neděle, května 03, 2009

Brněnský půlmaraton 2.5.2009

Tak abyste si pamatovali, že se půlmaraton běhá i v Brně, zase něco napíšu:-) Na letošní ročník jsem se hlásil poměrně pozdě, tak tak jsem "stihl" startovné 150kč. Proto jsem ani nečekal, že dostanu na prezenci dárek určený první stovce účastníků - batůžek New Balance. A dostávám ho:-) Hned mám problém, jak vměstnat dva batohy i s věcmi do sebe, aby se mi vlezl do šatny. Daří se a hurá na start.

Start se vší parádou. (foto R. Leszczynski)

Minulý týden v Olomouci jsem si vylepšil osobák, dnes takové ambice nemám. Včera jsem byl na kole, pár minut přidá únava. Na kole jsem si nepochopitelně natáhl šlachu u kolene, ještě ráno jsem v obchodě kulhal. Ale při rozběhávání se zdá, že kolenu běh nevadí. Tak si věřím třeba na čas 1:45. Start a řítím se zvesela Masarykovou dolů. Tempem 4:15. Sám nevím proč tak rychle. Asi radost z pohybu nebo co:-) Zpomaluji, hned na druhém kilometru u Ronda pozoruji, že mi nohy velmi rychle těžknou. No to bude zase běh:-) Přesto jsem ještě na třetím kilometru přes Sváťou, což je jak jistě uznáte velký úspěch a závodní ambice jsem pro dnešek tímto uspokojil:-) Doběhnout bude těžké, ale zatím dělám hrdinu přestože cítím náběhy na křeče. Na pátém kilometru. No to brzy:-) Spoluběžci mizí dopředu, zůstávám trochu osamocen. První kolo dokončuji jakž takž v čase něco přes 51 minut.
Osamělý na trati půlmaratonu. 1.kolo (foto A. Borek)

Běží se mi těžce, ale někteří to mají ještě těžší. Zlehka mne třeba předběhne jedna z běžkyň, která vzápětí zastavuje a vzdává. Neunáší myšlenku běžet ještě jedno náročné kolo v čase, který se jí nelíbí... Mám štěstí, že mne čas netrápí. Blížím se k Rondu, uvažuji, jak to, že nevidím v protisměru čelo závodu. Loni jsem potkal snad prvních dvacet:-) Letos až na křižovatce můžu zatleskat jen prvnímu keňanovi, jen registruji, že je to samozřejmě jiný než loni a už nikoho nepotkávám. Nemám být tak rychlý:-) V dálce přede mnou Jarek, má problémy, zkouším ho stáhnout, u výstaviště se mi to daří. Běžíme spolu, Jarek nadává na teplo. Nechápu. Je příjemné teplo, zřejmě díky rozumné teplotě se mi zatím křeče do nohou nezakously. Cedule 15.km je podle gps špatně umístěná, loni byla správně. A už je tu znovu občerstvovačka, poté pod stoupáním Jarek přechází do chůze. Letos nějak není ve formě. Stoupám rychlostí šneka, mám pocit, že jsem v lese sám. Znovu zpomaluji na tempo kolem 6:00/km, po opuštění cyklostezky vidím najednou před sebou spoustu běžců. Rád bych si nějakého doběhl, ale dnes to fakt nejde. Opatrně dobíhám do cíle v čase 1:49:28. Od plánovaných 1:45 daleko, ale o pár vteřin lepší než loni, tak zase bude co oslavovat:-) Hledám Jarka, nemůžu ho najít. Až podle výsledků zjišťuji, že doběhl pár kroků za mnou.

Pořád osamělý. Poznáte rozdíl? Ano, druhé kolo:-) (foto A. Borek)

V dětském závodě nemáme letos žádné želízko mezi startujícími - Kristýnka odjela na plavecké soustředění a Terči se nechtělo, tak můžu jet domů.

Do dodat? Jako obvykle obrovské nasazení pořadatelů. Na spoustě míst tratě policie, doprava musí počkat, až běžci přeběhnou. Sponzoři dávají do závodu poměrně velké peníze. Počet účastníků mi však přijde investicím neúměrný. Nevím co zlepšit, aby přišlo víc běžců. Možná vrátit trať na výstaviště? Pořadatelé jistě na něco přijdou. Snaží se. Letos v tašce pro účastníky přibyla moc hezká pamětní medaile. Vzácná. Dokončilo totiž jen 179 běžců. Tak přijďte aspoň příští rok:-)

A obvyklá tabulka na závěr. Zajímavé je srovnání s loňskem. Tehdy neběželo tělo (vyšší tep, těžko se dýchalo), dnes byly těžké nohy. Uvidíme co za rok:-)

10 komentářů:

Mond řekl(a)...

No 180 běžců na takovémhle závodě je opravdu málo.
Myslím, že jedním z problémů je termín. Konkurence je velká. Týden před PIMem už maratonci ladí formu a triatlonisti a cyklisti (až na výjimky :-) ) jezdí na kole.
Ale hlavně bych na místě organizátorů šetřil na startovném za Keňany. Stejně všichni běhající Brňáci vědí, že každý pořádný závod má vyhrát Orálek. :-) Raději bych investoval do zeleniny nebo do ovoce. Pokud se nepletu, tak letos v Brně žádná mrkev ani pomeranč neběžel! Dokonce jsem neviděl ani Dědu Mráze nebo pána v buřince! Přitom v Brně by klidně nějaký Kundrna kolo při půlmaratonu valit mohl! Možná by se takto mohl vyzdobit nějaký vodič - na čas třeba 2:30 nebo 3:00.
Troufám si tvrdit, že Afričan, který půlmaraton dá za 1:04, moc běžců do startovního pole nepřitáhne. Ty lepší odradí a nám ostatním je to jedno. Ale když budu vědět, že časem 2:30 nedoběhnu poslední a že patnáct kilometrů nepoběžím sám už by někomu odvahu k běhu dodat mohlo. Na Šela maratonu třeba letos vyhlašovali kategorii TIR - pro závodníky nad 100kg. :-)

Vl001 řekl(a)...

Viděl jsem běžet zase jednoho mladíka v kroji, stejného jako v Olomouci, aspoň něco:-)

Pozvat každý rok houf neznámých keňanů mi také nepřijde moc zajímavé, ale rozpočet závodu je zjevně takový, že to na ostatní účastníky velký vliv nemá.

Sám jsem zvědav, zda organizátoři vymyslí nějakou změnu:-)

Btw. a do které kategorie letos patří Mond? Že by z něj byl cyklista? :-)

Aldaman řekl(a)...

Ty jsi ale šikula mrskáš jeden závod za druhým pěkný moc pěkný. Jsem na tebe v Otrokovicích moc zvědav :-).

Vl001 řekl(a)...

V Otrokovicích už jsem letos jednou byl. Foukal takový vítr, že jsem málem musel slézt z kola:-) Nevím, jestli se mi tam ještě bude letos chtít:-)

Mond řekl(a)...

No, cyklista bych tomu zatím neříkal. Na svém sobotním prvním závodě na horském kole si cením hlavně toho, že i přes dva pády jsem se dostal v pohodě a s úsměvem do cíle. :-)
Ale těším se, až se ze mě stane triatlonista! :-)

Arny řekl(a)...

Jsem v sobotu v Brně běžel poprvé v životě 21 km. Co se týče účasti. - Myslím, že problém byl v těch třech volných dnech. Navíc ty demonstrace. Ale hlavně lidi na závodění kašlou - rozhodně v běhu, který není obecně moc oblíbený. Mě se líbilo běžet po Svoboďáku, ale druzí se naopak bojí exhibovat. Ale počty závodníků - já naopak moc nechápu ty účasti v Praze. Ale to už asi strhává tou atmosférou, už jen myšlenka běžet po dlažbě kudy chodil Žižka :-). Jinak jsem ti chtěl dát vědět - i když tě to asi moc nepotěší. Zkus někdy počkat až do konce programu. Byla tombola - jen 5 cen, přítomen byl ale jen jeden, zbylké ceny propadli. A jednu z cen (asi zájezd od Student Agency) vyhrálo číslo 69. - Si pamatuji neb jsem měl podobné číslo (169). Zdar a sílu

Vl001 řekl(a)...

Arny, ten počet běžců je divný z několika pohledů - např. na BBP bývá víc startujících. Proč nejdou na půlmaraton? Rozdílnou délkou závodu to většinou nebude. A ti, kteří v minulých letech přišli, se jen omezeně vracejí. To není moc obvyklé.

Loni jsem na tombolu čekal, letos se mi nechtělo. Budu si muset své zájezdy zaplatit:-)s

rk řekl(a)...

S tou masovejší účastí to nebude lehké.

Jsou už zavedené závody s termíny v dubnu, v květnu je velkou konkurencí na naše poměry kolosální PIM a obojí naplno nejde. Květnem začínají duatlony a s tím odliv části triatletů běhajících zimní pohár, stejně veslaři, cyklisté atd.

Brno není tolik uprostřed vlasti jako vhodnější Pardubice. Pro početnou Prahu a západněji je to daleko.

Největší potíž vidím v tom, že brněnský půlmaraton není na rekordy, vždy bude díky kopečkům o nějaké 2 minuty pomalejší.

Ani startovné 150 Kč, za které je batoh, lahev iontů, medaile, číslo na památku, stovka policistů zastavujících dopravu, šatna, sprcha a jiné, to nespraví. Možná by pomohl termín začátkem března. (?)

Marek Sedlák řekl(a)...

Jó, taky bych se zúčastnil, ale z takové vzdálenosti mám pořád respekt.

Vl001 řekl(a)...

Respekt? Není špatné mít respekt. Ale kdybys běhával pravidelněji, půlmaraton bys klidně dal. I s respektem. Půlka není žádné ultra:-)