pondělí, října 27, 2008

BV Běh okolo Rudného 24.10.2008

Poslední závod letošního ročníku Běžce Vysočiny jsme si nenechali ujít. Pravda, chladnější páteční počasí se některým běžkyním našeho početného rodinného týmu nezamlouvá, ale s tím se nedá moc dělat. Při příjezdu do Zborné zjišťujeme, že prezence je dnes v polních podmínkách na kapotě auta. Majitel hospody odmítl běžce vpustit. Loni jsme tam s Hejkalem a Milanem nechali pár stokorun. Asi je nepotřebuje:-) Kromě Kristýnky se jdeme rozběhat, listí na zemi je už docela kluzké, nabádám Terču, ať si dá v seběhu pozor. Start se blíží, nejdřív dospělí, chvilku po nás děti. Mladší žáci jen vyběhnou kopeček a mažou zpět, starší se zkratkou napojí na dospělácký okruh. Já dnes nehodlám nikam spěchat, přece jen mne čeká v neděli maraton. Na startu se však nějak nestihnu prodrat dozadu, vybíhám kousek za čelem. Disciplinovaně většinu běžců pouštím. Míjí mne mladíci, pak starší mladíci, s těžkým srdcem pouštím před sebe i Františka. Nohy mi běží a já ho nechávám utéct. Přitom se může dostat v celkovém pořadí přede mne. Ó jak já se dnes ovládám:-) Vedoucí běžec šedesátníků mne míjí zhruba na druhém kilometru. Dnes prohraju i s těmito běžci, jen sleduji, jak za Honzou Škrletou s výrazem lovce lehoučce běží Zdeněk Novák. Je mi jasné, kdo z nich bude úspěšnější. Připadám si ztracen na konci pole, tepy nízko, v klidu si běžím. A najednou - co to vidí moje oko - známá běžkyně přede mnou? Ano. Kristýnka:-) Běžíme kousek spolu, to se nám snad na závodě ještě nepodařilo. Kristýnka se snaží, nenápadně se ptám na její tep. Přes 190. Do cíle daleko, úsilí velké, raději Kristýnce trochu utíkám, ať se nezavaří. Při náběhu do druhého kola stihnu Terči otevřít auto a znovu kroužím po okruhu, který byl loni svědkem našeho posledního souboje s Hejkalem. Možná právě vzpomínky způsobují, že když mi další běžec funí za zády, rozhoduji se ho nepustit. Nevím proč. Pustil jsem jich dnes před sebe hodně a najednou dost. Chvilka stupňovaného běhu mi snad neuškodí, cíl je blízko. Svoji bezvýznamnou pozici nakonec uhájím a můžu jít za holkama. Terča jako obvykle těsně za Andreou, krásný výkon. Kristýnka má dnes na atletky ztrátu, Natálie běžela evidentně naplno, Heidi však přece jen měla výhodu jednoho závodu navíc a v celkovém pořadí vyhrála. Na těžké tříkilometrové trati ztratila Kristýnka hodně minut, tep avg 177 a max 198 však ukazuje, že se rozhodně neflákala. Prostě teď plave, neběhá. Jen na závodech. Proč ne. Prostě body dnes Terča-Já-Lenka-Kristýnka 9,917-6,989-6,635-4,652. Škoda, že není soutěž rodinných týmů. Bodů máme fůru:-)

Můj čas 38:58 vypadá podobně jako loňský. Tehdy jsem však měl po maratonu, moc mi to neběželo. A hlavně - letos odpadl náběh od hospody, přece jen jsem tím oproti loňsku o minutu pomalejší. Po propočtu bodů se ukazuje, že se František v celkovém pořadí přede mne nedostal. O dvě desetinky. Asi o ty, o které jsem v závěru zrychlil:-) Mám tak v letošní sezoně krásné desáté místo! Z rodinného týmu nejhorší umístění, ale já jsem na něj pyšný:-) Vypadá to celkově takto:

Terča - 2. mezi mladšími žačkami s 97,403 body. Podle bodů je patrné, kdo je u nás doma běžecký talent. Tolik bodů nemám šanci nikdy nasbírat, ani kdyby se dávaly prémie za výšku nebo váhu:-) Gratuluji, Terčo!

Kristýnka - 3. mezi staršími žačkami s 59,959 body. Kristýnka boduje především pravidelnou docházkou. Běh ji i bez trénování baví a to je hlavní. Na droboučké atletky by se svou postavou 183cm/59kg při tvrdém tréninku určitě zmenšila odstupy, ale vyhrávat se s těmi parametry dají spíš jiné disciplíny než vytrvalostní běh. To znám. A o to víc gratuluji k obhajobě loňského třetího místa, Kiki!

Lenka - 7. mezi ženami 35+ s 36,787 body. Lenka začala běhat teprve nedávno, hned velmi slušně a je z toho krásné umístění. Nejdřív to bylo každý závod naposledy a v pátek se ptala, kdy že je na jaře první závod. Asi chce začít trénovat:-) Inu, držím palce:-)

Vl001 - 10.místo v kategorii 40-49 s 74,939 body. Umístění lepší než loni, body však o něco horší. Loni holt byla lepší forma a hlavně loni ještě běhal Hejkal. No, zkusím ještě na pár závodů Běžce Vysočiny přijít a trochu se tomuto 15. běžci historické tabulky přiblížit. Chybí mi na něj zhruba 1650 bodů, takže ještě tak 250 závodů a mám ho:-)))

Díky organizátorům za krásné závody a jestli to jen trochu půjde, mají nás tam příští rok zase! :-)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Pěkně jsme po závodě poseděli. Hejkal se trochu rozjel, byla s ním sranda, ostatně jako vždy.
Milan

Anonymní řekl(a)...

Trochu závidím, sportující celá rodina s tak dobrými výsledky. Jen tak dál.