neděle, června 28, 2009

BV Půlmaraton Nové Veselí 28.6.2009

Na startu v Novém Veselí samá esa - např. vítězové MČR v maratonu. A já:-)

Na neděli měla Kristýnka původně naplánováno plavání ve Vltavě a my s ní výlet do Prahy. No mně se ve studené řece plavat 3km nechtělo:-) Ale počasí opět, jakou už letos poněkolikáté, zaúřadovalo. Déšť rozvodnil Vltavu, závody Českého poháru byly nakonec zrušeny. Kupodivu důvodem nebyl průtok řeky kolem 600m3/s, ale teplota vody odpouštěná z přehrad Vltavské kaskády - cca 13 stupňů. Dálkoplavci jsou prostě od 15 stupňů. Pod je to zimní plavání:-) No co s volnou nedělí? Šup na závody Běžce Vysočiny do Nového Veselí. Já půlmaraton, holky dětské závody, manželka týlové a divácké zabezpečení.

Na startu opět zjišťuji, že tento závod je v BV trochu výjímečný - je tu řada účastníků mimo těch pravidelných, třeba z Brna je tu aspoň desítka běžců, normálně bývám na závodech jediný brňák:-). Naopak někteří pravidelní účastníci chybí. Copak je 21km tolik? Já je hodlám odklusat:-) Cestou mírně pršelo, na startu je však docela přijatelných 15 stupňů, neprší. Možná docela přijatelné počasí je příčinou toho, že od startu vyrážím poměrně svižně. Skoro jako na osobák:-) Zapomněl jsem si tepák, tak asi nevím, jak nastavit tempo:-) Ale na třetím kilometru se vše srovnává, jde přede mne třeba i opravdový běžec - Witty, kterého jsem na závodech ještě nepotkal. Předbíhá mne ale tak rychle, že nemám ani čas promluvit:-) Já se schovávám za dvojici vysokých mladíků, nechávám tempo na nich a v klidu si běžím. A ono po prvním kole ze tří ejhle - je to čas na osobák:-) Vím, že dnes nebude. Nemám naběháno a ani trať mi úplně nesedí. Přesto se snažím doběhnout si znovu mladíky, kteří mi u rybníka kousek poodbíhají. Držím se jich se záměrem vydržet aspoň do poloviny okruhu. Překonávám plán, utíkají mi až před koncem druhého kola. To mne chytá trošku hlaďák. Holky mi sice slíbily podat gel po prvním kole, ale nějak to nestihly. Po druhém už na mne gel čeká, beru si i vlastní Powerade a probíhám cílem druhého kola. Pořád těsně pod osobákem, ale na konci se silami. Rekord to evidentně nebude, přesto zbytek nevypouštím, peru se s každým metrem. Proč? Můj cíl je dostat se pod 1:38:20. Proč zrovna tolik? Je to Hejkalův nejlepší zdejší čas. Normálně bych si ho nepamatoval, ale páteční diskuze s Exploserem mi ho osvěžila. Ostatně Explosera vidím kousek před sebou. Zkouším přidat, ztuhlé nohy jsou proti. Předbíhá mne Bohumil Mareš, za chvíli svým lehoučkým krokem bere i Explosera. Prostě brněnský souboj. Jako na B25:-) Jistím brňáky zezadu a v čase 1:37:24 probíhám cílem. Bohatě pod 100 minut, s rezervou pod čas Hejkala. Na skvělém 42.místě z 81 závodníků, 10. ze 20 v kategorii se skvělými body - 7,784. Mistr republiky v maratonu - Mireček, tedy vlastně Mulugeta Serbessa - mi to dal o pouhých 27 minut. To není ani celé kolo!!! Takový kousek za mistrem, to se musí oslavit, odnese to láhev dobrého Sauvignonu:-)
Finiš! Jde o hodně! :-)


Nebylo to na pohodu, ale stálo to za to:-)


Start žákovských kategorií

Holkám se taky dařilo. Zdejší loňská vítězka Terča o pár vteřin zaostala za svým loňským časem, mírně demotivovaná účastí několika dobrých atletek této kategorie. Dvě kola zaběhla však rychleji než Kristýnka, takže vlastně nakonec spokojenost.

Terča finišuje
Na Terču nezbylo místo na stupních vítězů. Asi proto, aby nebylo tolik vidět, že začíná ostatní holky předrůstat. Tato volejbalistka VKKP Brno nebude žádný prcek:-)

Kristýnka také o pár vteřin zaostala za loňským časem. Svá čtyři kola však zvládla s přehledem, do kopečka vždy kousek šla, prý proto, aby s jistotou doběhla do cíle. Těšila se na svých deset bodů za vítězství. Ze starších žaček totiž byla na startu jediná.

Finiš plavkyně, která umí vyhrát běžecký závod. Tedy, nesmí přijít moc atletek:-)

Loni zde zvítězila Terča, letos Kristýnka. Kdo je na řadě přístí rok? Snad ne já??? No to snad ne:-D

Prostě slušný rodinný výkon. Teda až na Lenku. Ale ta se nechala slyšet, že půlmaraton není tolik a že by ho mohla jednou uběhnout. Co myslíte, podaří se to? Sledujte tento blog, o takovém případném úspěchu jistě budu informovat jako první:-D Kam se hrabe Nova:-D

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Vtipná poznámka :) Jako vodič mé milé, 2.ženy v celkovém pořadí, jsem zklamal. Už při předklusu jsem cítil, že "to" nebude ono. Právě někde kolem 3.km jsem ji předal Garmina a dál musela bojovat sama. Začalo se mi běžet lépe, až když mě doběhl Standa a na začátku 3.kola moderátor zahlásil, kdože mi dýchá na záda. Standa mě hezky tlačil až do cíle. I když trať nebyla úplná placka, líbila se mi, škoda jen několika příliš spěchajících aut, kdy jsem trnul, aby se něco nestalo.

Vl001 řekl(a)...

Petře, tak to jsi Standu musel ještě aspoň jednou předběhnout, na 3.km byl ještě před námi. Já už se těšil, že zase přepálil a doběhnu si ho:-)))

Unknown řekl(a)...

Asi jo, měl moc pěkné oranžové triko. Udělal si osobák o 2 minuty :)

Vl001 řekl(a)...

Kdybys chodil i na brněnský půlmaraton, měl bys od loňska také to pěkné oranžové triko NB za lidové startovné 150Kč:-)

rk řekl(a)...

Pěkný výkon! Když vezmu do úvahy převýšení, to bych tak dobře nezaběhl. Na podzim v Otrokovicích to můžeš ještě posunout.

Aldaman řekl(a)...

Gratulace, řekl bych, že forma jde nahoru, ještě že nejedeš do Litovle, další co by byl přede mnou :-).

Vl001 řekl(a)...

Radku, jasně, že to můžeme oba ještě posunout. Zkusíme to, ne?;-)

Aldamane, letos možná jo. Ale co příští rok? Mám začít trénovat? :-)

Aldaman řekl(a)...

To je zatím předčasné řešit. Nikdy nevíš co se u mě stane, aby jsi se zbytečně nehonil a skutek utek :-)

Exploser řekl(a)...

Celkem dobře jsem vystartoval v jedné z vedoucích skupin, ale na konci N. Veselí se mně rozvázala tkanička. Musel jsem na chvíli zastavit a tím jsem asi ztratil tempo. Potom jsem byl do konce už jenom předbíhán - nejméně 20 mě předběhlo, já nikoho. Snad někdy to tempo udržím až do cíle :-) Poslední byl Mareš, pak jsem si řekl, že už nesmím nikoho pustit. Jak jsi byl daleko za mnou?

Vl001 řekl(a)...

Aldamane, máš pravdu, ještě počkám:-)

Honzo, nejvíc jsem se ti přiblížil před výběhem stoupání v Újezdě na cca 50m, zhruba ve chvílích, kdy tě předběhl Mareš. V klesání k Veselí a zejména u rybníka ses mi zase vzdaloval...

running observer řekl(a)...

Gratuluju k pěknému výkonu a příjemnému zážitku.