sobota, února 07, 2009

MČR v zimním plavání Brno 7.2.2009

Plavce vítá neobvykle příjemné únorové počasí

Další závod v zimním plavání se koná pár metrů od mého domu, pořádá ho můj oddíl a navíc je to Mistrovství republiky v zimním plavání. No můžu na něj nejít? Nemůžu:-) I Kristýnka se chystala. Jednou se vydala se mnou do Svratky i trénovat. Vlezla do řeky po kotníky a se srdceryvným křikem "Tatínku, to je studený, já tam nevlezůůůů..." trénink ukončila. Ale na závod že prý jde. Když je to mistrovství. Myslí si tajně na medaili. Co na medaili, na vítězství. Inu, uvidíme.

Mistrovskou tratí pro muže je 750metrů. To samozřejmě neuplavu ani náhodou a neplním ani další kvalifikační předpoklady - otužileckou VT a do 10. místa v celkovém pořadí. Můžu tedy plavat jen nemistrovské trati. Náš předseda Michal mne velmi překvapil a sám navrhl, ať plavu jen nejkratší trať 100m, asi vypadám na trénincích hodně špatně:-). Já si sice tajně myslel i na 250, ale předsedovi se neodporuje:-) Má to výhodu - mistrovskou tratí dorostenek je 100m, budu plavat s Kristýnkou.

Drobnou nevýhodou je, že si kvůli plavání musím odpustit další závod BBP v Kanicích. Sice jsem uvažoval o absolvování obou závodů, ale horko těžko bych to stíhal. Takže si v klidu v přestihu míříme jen do místa startu plavání už před polednem. Svítí sluníčko, na teploměru přes deset stupňů. Krásný den. Já však vím, že voda má méně než dva stupně a je docela nepříjemná. Nevím proč, ale voda pod ledem je příjemnější, než když led rozmrzne. Díky teplému vzduchu aspoň nevymrzneme před startem. Na prezentaci Kristýnka potkává kamarádku a na tváři se jí objevuje široký úsměv - Petra neplave, i další plavkyně Komety se přišla jen podívat. Stačí doplavat a mistrovský titul je znovu v kapse! Jestli ovšem vleze do vody. Raději mlčím:-)


Nástup, poté hned stovka připravit na start, zmatek. Kristýnka je nedočkavá, hrne se do vody jako první. Zdá se, že dnes ji teplota nezajímá, je ve vodě hned až po bradu a čeká na start. Ostatní se poflakují na břehu, do vody se jim nechce. Nemám ani kudy projít. Startéra to přestává bavit a startuje! Kristýnka ještě s jedním dorostencem vyráží, mám krásný přehled o vývoji závodu. Stojím totiž na břehu dva metry nad vodou, brýle v ruce. Předbíhám některé závodníky po trávě a skáču do vody. Jako čtvrtý se vydávám na trať. Docela dobrý. Snad mne nikdo nepředplave:-) Plavu si v pohodě prsa, přece si nebudu namáčet nos. Přes svůj mizerný styl doplavávám plavce přede mnou. Mohl bych ho klidně i předplavat, ale... kudy? Řeka je nějaká úzká a on moc široce kope:-) Že bych zařadil kraula? Zkouším namočit bradu, není to však dobrý nápad. Já přece nejsem žádný otužilec! Já jsem jen triatlonista, omylem se účastnící zimního plavání:-) Nemám zapotřebí nikoho přeplavávat. Sleduji Kristýčnin souboj s prvním Jardou. Kristýnka dotahuje. Nakonec však musí zařadit pár temp prsa a odstup se zvětšuje. Ale i tak skvělý. No to jsou věci! Já si dokončuji v pohodě na čtvrtém místě a jdu z vody. Ani mi není zima. Že bych byl přece jen trochu otužilec? Kristýnka se malinko motá a brzy se začíná klepat. Asi štěstím. Je totiž už podruhé mistryní republiky, a to jí ještě není ani patnáct. :-)
Předstartovní momentka - tři plavci ve vodě, další přešlapují na schodech:-)


A to už je cíl - Kristýnka trať zvládla s přehledem a je podruhé mistryní republiky

Čekáme na vyhlášení a je nám tak nějak dobře. Ostatní totiž musí do vody a my ne. To je parádní pocit! Stát, koukat a nemuset do studené vody. A konečně je tu i happy end, Kristýnka dostává zlatou medaili, pohár a diplom. Už je mistryní republiky i oficiálně:-). Tréninková dřina má najednou smysl. Vyplatí se vstávat v pět ráno a jet před školou na trénink. A odpoledne znovu. Se spoustou uplavaných kilometrů v deníčku se dá leccos zaplavat. A i vyhrát. I bez nějakého velkého plaveckého talentu. Stačí třeba umět plavat a nebát se vlézt do studené vody, kam si prostě naprostá většina lidí, bazénové plavce nevyjímaje, netroufne....

Mistryně republiky s pohárem a medailí, které předali předseda pořádajícího oddílu Michal Moravec a druhý český přemožitel La Manche Jan Novák (fota převzata z webu SpPř)

24 komentářů:

d řekl(a)...

Pro mě je toto vše trochu mimo mísu, nechápu. Stačí pár sekund "studené" sprchy.
Takže oba dva máte můj obdiv, a mistři republiky i gratulace.


Jen tak mimochodem, chtělo by to "upgrade" kapitoly "Sportovní milníky". O těchto ledárnách tam zatím není zmínka...

Anonymní řekl(a)...

Pěkný :-)) gratuluju.
mapo

Anonymní řekl(a)...

Ááá, odskok o 15 bodů už nedoženu :)

A blahopřeju mistryni ČR!

Ječmínek Máselník řekl(a)...

příští sezónu to musím testnout:-)

Jozef Vrábel řekl(a)...

Blázni. Ale máte môj neskutočný obdiv.

Vl001 řekl(a)...

Dane, jen co uplavu něco významného, dám to do milníků:-)

Machy - 15 bodů, to je nic. Dej pětistovku a hned mne přeskočíš;-)

Ječmínku, proč až příští sezonu? 21.2 máš krásný závod v Olomouci. Mám vyzkoušeno, že tam Morava není hluboká, tak je to bezpečné:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak toto rozhodně zkoušet nebudu. Ale jinak gratulace k titulu :-)

Ječmínek Máselník řekl(a)...

herdek, jsem smolař. Zrovinka 21.2. jedu na dlouho očekávanou ochutnávku vína sem: http://www.wineofczechrepublic.cz/index.php?sec=2&sec2=3&id=754&lang=cz

Anonymní řekl(a)...

Nechci to zakřiknout, ale Olomouc se začíná jevit reálněji. Co vy, jdete? Že bysme se konečně potkali :)

Vl001 řekl(a)...

Olomouc s velkou pravděpodobností budeme muset z rodinných důvodů vynechat. Naplánuj si třeba Bratislavu, tam by mohlo být moc hezky :-)

Anonymní řekl(a)...

Jó, tak o Bratislavě si nechám leda vyprávět.. :)

Anonymní řekl(a)...

Kristýna sice plavala velice pěkně, ale vyhrát neměla šanci. Jarek plaval sice bez čepice a bez jakékoli ochrany před zimou ve zcela evidentně šikmookých plavkách tak za 50,-Kč, ale hned na startu se ujal vedení. Zhruba po 10metrech bylo vidět, že Kristýna už nemůže. Tam se jí Jarek začal nenávratně vzdalovat a vypadal, že chytá formu. Ono těch 17 sekund náskoku v cíli není zase tak těsný, jak píšeš. Mám Jardu celýho natočenýho a viděl sem to s polu s ostatníma na rozdíl od Tebe ze břehu, tak vím o čem píšu. Nakonec na podzim jí na Vyškovském Mistrovství uplaval taky jen těsně o nějakých 45sekund. Čerpám jen z výsledků, je tam všecko. Je to sice Tvůj blog, ale takový báchorky by nevymyslel ani sám mistr Poljanský.
Jo a jěště jsem zjistil, že ten co podle tebe málem prohrál je Mistr už po 4.

Vl001 řekl(a)...

Ejhle, děd Mrazík :-) Ale spíš mladší než děd, že?

Holky a kluci spolu nesoutěží, uznávám, že Kristýnka s Jardou prohrává v prsou o dvě třídy, v kraulu o třídu. No a právě proto mne zarazilo, že ještě na cca 80metrech mezi nimi nebyl velký rozdíl. 5s? Pak rozdíl narostl. Tak jsem to viděl. Z vody, možná trochu zkresleně. Byl jsem překvapen, tož o tom svém překvapení píšu. Bloggersky, tendenčně, trochu dramatizuji. No a? Kristýnka je mé úžasné dítě, víš? Je skvělá, protože bez velkého tréninku vleze do tak studené vody, že já sám na to musel rok trénovat. Klidně plave ve dvou stupňové vodě kraula, k čemuž já jsem se neodvážil, i když jsem si mohl o místo polepšit. Píšu jak chci a můžu tě ubezpečit, že v tom hodlám pokračovat:-)

Nicméně, milý Mrazíku, srovnání se soudruhem Poljanským si příště nech od cesty. Buď tak laskav a srovnávej srovnatelné. Anebo mi zkus zopakovat svůj příměr osobně. Počítej však s poněkud podrážděnou reakcí.

Vl001 řekl(a)...

V článku byla změněna jedna věta, aby se nedotýkala přespříliš soutěživých plavců:-)

Anonymní řekl(a)...

Nevím jak tobě, Vladimíre, ale mě se ten zimně-plavecký svět zdá tak trochu citlivější (než třeba ten běžecký). Minimálně co se týče nějakých anonymních výkřiků.

Výkon Kristýnky považuju za vynikající, vzhledem k jejímu věku i uplavanému času. Kraul v ledu je pro mě jako začátečníka taky celkem slušný nářez.

PS: Kdo si svého jména váží, bere ho všude s sebou.

Vl001 řekl(a)...

Citlivější? Nevím. V Čechách je módou být anonymně "vtipný a ostrý". Myslím, že je to obecné, na některých webech učinkují administrátoři víc, jinde míň.

Ale tady je ta anonymita jen zdánlivá. Minimálně přerováci určitě ví, kdo je Mrazík. Třeba se k jeho způsobu komunikace vyjádří...

Anonymní řekl(a)...

No. Sportu zdar.

Ječmínek Máselník řekl(a)...

bohužel, kdo je Mrazík nevím, ale asi to nemá cenu řešit. Blog je soukromá věc, chtít po rodiči objektivitu v pohledu na vlastní dítě (potažmo je-li sám účastník závodu) je dle mé vlastní zkušenosti pitomost. Prostě naše děti jsou nej, že jo Vláďo:-)
Zabránit pitomcům, aby se jako pitomci projevovali je těžké, často nemožné, nicméně v nastavení blogu můžeš nastavit administrování příspěvků a ty nevhodné vyhodit. Nevím ale, stojí-li to za to.

Vl001 řekl(a)...

Pochopitelně, že vlastní děti jsou vždycky nej, to mé starší dítě na to má i papír - diplom z MČR:-)

Přerováky jsem myslel samozřejmě zimní plavce, ne triatlonisty:-)

Na blogu možnost komentování měnit nebudu. Abych řekl pravdu, jsem skoro překvapen, že za ty roky fungování blogu bylo zvláštně laděných příspěvků jako šafránu. Snad to není změna trendu :-)

Anonymní řekl(a)...

Musím ovést na pravou míru pár nepřesností. Jarek plaval bez čepice né proto "že na to má", ale je to s prominutím osel. Plavky nemá od ťamanů, ale z přerovskýho Eura (Ukrajinci)za 55,-. Mistr je teprve potřetí. Máme to taky natočený, ale není tam vidět nic než kus Jarka, jak se řítí vodou, tak nevím, kdo to ještě filmoval.
Jinak Kristýna plavala opravdu statečně. Na delší trati nad 1km v "normální" vodě, tak by ten rozdíl nebyl tak velký, nebo by možná byl opačný-kdo ví?
Jinak si myslím, že de o prd, ale né všechno špatný musí být nutně z Přerova.

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mě, jestli mají všichni dorostenci ledového tatu ;) Asi jo, když ten můj předškolní plankton už vyžaduje chladnou při každém koupání.
Jardovi samozřejmě taky blahopřeju, zimní Olomouci zdar!

Vl001 řekl(a)...

Vlastíku, nikdy bych si nemyslel, že děd Mrazík je někdo z opravdových plavců, jako jste vy celá rodina:-) A ani si nemyslím, že vše špatné je z Přerova. Já jsem se totiž v Přerově narodil a považuji se za docela povedeného:-)

Mně prostě nějak vytočilo to srovnání s tím soudruhem, to jsem si podle mého názoru nezasloužil. Nicméně souhlasím se závěrem, že jde o prd:-) Zimní vodě zdar:-)

Anonymní řekl(a)...

To chci zkusit, ale nevím, který koupaliště v Praze by bylo nejlepší pro trénink?

Vl001 řekl(a)...

Koupaliště v Praze neznám. Nejlepší by bylo zeptat se otužilců z 1.PKO. Zkus se zeptat na blogu pražského otužilce Machyho ( machy.bloguje.cz ).