neděle, února 03, 2008

BBP Kanice 2.2.2008

Další závod BBP pro nás nečekaně začal už v pátek večer. Museli jsme nutně sehnat nového Harryho Pottera. Ani jsem nevěděl, že to Terča čte. Ráno pak obě holky vzorně vstaly, už jsem věřil v rodinnou účast. Terča se několikrát ujistila v kolik musíme odjet, nakonec však s nosem zabořeným v knížce řekla, že to nějak nestíhá. No, co se dá dělat:-)

Jízda do Kanic nám s Kristýnkou ubíhá v pohodě. Jen před Kanicemi mám takový divný pocit. Jako by se něco dělo. Zapomněl jsem doma boty? Máme kupodivu vše. Rozbíháme se, Kristýnka se bojí kopce. Ujišťuji ji, že se od loňska jistě zmenšil. Nevěří mi a stěžuje si, na co sem vlastně jela. Deset holek na startu, to se jí budou Kanice škrtat. A nepředběhne Marii Tancerovou. No, asi ne. Marie má naběháno, s kopcem si poradí líp. Ujišťuji Kristýnku, že i 15 sekund za Marií je dobrý výsledek. Zmatky na startu - poběží se dohromady s klukama? Nakonec ne. Holky mizí v lese, kdo se objeví první? Mně neznámá holka. Místní chlapi ji znají a povzbuzují. Za ní jak korálky další, už je vidět i Marie. Sedmá. Kristýnka v závěsu, nikdo ji neohrožuje, to bude dobrý. V cíli velká únava, ale i radost z osmého místa. Zatím druhý nejlepší výsledek, žádné škrtání nebude. A navíc to nádherné prozatímní celkové pořadí - Kristýnka je čtvrtá. No hned se mne ptá, zda už jsem někdy byl tak vysoko. Inu, nebyl:-) Načež se dozvídám, že se kopec od loňska zmenšil a že si ho jde zaběhnout znovu v rámci pětikilometrové tratě. Jdu s ní s tím, že se aspoň rozběhám. Doporučuji Kristýnce se otočit, jakmile ji v protisměru mine první. Tvrdohlavá slečna samozřejmě běží dál. Chce si prodloužit délkový rekord z minula, což se jí nakonec daří. Dobrý:-)

Kristýnka stála na startu na lepší straně, vyrazila plná odhodlání

Já mám na startu divný pocit, poslední dva dny jsem nebyl běhat, i při nezvykle dlouhém rozběhání pauzu cítím. Začínám proto hodně opatrně, Jarek s oběma Standy mizí vepředu. No, co se dá dělat. V lese to chci rozběhnout, nejde to. V nohách není lehkost. Tak odevzdaně běžím jak to jen jde. Vzadu před otočkou vidím Jarka, po maratonu toho má dost. No, aspoň někoho za chvilku předběhnu. Zvládám i Huga, doporučuji mu, aby začínal volněji. Snaží se mne přesvědčit, že se mýlím a drží se zuby nehty. Ve stoupání mu nejsem schopen utéci, s lítostí vzpomínám na loňskou lehkost. No to bude čas! Před silnicí se přede mne ještě přežene Mond, jako by si schovával extra síly zrovna na mne. Přežene se jako blesk a kousek přede mnou zvolní. No to jsou manévry:-) V klesání jen odevzdaně sleduji, jak mi utíká i Hugo, snažím se protáhnout krok a dobíhám do cíle. Sláva, přežil jsem:-)

Řítím se do cíle:-)

Ještě kousek vyklusat, někdo se mne ptá na čas. Kouknu na hodinky a odpovídám... ten čas je ale nějak divný. Není nakonec lepší než loni? Už abych byl doma. Sedáme do auta a mizíme. Ach jo! Už vím, co byl ten divný pocit ráno. Píchlá pravá zadní. Najít v Kanicích kousek rovné silnice není zrovna jednoduché. Daří se, měníme kolo a už jsme doma.

A opravdu, přes divný běžecký pocit mám kanický osobák, byť jen o pár sekund. Poslední tři roky mám podobný čas, body jdou však dolů. Úroveň BBP roste, přestože s časy vítěze je to jinak. Danovy časy na sněhu nějak nejdou překonat ani na dobrém podkladu. Zvláštní. A ještě statistika - 116. místo z 206, 31. z 51 v MV1. Tak uvidíme, co přinese další závod:-)

27 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Taky bych si chtěl tak zaběhnout závod, celý závod být v krizi a nakonec si zaběhnout nejlepší čas :-). U tebe se to už stává skoro tradicí ne ? Jestli ty nejsi zbytečně pesimistický :-).

Vl001 řekl(a)...

Krize to nebyla, ale lehkost v nohách prostě chyběla. Beru to jako známku toho, že mám na ještě o dost lepší čas. Tak o dvě minuty. Nasvědčují tomu i tepy - průměr 156, max 169. Rezerva tam je, jen ji využít:-)

Anonymní řekl(a)...

Vím proč sis zaběhl osobák!

Ty jsi pro ten závod prostě vypustil duši. :o)

Vl001 řekl(a)...

:-D Mám ještě dost duší na zbytek BBP:-)

Anonymní řekl(a)...

Jasně že to bude lepší, vždyť nám pořádně ještě sezóna nezačala. Nastoupit do závodu z plného tréninku, to by jsi chtěl asi moc, aby jsi se cítil jak láňka :-) to si musíš počkat na jaro, léto :-D.
Tolik duší a není to dopink :-D.

Anonymní řekl(a)...

píšeš že se úroveň BBP zlepšuje, já jsem došel k opačnému závěru :). Loňské časy by mi letos stačily na mnohem více bodů než minulý rok. Z čehož usuzuji, že letošní závody jsou pomalejší. Aspoň já běhám kromě kanic skoro stejné časy a mam o 10 až 15 bodů víc jako minulý rok. Tak nevím...

Vl001 řekl(a)...

2 Luckyboy - ani nevím, proč jsme došli k opačnému závěru:-) Ono chodí víc lidí (2006 156, 2007 191, 2008 206), možná je snazší předběhnout mne někde na 4:30/km než tebe o pár vteřin vepředu.

Anonymní řekl(a)...

Když jsi mě předběhl hned na konci prvniho kopce, tak jsem si říkal, že dneska Ti stačit nebudu. Ale pak jsem chytil druhý dech, tak jsem dal všechny síly do posledního stoupání (pak mě trošku výděsilo, že bylo předposlední). ... Že bych ale po tom, co jsem Tě předběhl zvolnil? Mně to tak rozhodně nepřišlo. :-)

Anonymní řekl(a)...

S tou úrovní to pravděpodobně není tak jednoznačné. Namátkou jsem se podíval na výsledky 4 závodů se stejnou tratí (Kanice, Křenovice, Modřice a ČH soudek) z r. 2001-2 a porovnal je s loňským.
Vítěz měl 3x lepší čas v r.2001
50. v pořadí 2:2
100. v pořadí 1:3
150. v pořadí 1:2 (Kanice 01-02 jen 137 v cíli)
Počet účastníků : 0:4
Nárůst je jasný, kvalita se zvyšuje někde od třetiny až poloviny startovního pole výše.
V boji o body přituhuje. :-)

Anonymní řekl(a)...

Pak že lidé nesportují!
Čím lepší čas, tím horší umístění a méně bodů v dalším ročníku.

Možná se poohlédnu po nějakém méně populárním sportu. Do žactva už se asi nepropracuju, veteráni nějak zkvalitňují.
Napadá mě, že synchronizované plavání má ještě perspektivu malé konkurence. Aquaman, nebo Figure Swimming, tak by se to mohlo jmenovat :-)

Anonymní řekl(a)...

Nějak jsem vynechal podpis u předchozího.

Anonymní řekl(a)...

tak jsem si udělal svůj vlastní výzkum :) relevantní pro moje časy.
závod-----|-08|-07|-06|-05|-04|-03|-02|
--------------------------------------
Kanice----|-78|-83|-70|-86|-80|-76|-62|
Křenovice|-86|-95|-77|107|103|103|-87|
Syrovice--|102|109|-99|-83|118|-81|-56|
-------------------------------------
účastnící|210|205|165|195|200|190|150

umístění je na základě letošních časů. počet účastníků je kvalifikovaně odhadnutý průměr ze 3 závodů. předpokládám že se neměnila trať. sorry za formát tabulky, ale nechtělo se mi psát html kód, když nevím jeslti by se správně zobrazil

Anonymní řekl(a)...

Zrovna Syrovice jsem nehodnotil. Časy byly rozdílné u celého strartovního pole v řádu 2-3 minut, předpokládám změnu tratě.

Vl001 řekl(a)...

Monde, rozhodně mne nikdo nepředběhl tak rychle jako ty, příště buď raději vepředu od začátku, ještě mne vyděsíš:-)

Luckyboy, Milan - zajímavé srovnání. Možná v některých letech chodí víc opravdových běžců, v jiných víc tragédů. Raději nechci ani domýšlet, že jednou budu na 257. místě a nezbyde na mne ani bodíček:-)

running observer řekl(a)...

Také Kanice změnily trasu myslím v roce 2004 nebo 2005. Předtím byla asi těžší.

Jinak dotaz pro Vláďu: Jaký vliv na Tvůj výsledek by mělo to, kdybych v Kanicích startoval?

Vl001 řekl(a)...

r-o: Měl bych o bod míň?:-)

Já pamatuji v Kanicích jen drobnou změnu, kdy se v jednom roce běželo kousek mezi stromky a ne po cestě. Rozdíl to byl, ale ne velký. Myslím, že to bylo specifikum roku 2006.

Anonymní řekl(a)...

Je otázkou kdo bude pořádat další ročníky a zda-li bude natolik slušný a upraví bodové hodnocení v závislosti na účasti. Představa, že neúspěšně bojuji o poslední bodík je odrazující. :-)
Při procházení starších výsledků je zřejmé, že účast tvoří tvrdé jádro a zbytek (polovina?) jsme my tragédi.

Anonymní řekl(a)...

Pro letošek jsme si v Lize běžců KV+So odhlasovali 1 bod pro všechny dokončivší. Při bodování pouze prvních patnácti z regionu v každé kategorii ten jeden bod bude rozhodně další motivací pro účast v některých silně obsazených závodech. Odpadá tak zklamání z neúspěšného boje o poslední bod. :o)

Anonymní řekl(a)...

2koyama: prvních 15 v kategorii? To jste docela skrblíci. V BBP bere i poslední kolem 50-ti bodů. Navíc podle absolutního pořadí s lepším porovnáním výkonnosti napříč kategoriemi.

Vl001 řekl(a)...

Bodovacích systémů je fůra, problémy jsou ve všech. U Koyamů mi přijde jistota aspoň bodu za účast sympatická:-) Nejspravedlivější jsou asi systémy poměrové - LBP či ještě lépe Běžec Vysočiny.

Anonymní řekl(a)...

->milan: A přesto se u nás najde jen asi 5-6 závodů, ve kterých je více než 15 účastníků z regionu v kategorii, tudíž je v nich někdo nebodovaný.
Bodování 22, 18, 15, 12, 11....a po jednom bodu až k 1 se zdá docela přísné, ale karlovarsko-sokolovská běžecká komunita je celkem úzká. Na druhou stranu máme v bodování jednu specialitu: za dokončený maratón dostaneme 42 bodů (jen 1x ročně).

Anonymní řekl(a)...

Ve velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje vítěz kategorie získává v každém závodě 70 bodů. Porovnáním dosaženého času jednotlivých závodníků s časem vítěze příslušné kategorie se zjistí procento jejich ztráty na vítěze a podle toho dostanou body další.
Také to asi nebude nejspravedlivější, ale člověk musí zaběhnout opravdu moc špatně, aby žádný bod nedostal. Při prvním závodě měl vítěz kategorie čas 38:27 dostal 70 bodů a poslední v kategorii měl čas 1:15:06 a dostal 3,28 bodů :-). Ten poslední byl kámoš, po nemoci ještě nebyl fit a nechtěl vzdát tak to aspoň chůzí dokončil, prý dobrý 3 body :-D.

Vl001 řekl(a)...

Poměrové body jsou docela spravedlivé:-) Problémem u nich je, pokud jsou závody různé délky/charakteru - snadno se pak stane, že třeba na krátkém závodě vítěz nemůže tolik prokázat své kvality a bodů je nějak moc oproti dalším závodům. Kdo takový závod vynechá, má smůlu:-) Anebo přijede nějaký super závodník, který "znehodnotí" body z daného závodu. Nicméně spravedlivější systém není, buďte za něj na olomoucku rádi:-)

Anonymní řekl(a)...

vl001: To už se nedá nic dělat, závodíš s těma co se postaví na start :-D. Ale máš pravdu asi spravedlivější systém není. Taky to v Brně zaveďte :-)
Naštěstí, mně ani tak o body nejde, spíš o to, zda jsem se v daném závodě zlepšil a nebo zhoršil.

Anonymní řekl(a)...

Ja jsem teda dosel k nazoru, ze uroven BBP cim dal vic klesa, nez ze by se zvysovala. Ale bodovani mi pripadne mnohem lepsi na BBP nez na LBP, Kocourkuv pohar je strasne moc americky: vitez bere vse, pak uz je uplne jedno, jestli clovek dobehne druhy nebo treti - dostane stejne (malo) bodu, ale u BBP je toto zohledneno.

Vl001 řekl(a)...

Ad LBP - souhlasím, že zvýhodnění prvního je příliš velké, ono je to však z mého pohledu identické jako na Vysočině, kde je také poměrové bodování, ale první zvýhodněn není. Pro ty nejlepší je systém Běžce Vysočiny asi rozumnější.

Vl001 řekl(a)...

Ještě k BBP - problém nás "vzadu" je, že body hodně závisí na účasti. Když se rozpětí startujících pohybuje v rozsahu 150-250, to už jsou fakt jiná čísla. V tomto to mají ti vepředu jednodušší:-)