úterý, dubna 01, 2008

Začátek rekordního týdne

Stává se vám někdy, že jste v práci a myslíte na běhání? Mně tedy moc ne. Sice občas kouknu na fórum, ale většinou i u čtení příspěvků myslím na to, co budu dál dělat v práci. Dnešek byl výjimka. Dneska by to šlo, napadá mne, když jdu na oběd. Pak sleduji z okna slunečné odpoledne. Koukám na stoupající teplotu. Fakt by to šlo, v tom teple by se dalo běžet i rychleji. Včera jsem měl volný den. Musím. Dnes. Po čtvrté mi končí poslední jednání a mizím domů. V pět jsem na stadionu na Palačáku. Uf. Je tu moc lidí. Sedím na ochoze a koukám na ně. Studentíci si zdánlivě bez úsilí volně pobíhají po dráze. Mezi nimi se nedá kličkovat. Navíc tu nějaký trenér buzeruje příchozího, zda má průkazku. No, na tento stadion mám asi oficiálně vstup povolen, ale nemá cenu to zkoušet. Tady ne. Jedu zklamaně pryč.

Ale když musíš, tak musíš. Jedu do Bystrce. Tady krouží jediná kondiční běžkyně. Kratší 250m dlouhá dráha není to pravé, ale aspoň tu míň fouká. Rozběhávám se 2km tempem 4:40. Tep stoupá na 150. Víc ne. Ale to už vím, to nechci zkoušet. Běžkyně vidí, že jsem rychlejší a uvolňuje mi první dráhu. Děkuji! Musím to zkusit! Dávám pár rovinek proložených výklusem. Asi kilometr. Pak stojím a čekám. Tep klesá pomalu. 100... 90... teď! Vyrážím pokusit se o jeden z tajných snů, který jsem však už loni vyžvanil ostatním. Co vlastně? V mládí jsme běhávali na čas kilometr. V té době jsem hrával basketbal a trochu běhal. Malinko. Kilometr mi připadal šíleně dlouhý, nejlepší čas, který si pamatuji, je z dob gymplu - 3:40. Já vím, nic moc. O 24 let později ho zkouším překonat. První kolo 52s. Dost rychlé. Malinko koriguji tempo. Druhé 55. Dobrý! Ve třetím krize. Lapám po dechu. Musím doběhnout aspoň osmistovku! Mačkám mezičas a s představou, že je to už jen kousek do cíle, přidávám. Cíl - 3:36,52. Víte, jestli vám ještě nebylo čtyřicet, asi nepochopíte mé pocity. Mám v očích vlhko. Vidím před sebou sám sebe jako šestnáctiletého hubeňoura se spoustou snů. Dnes jsem překonal na sám sebe s odstupem víc jak dvou desetiletí. Skvělý pocit! A navíc - kdyby tu byl ještě nějaký další běžec, kdyby to byla normální 400m dráha, kdybych nezvolnil ve třetím kole... Možná si ještě někdy zkusím zaběhnout něco kratšího. Nejen maraton je běžecká disciplína...

Dalším dobrým zjištěním je, že mne vůbec nic nebolí. Věřím, že to byl dobrý vstup do rekordního týdne. Těším se na pokračování o pár kilometrů dál...

34 komentářů:

Ječmínek Máselník řekl(a)...

Těm Tvým pocitům dost dobře rozumím. Jako odjakživa tlusté dítě jsem měl ze všech sportovních disciplín s výjimkou plavání šílené mindráky. V plavání nastoupily až kolem 13-ti let věku, kdy jsem se začal zvolna propadat. Ještě v 15-ti jsem nebyl schopen zaplavat stovku pod 1:20. Když jsem si loni v létě testl stovku jenom se startem z vody za 1:12, cítil jsem se asi podobně jako Ty dnes. Ať se daří!!

Anonymní řekl(a)...

Pravděpodobně se Tvoji čtenáři rekrutují z řad mladších...nepochopí, aspoň ne dnes. :-)
Nutkavá potřeba občas udělat něco zdánlivě nerozumného je zcela přirozená (a legitimní) nejen u mužů středního věku.
Koneckonců podnázev Tvého blogu naznačuje mnohé...

Anonymní řekl(a)...

Konečně jsi uvěřil, že i na běhání "dětských" tratí může něco být. :o)

Vl001 řekl(a)...

Chlapi, to bylo fakt něco úžasného. Měl jsem pocit, že někdo vydýchal všechen vzduch, pak že se pozvracím a pak jsem přidal. Naprosto neuvěřitelné! To bych do sebe nikdy neřekl :-) A ten čas! :-)

Anonymní řekl(a)...

Sakra, to bych si měl taky něco kratšího zaběhnout, abych měl na stará kolena co pokořovat. (-:

Advid

Anonymní řekl(a)...

I běhající muži mají své dny :-). A neměl jsi pocit, že jsi aspoň na malou chviličku zastavil čas ?
Téčko

running observer řekl(a)...

To je velmi dobré. To musím taky zkusit.

Svaťa

Anonymní řekl(a)...

Tak na tenhle apríl ti neskočím ;-)))) .

NNN

Vl001 řekl(a)...

To není apríl. To datum jsem si vybral, aby se mi to lépe pamatovalo:-)

Anonymní řekl(a)...

Jasnačka :-). A co tepy ? Kam jsi to vyhnal ?

NNN

Vl001 řekl(a)...

Tepy max 176. Zdá se, že mé maximum je stále nad 180. Musím to někdy změřit:-)

Anonymní řekl(a)...

No to je nádhera! Do Paříže už ani nemusíš:-)
Ladit se má zkrácením a zrychlením, ale toto? Takový malý, nedočkavý, možná exploserovský předvýbuch?
Jarek ladil skoro-závodní desítkou den předem a vyšlo mu to.
Jsem opravdu moc zvědav na konec rekordního týdne. Začínám podléhat marketingu a přikláním se 3:23 :-D

Vl001 řekl(a)...

Radku, taky jsem si to říkal. No ale když už mám zaplacen hotel, startovné, letenky... asi do Paříže přece jen vyrazím:-)

Vašek řekl(a)...

Já patřím mezi mladší a vlastně jsem ještě na gymplu a tak se mi vůbec nelíbí, když se "pánové středního věku:)" tak nebezpečně blíží mým časům. Ještě že jsi ve třetím kole zvolnil:)

Vl001 řekl(a)...

Vašku, radši zrychli.:-) Co když zase někdy budu mít takové choutky a nezpomalím? :-)

Vašek řekl(a)...

:)Já ho na podzim běžel za 3:30, ale teď by to šlo asi rychleji. Navíc, viděls někoho v tělocviku běhat naplno:D

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, také to tipuju na nový maratonský osobák, máš natrénováno a teď to pojede. :-) Hlavně v pohodě. Jinak vrcholný výlet sezony máme až do Rothu.
Zdraví Mirek.

Vl001 řekl(a)...

To víš, že by to šlo rychleji. Zkus nabrat i rychlost, na vytrvalost máš spoustu času. Dokud to jde, sraz čas ke 3 minutám. Vlastně jsem chtěl říci pod:-)

Vl001 řekl(a)...

Mirku, jasný, do Rothu se těším. Asi se před ním vyjímečně párkrát projedu na kole. Pro moje nohy už není dobré pořád jen běhat. Tak trénuj, ať to stojí za to:-)

LadaT řekl(a)...

Jasně, žádný apríl to nebyl, jen sis osvojoval nové maratónské tempo. Paříž tipuju hluboko pod 3 hod.

Vl001 řekl(a)...

Láďo, odhalil jsi mne, v tom průměrném tempu bych opravdu vydržel i dýl. Možná celé jedno kolo :-D

Koukal jsem na výsledky šestihodinovky, jsi opět ve formě. Tak se snad potkáme v Otrokovicích:-)

Niktomuž řekl(a)...

The weather forecast calls for a partly cloudy sky on Sunday morning in Paris, with cold temperatures.

To jde, ne?:-)

Vl001 řekl(a)...

V noci na neděli má pršet, spadne tlak a v neděli má ráno 0-1 a max 7-8 stupňů, což je v mém případě na dlouhé oblečení (start je 8:45). Možnost dopoledního deště je také stále ještě vysoká. Není to ideální předpověď (zejména ten pád tlaku, jsem stará citlivka:-)), ale snad to nějak uběhnu. Začínám se smiřovat i s o fous menším osobákem než očekávaným :-)

Niktomuž řekl(a)...

Jak říkám, ideální počasí. Aspoň pro mě:-) Tedy bez toho dopoledního deště. Ale i ten je pořád lepší než jakékoli sluníčko, pokud není extra hustý a není s větrem.

Vl001 řekl(a)...

Měl jsi jet:-) My ti to říkali, i na jaře se běhají maratony:-)

Niktomuž řekl(a)...

V neděli si dám svých 25-27 km a budu úplně spokojen, když to zvládnu bez problémů:-)
Díval jsem se na startovní listinu. Běží Kuzin, co loni vyhrál Linec, tak držím palce, ať na něj po roce stáhneš nějakou tu minutu a ať je to zase osobák.

Vl001 řekl(a)...

Tak to jo, s Kuzinem se mi běhá dobře, hned jsi mne uklidnil. Dík:-)

Anonymní řekl(a)...

Spadlý tlak nahodíš zpět kofeinem:-) Výmluvy se nepřijímají.
Teploty budou dobré, řekl bych. Přesně to na co jsi za tuto celou zimu zvyklý. Oteplení na oblíbených 15 by byl větší problém než vynucené elasťáky a triko navíc.

Klid. Natrénováno máš jako nikdy předtím. Vodičů budou tisíce. Počasí vyjde.

d řekl(a)...

gratuluji k překonání osobábu. plně tě chápu, sám sebe se taky snažím překonat, i když jinak, protože na osobáky z mládí fakt nemám.

ale ten pocit, kdy už nemůžeš a ještě přidáš je úúúžasný. endorfinová smršť.

Vl001 řekl(a)...

No, já jsem si říkal, že ta příprava na maraton jde nějak moc snadno. Ve čtvrtek jsem se nachladil. Číslo mám, ráno změřím teplotu a uvidí se, zda půjdu na kafe nebo na start:-)

Anonymní řekl(a)...

Žádné nachlazení Tě nezastaví, v rekordech je tento týden potřeba pokračovat.
Držím Ti palce i když přenos z Paříže bohužel nestihnu.

Niktomuž řekl(a)...

Koukám, že na kafe jsi nešel:-) Škoda, že to nevyšlo podle představ, ale pokud jsi běžel s nachlazením, asi žádný div. Na podzim tam osobák bude!

Anonymní řekl(a)...

Tak jak jsi dopadl maratonče?

Vl001 řekl(a)...

2 Milan - nemusíš se na mne dívat v televizi, stačí, když na brněnských závodech tak o 3 třídy zpomalíš:-)

2 NM - što dělat:-)

2 Aldaman - dobře. Mám bronzovou medaili a žiju:-)