čtvrtek, února 22, 2007

3x3. A co dál?

Když má chlap na krku čtyřicítku, začně dělat různé hlouposti. Prý krize středního věku. Aspoň to píší v literatuře. Třeba začně znovu běhat a tak... No, já se hýbat začal už před nějakou dobou. Možná na mně přišla krize dřív. Pochopitelně už nemám žádné ambice, tak si běhám jen tak pro radost, pozoruji východy slunce, poslouchám klid lesa... To mi ale řekněte, co mne to napadlo vydat se trénovat na dráhu?? Jediné vysvětlení je, že mi je letos fakt 40.



Abych nebyl tak úplně sám, vydávám se na dráhu s Milanem. Chce si zkusit pětku naplno. Jenže mně se úplně naplno běžet nechce, přece jen je únor, mám v plánu 3x3km. Rád bych všechny pod 13 minut, tj. do 4:20/km, tak zatím nemám zaběhnutou ani desítku. No, uvidíme. Při příchodu na dráhu už na ní je vidět pár studentů. Podle typického kroku jeden z nich je Tuta. Běhá si v tempu asi 3:30. Nebo i míň? Ale není na dráze nejrychlejší. To je divné. Kdo je běžec ve kšiltovce? Při příchodu blíž je to jasné. Filip Ospalý. Proboha co já tu dělám? Aha, jdu běhat. No dobře. Ostatně jsem také vystrojen jako běžec. Modré triko Nike. Výprodej Atlanta $20. Modré elasťáky Nike. Výprodej Videň 25€. Modré boty Nike Skylon. Výprodej Brno 1499Kč. To mně ti rychlí studentíci v obyčejných tričkách budou možná považovat za stárnoucího snoba:-) Naštěstí už se rozběhávám a nemám moc času na další úvahy. Musím říci, že se mi na dráze líbí. Je to příjemný pocit. Oproti výběhu do lesa to pěkně sviští. No, hurá do úseků.



Při startu do první trojky mám největší problém chytit rozumné tempo. První čtyřstovka je v tempu dost pod 4:00/km. Trošku koriguji, první km za 4:09, jakž takž tempo nacházím. První trojka 12:42. To nevypadá, že by se mi všechny tři povedly pod 13. Na co já to svedu? Chvíli sleduji Milana běžící si rekordní pětku dost pod 20. Jak to dělá, když byl i ráno běhat? Jenom dvacítku... Jdu raději na další trojku. Tempo už chytám snadněji. Filip Ospalý už jen vyklusává ve třetí dráze v protisměru. Raději ani nevnímám, že se míjíme prakticky ve stejném místě. Kluše na delší vzdálenosti bez úsilí možná rychleji, než já běžím:-) Nicméně výsledek 12:47 je určité překvapení, dost blízko první trojce. Neběhám to moc volně? Ani tep není nijak vysoko. Že bych zvládl i třetí pod 13:00? Všichni odchází, stmívá se. Potmě zpomalím, to mi je jasné. Tak rychle do toho, dokud je trošku vidět. První kilometr jakž takž, při druhém už nevidím bez přisvícení na hodinky, konec už mačkám za tmy. 12:59:-) To bych fakt nečekal.



Přehled je v další tabulce:






Co dál? Běhání na dráze se mi líbí, určitě si ho občas zopakuji i s jinými motivy. Z úseků nejsem nijak zničený, nicméně si nejsem jist, jestli je běhám správným tempem, musím se podívat do literatury. Tep mi přijde jako u všech rychlejších akcí poslední doby hodně nízko. Ještě na začátku loňského roku jsem běhával desítky s průměrem 162. Možná se moc flákám. Tak uvidíme pokračování...

8 komentářů:

Niktomuž řekl(a)...

Jo jo, něco mi to připomíná. Když jsem začal běhat, taky jsem si říkal, že úseky NIKDY! Sporttester NIKDY! A dostalo se mi obojího. Ale laktát si opravdu NIKDY měřit nebudu:-)

Anonymní řekl(a)...

No vidíš, Vláďo, Ty jsi vlastně rychlostní běžec :-)
Já mám v plánu 3x3 na TF 160-167 za 2 týdny, mohl bych to taky zkusit na dráze - tam, co běháme Jihlavskou hodinovku. Pokud tedy nebude zrovna zavřeno.

Anonymní řekl(a)...

Pokud se krize středního věku projevuje zatím pouze takto,tak je v počátcích. :-))
Tuta i Filip "klusali" tak o 20-30m na okruh rychleji než já s 3:50/km.Příště zkusím také motivy 3x3km s nižší tepovkou.Dvojité testování mě zase na nějaký čas stačilo.

Anonymní řekl(a)...

Já měl místo dokonalých atletů za společnost jakýsi jihoamerický tým fotbalistů.
Při stejné rychlosti na intervalech jsi měl TF asi o 3 níž než mívám já. Myslel jsem si, že "tepeme" stejně, ale asi jsi na tom s čerpadlem lépe. Uvidíme v Modřicích, na které ladím lehkým týdnem.

Anonymní řekl(a)...

Ještě téma intervaly. Když dáš třeba 3x3, máš naběháno 9 km rychlostí pětky plus min.5 km klusání k tomu, průměrná TF naopak odpovídá spíše půlmaratonu. Není to super?

Anonymní řekl(a)...

Příčinu poklesu TF bych možná hledal v zlepšení srdečních funkcí ( objem, efektivita, ... )- holt i organismus má své priority. Ostatní funkce ( laktátová tolerance, metabolické procesy,... ) se adaptují dle mého pozvolněji ( nejméně pozvolně v 18-ti ;-) ) .
NNN

Vl001 řekl(a)...

2 NNN - takže se neflákám? To je výborné, to zdůvodnění beru:-) Uvidíme, co dál. Mně se zdá, že se mi v poslední době zastavil trend neustálého pomalého zlepšování. A myslím, že by to ještě kousek šlo. I proto ty úseky. Uvidíme, co tělo na to.

Anonymní řekl(a)...

Co dál, třeba 3x4, nebo 4x3 :D. To ale dle toho, na jaky zavod na jare by ses chtel pripravit.Ironman