neděle, března 25, 2007

1/2 PIM - 24.3.2007

Pražský půlmaraton není ideální tratí. Úseky s kostkami, kolejemi, přece jen nějaká ta stoupání, obvykle nic moc počasí, vítr… Každý rok si říkám, tento půlmaraton už nikdy. Raději pojedu někam do zahraničí. Jenže – tento půlmaraton byl můj první závod vůbec. A já k němu prostě mám vztah. Hodně idealizovaný. Vztahu se těžko poroučí. Víte, jaké slovo mne první napadne jako asociace tohoto závodu? Sluníčko. Asi jako vyjádření situace, kdy jsem po pár letech zimy (nesportování) vyrazil na závod – právě tento – a přestože jsem neměl k tomu moc předpoklady, dokončil jsem. Jako by v životě znovu z ničeho nic přicházelo jaro. Se sílou vracející se do žil. Sluníčko jako symbol hřejivé naděje, že se něco v životě změní k lepšímu. Sluníčko, jehož existence dělá každému radost... No prostě jsem se letos zase přihlásil. Tentokrát s dobrým pocitem, že díky startovnému 1+1 jsem utratil o pár korun míň:-)

Už přebírání čísla bylo letos nadějné. V ceně příjemné a pěkné tričko Adidas. No, mám triček ve skříni už fůru, zkusil jsem slečnu přemluvit, ať mi dá dámské "M". Prý nemůže dát dámské chlapovi. No, Kristýnka ještě nemá natolik ženské tvary, bude jí stačit i pánské:-)

Pražský půlmaraton se vůbec nehodí jako trať na osobák. Z důvodů výše uvedených. Jenže já jsem na tom letos přece jen líp něž loni, chtěl jsem zkusit svůj loňský výkon z Olomouce 1:38:13 překonat. Jak na to? Rozhodl jsem se první půlku běžet opravdu volněji. Abych nepodlehl atmosféře závodu, chtěl jsem využít vodičů na čas 1:40. Jejich tempo do půlky by se mi mohlo hodit.

Cesta do Prahy jako obvykle zoufalá. V noci mne bolí zub, ráno nevím, jestli má smysl běžet. Sluníčko nikde. V Brně prší. No, spíš lije. Jenže když už mám to číslo… Před jedenáctou jsem převlečen do běžeckého v Praze. Neprší. Jsou však 4 stupně a fouká studený vítr. Vím, že v bundě běžet nemůžu. Naštěstí pořadatelé rozdávají igelity, takže do startu nezmrznu. Pak se uvidí. Nacházím Rosťu a Mirka – své vodiče na první půlku – a můžeme vyrazit. Je mi zima. Igelit vyhazuji až na druhém kilometru. Běh úplně v pohodě, nepodléhám davu a věřím vodičům s GPS. Tempo mi přichází být pomalé. Věřím. Pořád věřím, že to je správná cesta. S vodiči chce běžet více běžců, je to pěkný chumel. Asi třikrát do pátého kilometru mi někdo podráží nohu. Zatím se mi daří útoky ustát :-) Na osmém kilometru předvede Rosťa pěkný kousek – na chvíli zrychlí a běží po chodníku. Evidentně si chce odskočit. Pár běžců slepě následuje jeho vestu, není snadné si jako vodič najít chvíli soukromí :-) Využívám tohoto okamžiku a pomaličku vyrážím kupředu. 10km podle plánu zhruba za 46:30, po Národní se mi běží skvěle, zrychluji. Stejně jako minulý týden předbíhám J. Bíla – prostě jako doma v Brně :-) Obávám se výběhu pod Nuselský most, tempo trochu kolísá, ale jde to. Z kopce se mi opět běží výborně, už však nastupuje únava. Před občerstvovačkou na 15km si dávám půlku gelu a poctivě zapíjím. Docela to pomáhá. Na mostě pak předbíhám Jarka, který opět volil cestu rychlejšího začátku, dnes dělal někde po trase i kotrmelce. Od 18 km už se sebou hodně bojuji, abych nezpomalil. Zkouším i nabízené nealko pivo, docela mi pomáhá. Přede mnou řada běžců odpadá, jako vodiče využívám méně unavené běžce štafet, třeba mi to na osobák vyjde… Jo! Těsně za cílem mačkám rovných 1:38:00. Oproti loňsku o šest minut lepší čas. Docela příslib do dalších závodů. Okruhový rovinatý půlmaraton bych mohl letos zvládnout tak za 1:35. A třeba si i posunout maratonský osobák v Linzi.

Po doběhu je mi velká zima, mizím rychle k autu. Jsem u něj, když kolem probíhají běžci na čas někde nad 2 hodiny. To jsem měl před čtyřmi lety já. A teď si stojím už odpočinutý s medailí u auta. S pocitem určité hrdosti nad svým zlepšováním sleduji davy těch, co ještě musí běžet a je mi tak nějak příjemně. Skoro jako bych vyhrál :-) A říkám si - pražský půlmaraton už nikdy. Schválně, jak dlouho mi to vydrží?

A jen pohled na časy jediného závodu, který jsem běžel čtyřikrát:
2004 - 2:02:20
2005 - 1:50:31
2006 - 1:43:24
2007 - 1:38:00

20 komentářů:

Radek Narovec řekl(a)...

Příjemně napsané, zcela to odpovídá včerejší prima atmosféře.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Vlado, gratulace k OR, je brezen, takze ocekavam, ze ho letos v dalsi casti sezony jeste posunes.Tvuj vykonnostni vzestup je plynuly, nedelas v priprave zadne kotrmelce a to je dobre, jen tak dal. IM

Anonymní řekl(a)...

Přidávám se ke gratulaci,i s ohledem na profil a podmínky na trati.Tvoje statistika je neúprosná:v roce 2009 1/2 PIM za 1:30.A letos v Linci za 3:25 hod.
Pokud jste dnes vyrazili s Radkem na kolo ,tak lepší počasí už nemohlo být.

Vl001 řekl(a)...

Na kole nejsem, zmiňovaný zub mi dává zabrat:-)

Linz na 3:25 nevypadá, jestli se však nestane něco mimořádného, zkusím se dostat k 3:30 co nejblíž. Jedno z jaké strany:-)

running observer řekl(a)...

Také se připojuji ke gratulacím. Tvůj vzestup je nezpochybnitelný.

Anonymní řekl(a)...

Rovněž gratuluji, ten stoupající trend je nezpochybnitelný! Naštěstí pro nás soupeře máš běh jen jako doplněk ke kolu a plavání :-). T.

Vl001 řekl(a)...

Jé, tady to vypadá, jako bych ten závod vyhrál:-) Ale fakt ne. A pořád jsem nějakou tu minutku za vámi, chlapi. No ale snažím se, co to jde. Někdy:-)

Anonymní řekl(a)...

Ale vždyť jsi vyhrál !!
Ty časy, to jenegative split jako hrom :-)
Připojuji gratulaci.
Vypadá to, že ses naučil tu správnou závodní strategii, což vlastně není nic nového - příklad loňská hodinovka. Budu rád, když Tě letos aspoň jednou porazím...

Anonymní řekl(a)...

Také gratuluji. Zase jsi se mi o několik vteřin vzdálil, ale dělám na tom.
Včera na kole docela foukalo, ale už to vypadalo jako jaro, a tak jsem trochu doháněl manko z půlky března. Zub nezub, po rekordním půlmaratonu by několikahodinová vyjížďka na kole byla zbytečně kalorická. Co třeba neděle po Černohorském soudku, nebo Velikonoce, so 9.4.? Hodlám do května za dobrého počasí dávat jednou týdně 3+ hodinovou vyjížďku, něco v délce kolem času na maraton.

Anonymní řekl(a)...

I když byl dotaz směřován na Vláďu,připojil bych se dovolením v sobotu po závodě na detailní domluvě.Tři hodiny (v přiměřeném ,nezávodním tempu)na silničce snad zvládnu. :-)Jedná se o najíždění jarních objemů ?Abych nepadl doprostřed vaší cyklistické sezony,

Anonymní řekl(a)...

Taky se připojuji s gratulací. Ten čas je super. Takový bych taky jednou chtěl mít :)

Anonymní řekl(a)...

Kolo na 3+ hodiny by u mě mělo být průměrem v pásmu regenerace, něco jako dlouhý pomalý běh, abych přidal pár hodin zátěže, ale nezvyšoval příliš naběhané km a šetřil kolena. Po nedělních 76 km jsem docela grogy, i když jsem jel v poklidu. Nohy a záda nějak odvykly.

Anonymní řekl(a)...

Tak to mě Radku mluvíš z duše :),to je pro mě (snad) přijatelná zátěž.Jezdíš na jaře směr jih nebo vysočina ? Abych si stačil vyměnit převody. :-))

Vl001 řekl(a)...

Jenže Radek je na rozdíl od nás opravdu cyklista. Snad tu jeho regeneraci někdy uvisím:-) Tento víkend však ne - jsem na plavání s etriatlonem. Jindy - i v týdnu - se rád přidám, hodilo by se mi ježdění ve více lidech jako sůl...

Anonymní řekl(a)...

Vláďo, Ty mi lichotíš! Nepřipadám si jako cyklista. Sebemenší zvýšení úsilí mně způsobí škleb ve tváři. Když jsem se trochu zlepšil v běhu, nezvládám to zase na kole. Chybí mi síla v nohou. Měl jsem v zimě víc šlapat a ne trénovat cyklistiku sledováním Paris-Nice v televizi.
Nicméně můžeme operativně něco najet i v týdnu, případně i s dalšímí adepty na společné vyjížďky běžců, železňáků a jim podobných. Jen bychom to asi měli nadhodit na tragédím fóru, abychom Ti nezamořovali diskusi k půlmaratonu, za což se omlouvám.

Running Shadow řekl(a)...

Taky se pripojim ke gratulacim, zlepseni i za techto podminek je skvele, ale jeste lepsi je ten ctyrlety trend. Ten je opravdu uzasny. Jestli by Ti to nevadilo, davam te jako priklad nekolika svym anglosaskym kamaradum, kteri v tobe podobnem veku si neveri, ze trpelive behani muze jeste prinest takove vykonostni skoky.

Vl001 řekl(a)...

Jenom jestli mne nedáváš za příklad moc brzy, hodlám se totiž ještě zlepšít:-)

Anonymní řekl(a)...

Ano,čtyřletý trend je i z mého pohledu nejpodstatnější.Navíc je velká pravděpodobnost (téměř hraničící s jistotou) dalšího několikaletého pokračování trendu.V tomto směru se tě pokusím napodobit.:-)
Hezký je termín "v tobě podobném věku" .To zní téměř impozantně. :-)

Running Shadow řekl(a)...

ten trend je vzestupny (tedy ve smyslu rychlosti), o tom nepochybuji a ze zamori te budeme dale sledovat ... dokonce se ty casy daji krasne logaritmicky nafitovat ... saturovat to bude nejdriv az za dalsich 10 let. Kdyby te to tedy zajimalo, tak pristi rok pobezis za 1:34:21, o rok pozdeji to uz bude utok na 1:30. Ale o minutu a 11 sekund to nedas. V roce 2010 to ale bude uz za 1:28:30 a v roce 2015 prolomis dokonce i 1:20. Pripises si dost solidnich 1:19:06. Tak jen tak dal !!!

Vl001 řekl(a)...

:-D Netušil jsem, že budu až tak dobrý, jen abych byl dost trpělivý :-D