úterý, června 21, 2011

Nečekaně testovacím jezdcem

Nejsem tak kovaný silničář jak to vypadá :-) MTB kolo jsem si chtěl koupit jen co tato podivnost spatřila světlo světa. A nikdy jsem to neudělal. Několik kol jsem vyzkoušel, ale prostě si na 26" kole připadám jako na vratkém bidýlku. Koupil jsem si kolo trekové, abych mohl jezdit na výlety s holkama. A od dob, co se objevila 29" kola mám pocit, že to by mohlo být ono. Jenže neznám nikoho, kdo by takové kolo měl a půjčil mi ho. Už nějakou dobu prostě chci 29" vyzkoušet. Tuto možnost mi slibovali u několika prodejců. "Zavoláme vám." Nikdo se nikdy neozval. Jdu si takhle v Brně po Campus Square a co to vidím? Nový cykloobchod. A v něm půjčovací 29. Jdu to zkusit.
"Samozřejmě, půjčujeme, rádi půjčujeme. Ale tady to kolo je moc malé. 17" rám. Objednáme vám větší, počkejte chvíli."
Aha, tak to bude jako obvykle :-) Čekám. Je mi jedno, kdy mi kolo půjčí. Klidně za dva měsíce.
"Tak bohužel, 21" půjčovací rám nikde není. Ale my něco vymyslíme a ozveme se."
Nečekal jsem, že se ozvou. A kupodivu jo. Našli možnost půjčení 23" rámu. To už je fakt na velké kluky, ale já jsem příznivec velkých rámů a jen tak něčeho se neleknu, takže po podpisu papírů a složení kauce mám kolo doma. Bohužel na dny, kdy prší, nicméně chvilka na projížďku se našla.

 Merida s nápaditým jménem twentynine :-) Vypadá hezky, že?
 Moje silnička je největší vyráběná - rám 62cm. Vedle ní vynikne velikost Meridy 23"
Zátiší s Meridami:-) Kolo vlevo není dětské, ale Kristýnina silnička - 54 cm rám.

Co ke kolu říci? Chování tohoto kola v terénu je přesně dle mého gusta. Stabilní, příjemné, projede kde co, nezklouzne, nejankovití. Konečně MTB kolo, na kterém bych rád jezdil. Do terénu. Na silnici se projeví velmi široká kola pochopitelně negativně. Velmi negativně. O dost hůř než 26" kola. Nicméně bych 29" kolo chtěl. Ale i zkušební jízda mi ukázala, že výběr komponent u MTB kola je důležitější než u silničky. Tady je pár poznáme:
- rám 23" je i na mých 193 cm výšky přece jen větší. Správná velikost pro mne je 21". Ale v jízdě mne to neomezovalo a spravil by to kratší přestavec
- mechanické kotoučovky Shimano jsou jednoznačně nejslabší komponenta na kole. Loni jsem koupil Terči kolo (také Meridu:)) za poloviční cenu než stojí twentynine a kotoučovky má hydraulické, mnohem lepší
- sedlo mi naprosto nesedlo
- vidlice ani nevím jaká tam je. 29" kola utlumí kde co, na vidlici tak míň záleží. Takže je asi dobrá:)
- řazení SRAM v kopci nebylo úplně ideální. Můj trek je téměr supermarketový a řadí podobně.

Tak uvidíme, jaký udělám z této zkoušky závěr:))

Dva dny po vrácení Twentynine jsem odletěl pracovně do Barcelony. A protože jsem tam měl chvíli volnou, chtěl jsem se projet. Půjčovny městských kol jsou v Barceloně na každém kroku, ale já si usmyslel, že chci půjčit silničku. Je to mnohem jednodušší úkol než to vypadá - pár použití google, tři maily a mám slíbeno, že na mne bude silnička čekat...

Orbea Road Aqua u zábradlí nad Barcelonou:). Půjčovaná kola jsou různých velikostí, vybral jsem si 60cm.

Probůh - ono to má třítalíř! U Barcelony jsou i takové kopce, kde se dá vyzkoušet. A je to fajn. Bohužel nemládnu, pokud si koupím další silničku, bude mít tuto "nesilničářskou" výbavu.

 Půjčil jsem si kolo i s navigací Garmin. Sice nemapová verze, ale s uloženými doporučenými trasami, jejichž popis jsem dostal vytištěný. To se ukázalo jako velmi dobrý nápad - bez navigace bych ty nejhezčí výjezdy nad Barcelonou určitě nenašel. I na projetí městem se hodí. I když nejlepší varianta je vzít kolo a dojet metrem na konečnou. To se v Barceloně smí a za kolo se neplatí.


Z půjčení kola jsem měl trochu obavy, ale přístup půjčovny mne nadchnul. Půjčování kol je pro ně vlastně doprovodný bussiness, hlavně pořádají organizované vyjížďky na kolech, v můj volný den (úterý) však žádná nebyla. Dostal jsem kolo ve vynikajícím technickém stavu, skvělý dojem  umocnil přístup Nory, která v excelentní angličtině ráda popíše nejlepší trasy k projížďce. Za 24 hodin půjčení jsem zaplatil 30€ a ujel jsem asi 140km. Potkal jsem spoustu skvělých silničářů, kteří mne většinou míjeli o dost vyšší rychlostí:) Já během celé cesty předjel jen tři a to je jich na těch správných silničkách požehnaně :)

A ke kolu jen pár poznámek:
- jet v neznámém terénu podle nemapového Garmina je překvapivě snadné, ale protože u nás doma to znám, nekoupím si ho :)
- 60 cm rám mi byl akorát. Možná moje další kolo bude o kousíček menší...
- třítalíř je výborný nápad. Komu se to nezdá, objeďte si třeba St. Poeltner Radmarathon, třeba pak změníte názor:))
- vůbec není pravda, že v Barceloně je v červnu na silniční cyklistiku vedro. Nádherné počasí, nádherné terény. Asi si někdy zajedu na tréninkový kemp, který bývá na jaře poblíž:-)


Zkrátka jakmile je koleno jen trochu v pořádku, mám podivné nápady. Ano, chci si už zase koupit nějaké kolo:-)) Kdyby se někomu hodil Duratec 62cm, začal bych u silničky :-))

8 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

už chvíli jsem si říkal, kdy to na Tebe přijde:-) a ono to ani tak dlouho netrvalo.

Šewy řekl(a)...

Ty jo Vláďa snad pořídí bajka. Kdyby jsi potřeboval poradit tak dej vědět. Jen na okraj, neboj se karbonu, neboj se celopéra a ani toho Sramu, ale vyšší řady. Jinak s tou 29 není co řešit. :))

Vl001 řekl(a)...

Šewy, rád se přijdu poradit, ale asi to není úplně akutní, počká to na výprodeje:)) Jeden z mých závěrů je, že 29 sama o sobě tlumí tak, že celopéro vlastně nepotřebuju:) Karbonu se nebojím, ale na MTB kole budu asi trochu šetřit, tak uvidíme. Pokud koupím silničku, bude už karbonová.

Anonymní řekl(a)...

Vláďo a nějaká okolobarcelonská trasa? Kampak si vyrazil? IM

Vl001 řekl(a)...

Záznam tras mám na runningahead, trochu zkreslený, neumím to ještě s 310XT:) Mně se moc líbila hlavně pondělní podvečerní, poměrně krátká trasa, trochu jsem ji pak upravil: http://www.terradiversions.com/comun/imagenes/perfiles/47km_940m_Tibidabo_Vallvidrera_prof.jpg . Druhou jsem jel mírně zkrácenou tuto: http://www.terradiversions.com/comun/imagenes/perfiles/93km_860m_Conreria&Orrius_prof.jpg . Nejvíc se mi na webu líbila trasa na Montserrat, ale nejel jsem ji, protože je potřeba se tam přemístit vlakem, což by mi komplikovalo časový plán. Jinak tras mají víc než je na webu...

Anonymní řekl(a)...

Tak kdepak je report z vikendu? Plavals taky, nebo si jel "jenom" ty dva okruhy na kole (jak je videt z tveho denicku) a nechal to na dceri a NM? :-) ?
Z.

Vl001 řekl(a)...

Rozhodl jsem se, že report tentokrát nebude:) Bylo by tam pár negativ, možná jsou spíš mým interním problémem a Moraviaman si tak laděný příspěvek nezaslouží.

Jinak jsem opravdu jel jen 2 kola.
Kristýna plavala a jela jedno kolo
Jirka (bratr Aldamana) jel jedno kolo a běžel jeden běh
NM běžel 1+2 kola, opravdu v tomto, méně vhodném pořadí...

Sapik řekl(a)...

I my jsme nedávno pořizovali tomu našemu prckovi takové malé dětské kolo a to je tedy naprostá bomba... Hlavně jsme narazili na jednu fakt docela dost levnou stránku, takže to máme prakticky za pakatel a to si myslím, že se vyplatí!