čtvrtek, září 17, 2009

Brněnská 25 - 13.9.2009

Triatlonová sezona ještě úplně neskončila, po protestu po Ironmaniacu se jich možná objeví ještě víc a výsledky MČR tak budou oficiální možná na vánoce. Ale mně posun ve výsledkové listině nečeká, já jsem stejně nedokončil. Prostě já už mám po sezoně, do Barcelony bohužel nemůžu, takže můžu zase jen běhat. Vlastně jsem běhání zahájil v pondělí 7.9, kdy jsem si na Lískoveckém hamburgu odklusal půlmaraton za 1:50. S touto formou neformou jsem se vydal na Brněnskou 25.

Na prezenci svítí sluníčko, možná i moc. Počet účastníků stoupá a to je dobře. S číslem na hrudi přemýšlím, jak to poběžím. Že by začátek zvolna a pak se uvidí?

Postartovní optimismus:-)

Start je na tartanové dráze, na ní se snad ani nedá běžet pomalu. Po prvních pár desítkách metrů koukám, že tempo je pod 4min/km. To nejspíš nevydržím:-) Zvolňuji, ale jen trochu. Zkusím jinou než zamýšlenou strategii. První pětku malinko ostřeji a pak se uvidí. Je mi jasné, že loňský zázrak, kdy jsem si tu zaběhl vysněný osobák pod 2 hodiny, se opakovat nemůže. Tehdy jsem přece jen měl za srpen naběhaný slušný základ. Ale co kdyby, že. Dýchá se mi skvěle, nohy trochu stávkují. Na metě 5km mačkám mezičas - 23:06 je lepší než jsem čekal, ale zázrak to není. Opět mírně polevuji v úsilí, nemá cenu se uštvat. Předbíhá mne Radek, skupina s exhejtmanem a Dušanem Kyjankou se mi stále vzdaluje, jsem osamocen v území nikoho. V pohodě si stoupám k obrátce a jsem spokojen aspoň s tím, že dnes doběhnu. Obrátka mi připadá letos kousek dál než loni. Dávám si svůj gel, beru pití a sleduji, zda je někdo vůbec za mnou. Tam jich ještě je:-) Hned jsem se sebou spokojenější. Z kopce mne dobíhá zkušený maratonec doprovázený ženou. Mám pocit, že ji znám, ale nevím odkud. Přemýšlím o tom celý seběh dolů. Že by pracovně? Až pohled do výsledkové listiny ukazuje, že jde o Jitku Stehlíkovou, autorku řady zajímavých článků z behej.com. Zatímco v seběhu jsem za dvojicí vlál, na rovince skupinku chvíli táhnu. A pak oběma dalším trochu poodbíhám. Proč? Mám zase motivaci. Přede mnou je Dušan Kyjanka. Dušan je jistě lepší běžec než já, porazil mne ve finiši Moraviamana 2006, dal mi tři minuty na nedávném půlmaratonu Moravským krasem. Ale dnes trošku vadne a to se musí využít. To se totiž nemusí opakovat:-) Když ho dobíhám, stěžuje si, že to dnes fakt nejde. Uklidňuji ho, že taky už vůbec nemůžu a... polehoučku mizím vpřed. Musím si totiž udělat náskok před tím hnusným kopcem, co kdybych tam musel lézt po čtyřech? :-) Na dohled mám dokonce i Radka, ale toho stíhat nemíním. Znám ho, jak se přibližuje k cíli, furt přidává. A na to já opravdu nemám:-) Závěrečný kopec je dnes opravdu náročný, předbíhá mne ještě dvojice běžců, kteří si lépe rozložili síly. Ale už je tu jen klesání, přeběh silnice skvěle zabezpečený policií a za 2:02:53 jsem v cíli. O sedm minut hůř než loni, o pár sekund hůř než předloni. Ale se stejným průměrným tepem jako loni - 149. A před řadou dobrých běžců, tak si přece nebudu nadávat:-) Abych pravdu řekl, čím jsem starší, tím jsem spokojenější, že takové vzdálenosti vůbec uběhnu.

Cíl je blízko :-)

Fouká, je mi trochu chladno a nejraději bych už zmizel, ale ještě chvíli čekám. Musím totiž zatleskat Karlovi Fuksovi, který si na B25 zrežíroval neskutečný příběh a dokončuje za 2:24 tento závod už po dvaačtyřicáté. Nikdy nechyběl. Taky bych chtěl ještě nějakou dobu nechybět. Snad mi to vyjde ještě aspoň pět let...

Takhle jsem to běžel...

4 komentáře:

milans řekl(a)...

Ahoj, konečně opět běžecký příspěvek ;-) Chtěl jsem se Tě zeptat na dvě věci:
1) na to že je to závod, tak máš velice nízké tepy. Jsme přibližně stejně "mladí" a když jsem běžel 25ku v Berlíně tak jsem měl v závodě AHR=167bpm. Kolim máš Max-HR? (osobně si vedu Max-HR=193bpm)
2)Tepy máš v průběhu závodu velice vyrovnané - běháš závod na tepy, nebo na tempo ?
milans

Vl001 řekl(a)...

Milane, jsme asi stejně mladí, ale jinak toho moc společného nemáme. Ty opravdu trénuješ, či spíše dřeš, já se jen tak flákám. Ty jsi rychlík, já jsem turista, jehož klady jsou snad v relativně vyrovnaném tempu a určité výdrži.

ad1) ty tepy jsou nízké, však to píšu:-) Můj sporttester nejvíc ukázal reálně maximum 179, možná mám o fous víc, ne však víc než o dva tři tepy. Takže řekněme 180 max. 25km bych v jiných dnech běžel s tepy cca 155. Jenže to nejde když nemám naběháno - srpen odklusáno 115km. Dechově, oběhově to bývá vzhledem ke slušné OV v pohodě, nohám se nechce. Proto ten nízký tep a asi i proto je tep přesnou funkcí rychlosti (či naopak? :-)).

ad 2) viz výše - vyrovnanost tepů je asi dána relativně nízkou zátěží a zřejmě taky souvisí s určitou mojí dispozicí k vytrvalosti. Závody neběhám ani na tepy, ani na tempo. Obvykle je běhám podle pocitu a čísla neřeším. Výjimkou je prvních 15km maratonu, kde se řídím podle tepu. A sem tam se snažím na desítce dostat tep nad 160. Jen když cítím "formu". Tempo neřeším nikdy, není kam spěchat:-)

milans řekl(a)...

Vláďo, s tím dřením to není až tak doslovné - jen jsem v tréninku přidal něco úseků. Možná jsem o něco rychlejší,ale pokud bychom se potkali na kole, ve vodě, či v kombinaci ještě s maratonkama tak Ty s turistickým a ja s HR blízkém max by jsme stejně nebyli rovnocenní soupeři - samozřejmě ve Tvůj prospěch ;-). Jinými slovy: na ironmany stejně stále vzhlížím s úctou :-)) (a ještě mi to dlouho vydrží).
milans

Aldaman řekl(a)...

Konečně další článek super. Vláďo, vždy, když čtu nějaký ten tvůj report ze závodu, tak super to popíšeš, jako kdyby to nic nebylo 25 km co to je pohoda.
Navíc pěkný výsledek na turistu, taky bych to chtěl tak odběhnout :-).