pondělí, června 18, 2007

Plumlovský maraton 16.6.2007

Že jste nikdy neslyšeli o maratonu v Plumlově? To bude asi tím, že většina návštěvníků mého blogu je z řad běžců. A ono jde o maraton plavecký. Ano, odhadujete to správně, Kristýnku plavání na otevřené vodě nadchlo a chtěla jet tento týden znovu. Je to kousek od Brna, proč bych ji nevzal. A vlastně když už tam budu… Jo, taky jsem se přihlásil. Taky na 3km. Určitou překážkou bylo, že nejsem členem žádného plaveckého oddílu, pořadateli nakonec nevadilo uvedení oddílu triatlonového. Ve výsledcích je neregistrovaných víc. Na stará kolena jedu poprvé na plavecký závod. Závodit s Kristýnkou? To ne. Vím, že mi uplave. I ostatní plavci. Zkusím nebýt poslední:-)

Nad Plumlovem se honí mraky, na déšť to však nevypadá. Voda se zdá být teplá. Malinko mne zaráží, že se na rozpravě nemluví o neoprenech. Jasně, na plaveckých závodech jsou zakázány, škoda:-). Plavci na 15km už nějakou dobu plavou. Taky bych tak chtěl umět plavat! Dnes tu budu za ostudu. I děti mi uplavou. Ach jo:-)

Start! Moudře nechávám děti uplavat, ještě by mne zkusily strhnout k divokému tempu. Plavou se tři obrátky na jedinou bójku. Půl kilometru je docela daleko, sotva bójku vidím. Nedá se orientovat ani podle břehu, je hodně členitý. Vzápětí zjišťuji, že nejsem sám, kdo má problémy s orientací. Zprava do mne naráží starší plavkyně. Na chvilku se orientuji a vidím kousek před sebou Kristýnku, která se srazila zase s nějakým chlapem:-) Brzy se však vše srovnává a já jsem vzadu osamocen. První kolo přesto docela pohoda. Na konci prvního kola obcházím bójku u břehu, všichni na mne koukají nějak divně. V tu chvíli si uvědomuji, že plavci na 15km kolem podobně umístěné bójky plavali i v osmdesáticentimetrové hloubce, přestože jim pomocníci podávali občerstvení. Možná se na těchto závodech nesmí dotýkat dna! Snad mne nediskvalifikují:-) Druhé kolo už mne tak nebaví, připadám si hodně sám. Vzápětí mne míjí čelo závodu a pohodovou rychlostí si míří do cíle. Nechci, aby se mnou měli pořadatelé zbytečné problémy, rozhoduji se doplavat jen druhé kolo a vzdát. Cítím taky, že už mi dochází síly. Na konci druhého kola proto stoupám a ani nevím proč se ptám zapisovatele, jestli jsem poslední. "Je jich za tebou ještě asi pět." No řekněte, vzdali byste závod, ve kterém je šance porazit pět zkušených plavců? Já teda ne. Byť je jasné, že jsou asi většinou poněkud vyššího věku než já. Znovu se vrhám do vln a plavu. Ve třetím kole se dostávám přes hodinu pobytu ve vodě, začíná mi být chladno. Cítím trochu náběh na křeče, plavu hodně dlouho bez kopání nohama. Od loňska jsem tuto variantu dost trénoval, docela to jde. Do cíle nějak nemůžu trefit, motám se vlevo vpravo, konečně jsem u bójky, musím přidat ještě pět metrů podél břehu. Jsou to jednoznačně metry nejtěžší. Vylézám, třesu se jak ratlík. Já jsem holt konstruován do teplejších podmínek:-)

Kristýnka spokojená jako želvička už je dávno převlečená. Balíme si věci a mizíme. Nejen můj čas 1:23, ale i Kristýnčin 1:15 a čas vítěze svědčí o tom, že délka trati je nějaká divná. Rozhodně proti minulému týdnu jsou ty 3km nějaké delší. Když se asi za hodinu přestávám třást ( v autě nastavených 25 stupňů a pár šálků teplých nápojů pomohly), vidím na závodě jen samá pozitiva. Nedostal jsem křeče. Mým rukám je úplně jedno, jestli mají plavat jeden nebo tři kilometry. Dřív jsem cítil ramena, dnes pohoda. Uplaval jsem to. Nebyl jsem poslední, ba naopak, ve své kategorii druhý. Ze tří:-). Devátý ze třinácti mužů. O jedno procento se vlezu do 200 procent času vítězného superplavce (dorostence:-)). Kristýnka svou kategorii dokonce vyhrála. Druhá starší žákyně na závodech totiž plavala pětku:-) Prostě úspěšný rodinný závod před Moraviamanem. Docela se něj těším.

Víte, taky jsem po závodě cítil, jak mi tikají biologické hodiny. Kristýnka mne předplave už i na vytrvaleckých tratích. Je větší a silnější než loni. A už popříští sezonu je v plavání mladší dorostenka, což znamená, že budeme plavat pět kilometrů. Doufám, že budeme. Spolu. Mám necelé dva roky na podstatné zlepšení v plavání. Tik-tak. Jinak to těžko uplavu. Tik-tak:-)

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Už vím, proč ti v ústraní říkají Brněnský drak.. A taky Pan obchodník, takový (personální) marketing nemá jen tak někdo :-). Jdu hlasovat pro čas pod 13:00! T.

Anonymní řekl(a)...

Ses hrdina, ja se ne plavecke zavody vzdy jen dival, nikdy jsem si netroufl, smekam!!!!IM

Vl001 řekl(a)...

Ano, je velke hrdinstvi vrhnout se do vod prehrady s kupou deti, z nichz nektere mi byly po pas a plavaly jen kilometr:-)

Oni ti plavci berou trojku jako takovou trat na rozplavani. Zkusit petku nebo desitku, to by bylo hrdinstvi. Ale na to jeste nemam:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak to jste oba podaly obdivuhodné výkony.Může být něco lepšího na psychiku týden před IM,než si dát tříkilometrový plavecký závod bez neoprenu?

Anonymní řekl(a)...

Tři kiláky v plaveckém závodě? Super! Nejdelší jsem zkusil hodinovku (asi 2,4) a měl jsem celkem dost. Přeju hodně štěstí na MM.

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji, dobrá příprava na IM, stává se z Tebe vskutku universální triatlet !

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadlo,že jsi taky takový "sběrač maratonů".Plavecký ve sbírce nemám.Jistě by Ti slušel i např.Šumavský maraton (běh na lyžích 42km),nebo vodácký (Krumlovský maraton 25 ev.35km),skialpinistický ve VT (30km,2800 převýšení).To je lepší než doučování deskriptivy (STJ promine).

Anonymní řekl(a)...

Gratuluji! S mou představou o ladění před IM jsem Tě opět podcenil. Plavecký závod mě ani nenapadnul, navíc ZASE na bedně a oba, super. Co takle běžecká pětka na dráze ve středu, ne naplno, jen tak na 95%? Vím, už jsem drzej. Přeji klidný týden, hodně těstovin a rýže, málo kofeinu, ať Ti rostou zásoby svalového a jaterního glykogenu.

Vl001 řekl(a)...

Na lyžích už jsem kdysi "Ve stopě Zlaté lyže" či jak se to jmenovalo jednu padesátku zvládl:-) Vodáctví a skialpinismus nejspíš nechám až do dalších životů.

V plavání je nejspíš myšlen maraton v případě nejdelších tratí, trojka nestojí za řeč. I když já bych plaval tři hodiny pět kilometrů, takže už to by mohl být maraton:-)

3COP řekl(a)...

No tak to je paráda. Co je na tom pravdy, že ti volala Yvetta Hlaváčová, že si s ní máš dát jednu etapu ve Vltavě. Určitě by ti to slušelo. Jen tak dál.
http://www.sportovninoviny.cz/index_view.php?id=255956

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
tak už jsem tě sportovče konečně našla. Ž