neděle, dubna 06, 2008

Paříž telegraficky

Tak jsem si v sobotu myslel, že z Paříže zbude jen výlet. Ranní tep 62 (oproti obvyklým 45), teplota 36,8 (nesmějte se, mívám stabilně 36,2, toto už je divné:-)) a pocit, že mi někdo sedí na hrudníku. No, zkusil jsem Coldrex, v neděli ráno teplota v normě, tep 60. Co teď? Jdu na start.

Po startu trnu hrůzou, jak to poběží, kupodivu slušný. Nohy si valí a valí, jen se mi blbě dýchá. Ale na tu směšně nízkou rychlost - na dohled mám posledního vodiče na 3:15:-) přece není třeba moc dýchat. Jen se dost potím, aspoň ty bacily vypotím:-) Půlka něco přes 1:38 a nohy čerstvé jako nikdy. Zbytek těla však ne. Mám pocit, že jestli se víc nadechnu, rozkašlu se. Je mi divně. Malinko zpomaluji a nechávám vodiče utéci. Nohám je to líto, ale co dělat, když zbytek nespolupracuje:-) Do 30.km jakž takž. Pak cítím, že výrazně zpomaluji. Probíhám dlouhým tunelem, barvy šedivé, ticho... Barvy jsou šedivé i po výběhu z tunelu. Točí se mi hlava, je mi na omdlení. No jo, já vím, na maraton vždy jen se stoprocentním zdravím. Přecházím do chůze. Minutu před dvanáctou. Při chůzi (!) dostávám křeče. Opírám se o zídku, zhluboka dýchám. Osobák v háji, chci si dojít pro medaili. Jde to. Pomalu se sunu od jednoho defiblirátoru ke druhému - v Paříži je každý kilometr poloautomatický defiblirátor se školenou obsluhou. Snad přežiju:-) Jo. Poslední kilometr zase běžím. Dávno profičeli běžci na 3:30, běžím pomalu, ale v podstatě s ostatními. A jak tak koukám po těch důchodcích okolo, vím přesně, kdy se chci do Paříže vrátit. Za 20 let. To mi bude 60. Byla by paráda v tom věku dokončit maraton, ne? A nemusí to být ani za dnešních 3:41:24. Beru cokoli. Myslím, že jsem dostal lekci. Na maratonech je krásné dokončit, vzít si medaili a jít na pivo. On ten čas přece jen není až tak důležitý:-)

Jdu si napustit vanu a vzít Coldrex. Doufám, že mi můj anděl strážný nenaplánoval zápal plic. Teď se cítím dobře. Věřím, že vynucená pauza nebude dlouhá. Je na čase začít se připravovat do Rothu:-)

27 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To Tě ten rekordní kilometr přišel draho:-( Jestli taky půlka za 1:38 nebyla rychlá, když si nebyl ve 100% formě už před startem. Trochu mi to připomíná moji přemotivovanou Porubu. Chtěl jsem pak co nejrychleji rozběhat "neúspěch" a zkazil si celou zimu. Nespěchej.
Dvacet let čekat nebudeš a na podzim to půjde na těch 3:23.
A mezitím Roth za 12? Na IM se zlepšuješ po půlhodinách:-)

Vl001 řekl(a)...

Radku, ta půlka byla s plánovanými tepy. Dnes jsem měl asi tepy o malinko výš než bylo třeba, takže byla v podstatě pomalejší než bylo za normálních okolností možné. Těžko honit bychy, ale myslím, že za ideálních podmínek jsem mohl běžet půlku 1:37 a celý možná neskutečných 3:17. Nebýt zdraví, tak ta forma totiž vyšla přesně!

Nachlazení s kilometrem nesouviselo, ještě se k tomu vrátím v jiném popisu...

Niktomuž řekl(a)...

Jo, to, co popisuješ, dobře znám. Taky jsem dal maraton s nachlazením (narozdíl od tebe jsem měl ještě rozházený žaludek koňskými dávkami vitamínu C a horší počasí), první polovina ještě celkem slušná, ale pak už jsem si nepřál nic jiného, než abych se ve zdraví dostal do cíle a nikde to se mnou nešlehlo. Nohy chtěly a mohly, zbytek těla byl proti. I ten čas byl nakonec podobný:-) Jen na pivo jsem absolutně chuť neměl. Od té doby vím, že na start jen absolutně zdravý.
Ve Frankfurtu bude líp.

Vl001 řekl(a)...

2 NM - rád vidím, že je Frankfurt pevnou částí tvých plánů:-)

Anonymní řekl(a)...

Podle krásné první půlky máš formu jako hrom. Dnes to sice nevyšlo, ale víš, že na podzim se budeš dostávat do této fazóny mnohem snadněji.
Vloni jsem na jaře nebyl nemocný, ale zase utahaný závodama. Sice to v Praze úplně nevyšlo, ale v létě mě stačilo běhat méně a pomaleji a výsledek byl přesto lepší.

Niktomuž řekl(a)...

2 vl001: teď jsem mrknul ještě na celkové výsledky, to musela být zatraceně rychlá trať a dobré počasí. Prvních osm chlapů osobák, prvních sedm žen taky (vítězka dokonce o sedm minut). O to víc škoda Tvých problémů...
Ale jak píše Milan: na podzim se do fazóny dostaneš mnohem snadněji. Pokud se moc neutaháš na IM:-)

3COP řekl(a)...

Tak ti tedy Vl gratuluji - mě se to zdá v rámci možností vynikající, i když mám veliké vyhrady ke sportu při nemoci a maraton to je kapitola sama pro sebe, ale u tebe zřejmě platí co tě nezabije tak tě posílí. Skutečně by mě zajímalo jak by to skončilo, když by jsi se cítil dobře. :-D

Vl001 řekl(a)...

Taky mám osobák - na 10 mil, na 30km, možná i na 35:-)

Počasí bylo nakonec super, ráno 4-5 stupňů, při doběhu 10, ale teplých, místy prosvítalo slunko. Teď už zase prší:-) Možná proto ty osobáky. Trať samotná mi extra rychlá nepřišla. Podle mého názoru je trať v Linzi a Amsterdamu rychlejší, Paříž mi přijde srovnatelná s Mnichovem, přece jen tu jsou nějaké kopečky a tunely.

Vl001 řekl(a)...

2 3COP - ke sportu při nemoci mám také výhrady. Nebýt to dlouhodobě plánovaná Paříž, nikam jsem neběžel. Nakonec to dopadlo asi dobře, ona je to možná víc viróza než nachlazení. Asi přežiju:-)

Lightkeeper řekl(a)...

Jaké jsi měl triko, TT? Jedno takové právě proběhlo zprávami :-). Už se těším na podrobnosti nejenom ze závodu! T.

Anonymní řekl(a)...

Škoda, je vidět, že jsi formu načasoval super, škoda jen té nemoci. Zase zkušenost, nachlazení, ať mírné se neslučuje s maratonem, teď už to víš. Také se pokusím této zkušensoti držet, pokud by se mi stalo něco podobného.
Ale ono se vzdává lehčeji třeba Poruba, než Paříž co :-).
Na podzim nám to teprve ukážeš jak to běháš za 3:15 :-)

Anonymní řekl(a)...

P.S. Tak aspoň, že to počasí jsem ti zařídil k tvému potěšení :-). ještě v sobotu večer jsem mu tam nahoru volal a říkal, že je to vše v pohodě, nemáš mít o počasí strach :-)

Vl001 řekl(a)...

2 Aldaman - dnes to bylo asi jedno, zařiď raději ten Roth:-)

d řekl(a)...

ahoj,
gratulace za dokončení, to každopádně. čas musíš posoudit sám, dle plánů, očekávání, nemoci apod.

teď bych každopádně doporučil klid a vyléčit to přicházející nachlazení. trocha klidu může zachránit tuto a další sezony.
Asi bylo lepší to odpískat, ale Paříž není Poruba (Aldaman). :-)

Vl001 řekl(a)...

Tak jen hrubé srovnání Paříže a Mnichova - 20km -3:50, 25km -4:20, 30km -3:55, 35km -2:17. cíl +10:30Prostě do 35.km rychlejší Paříž, i když je vidět, že od 25.km (ve skutečnosti daleko dřív) už to není ono...

Vl001 řekl(a)...

2 Tosk - neměl jsem tričko TT. 3/4 lehké elasťáky, modré dlouhé triko Nike, dokonce i modrá vesta. Pohodové počasí, většina běžců v krátkém, mně bylo místy zima.

2 Dan - fakt odpočívám. Odpolední procházka jen dvouhodinová, schody na Sacre Coeur v mírném tempu. Pohoda:-) Zítra asi Disneyland, tam si odpočinu úplně:-)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je tedy pech. Ale na druhou stranu rád vidím, že i přes nepřízeň osudu (?) si to dokážeš užít. Když už nejde ten maratón, tak všechno okolo. :o)

Anonymní řekl(a)...

Taky nemoc mohla přijít o týden později!
Kdybych nevědl z vlastní zkušenosti, jak jsi se asi posledních 7 km cítil, řekl bych, to jsi nemohl těch pitomejch 7 km vydržet a pak až padnout :-), ale vím, že to nešlo!
Neboj stačí říct počasí zařídím, a kdy ten Roth vlastně je?

Anonymní řekl(a)...

Škoda nemoci, byl by to jinak jasný rekord! I tak je to vzhledem k podmínkám skvělý výkon, byť nyní v oblasti turistiky - ještě před rokem by to byl skutečně krásný rekord. Nevadí, ve Frankfurtu to přijde!

Anonymní řekl(a)...

tak to je mi lito, celou pripravu jsem bedlive pozoroval a pral sem ti pekny cas, holt to prijde jindy, treba necekane :) jinak doufam ze nedopadnu o vikendu stejne jak ty, mam z toho az hruzu, forma by byla, pocasi taky asi bude, tak doufam ze neomarodim..

Anonymní řekl(a)...

tak to je mi lito, celou pripravu jsem bedlive pozoroval a pral sem ti pekny cas, holt to prijde jindy, treba necekane :) jinak doufam ze nedopadnu o vikendu stejne jak ty, mam z toho az hruzu, forma by byla, pocasi taky asi bude, tak doufam ze neomarodim..

Ječmínek Máselník řekl(a)...

škoda, ale co už. Prostě krátký běžecký happening, který byl součástí výletu do Paříže, nevyšel přesně podle představ. Zbytek programu ale, jak tak sleduji, máš pevně v rukou:-)
Holt ty naběhané kiláky prodáš až v Rothu, konec konců počasí už máš domluvené:-)

Anonymní řekl(a)...

Zdraví je holt jeden z nespolehlivých faktorů.
Příležitosti k posunu OR letos určitě ještě budou. Jen vyčíhnout tu správnou konstelaci zdraví/forma/počasí.

Vl001 řekl(a)...

2 zombice - neboj, neomarodíš, to je téměř vyloučeno. Linz je dobrá volba, přeji úspěch.

Já už jsem taky v podstatě v pořádku. Ráno tep 48, prostě ten maraton byl jen takový delší trénink :-)

Anonymní řekl(a)...

diky, snad to vyjde hned napoprvy :) koukam u tebe ale smula vrchovata, no ale beres to s klidem a nadhledem, fakt dobry.. ale v Rothu uz nic takovyho, chceme videt poradny vykony :-))

Vl001 řekl(a)...

No, třeba to bude v Rothu lepší. Ale asi ne o moc. Plavat jsem se ještě pořádně nenaučil, na kolo není čas a už mne nebaví a moc mi to neběhá. To je pak těžké :-)

Anonymní řekl(a)...

V Rothu to bude naprosto v pohodě, tam tě nachlazení nepřepadne den před závodem a to bdue super výsledek. Plave ti to super, běhá excelentně, ještě něco najedeš na kole, aby si zadní část těla zvykla a bude vše v pohodě.
A nebude to těžké, ale lehké :-)!