Když musíš, tak musíš :-))

Vl001 řekl(a)...

Ubrání desítek závodů? Fakt jsem to řekl? To byl asi zbytek mladické nerozvážnosti. Co by mi pak zbylo? Mám výhodu, že vyhrávání se nebojím. Zatím je mezi mnou a vítězem dost velká mezera. Často se do ní vejde skoro celé startovní pole:-)

7700km za rok by byl dobrý cíl. Pochopitelně na kole, to já naběhat nemůžu. Jenže já už jsem tak lenošný, že to nevidím ani na půlku...

Anonymní řekl(a)...

Off topic
Pokus