pondělí, května 25, 2009

Pohár Ľadových Medveďov 23.5.2008 (plavání)

Léto začíná kdy? Léto začíná v květnu, když se jede na první závod dálkového plavání do Bratislavy. Nevím, jak to tamější medvědi dělají, ale vždycky mají nádherné počasí. Letošní předpověď opět nenechávala na pochybách, že prožijeme v Bratislavě krásný den, navíc s příjemně teplou vodou. No kdo by si nejel zaplavat, že. Jedeme celá rodina. Lenku s Terčou vysazujeme v centru, jsem zvědav, jestli je tam odpoledne najdeme:-) Já pokračuji s Kristýnkou dál na Zlaté piesky. Jede s námi i moje únava ze Schwechatu, nějak jsem ji zatím nestihl setřást:-)

Sluníčko svítí, voda se třpytí, bratislavané se přicházejí slunit. A mezi nimi budeme plavat:-) Zkouším rukou vodu, moje zkušené termočidlo říká, že je to určitě nad dvacet. Snad to nebude jako loni, kdy to byla jedna z posledních teplejších vod:-( Kristýnka začátkem tohoto roku skončila s basketbalem, její ročník nějak neměl štěstí a v podstatě se rozpadl. Takže se z Kristýnky stala po letech plavkyně na plný úvazek. Naplaváno docela má, uvažovala i o tom, že dnes bude plavat desítku. Už je totiž ve čtrnácti letech v plavání dorostenka, takže je v podstatě považována za dospělou. Může i na maratonské tratě. Ale i trenér ji přesvědčoval, ať si v prvním závodě sezony dá raději pětku. A když to půjde, vyplave se potom na trojce:-) Tak jo, Kristýnka skáče po desáté do vody se samými zkušenými plavci. Startovní pole se po startu dělí na několik skupinek, Kristýnku mezi ostatními rychle rozeznávám. Má dva problémy - první na začátku trochu s brýlemi. Druhý problém je v tom, že nemá moc s kým plavat. Na elitní plavce v čele ještě nemá a ambiciozní hobby plavci už jsou oproti loňsku za ní. Kristýnka si plave v území nikoho a docela pěkně ty kilometry seká 15:28-15:53-16:30-16:43-15:56 a je z toho nový osobák 1:20:30:-). No abych to přiblížil čtoucím ironmanům, vzdálenost 3,8km proplavána těsně po hodině:-) Bez neoprenu, ve 14 letech:-) Jasně, možná okruh zase neměl celý kilometr. Ale pořadatelé se snažili délce přiblížit a jednu z bojek oproti loňsku posunuli. Loni tu plavala Kristýnka 3km za 58:09. Letos mezičas 3km za 47:51. Skvělé zlepšení.

Start závodu na 5 a 10km

Kristýnka si dává něco k jídlu, trochu se ohřeje, vezme druhé plavky a jde znovu na start. Tentokrát se mnou. Ona poplave 3km, já jeden. Na víc dnes nemám:-( Plave se na jiné trati, letos podél břehu. Tento vyměřený kilometr vypadá opticky kratší a přitom je delší než ranní kilometr:-) Voda je teploučká, jsem v ní raz dva. Řadím se na konec davu a startujeme. To je maso! Zleva mne okopává prsařka, zprava prsař, zepředu zavazí nadšený kraulař:-) Úplná mlýnice:-) Já už jsem zkušený plavec:-), brzy si nacházím svůj životní prostor a nacházím i své tempo. Snažím se plavat svižně, přece jen je to pouhý kilometr, tady by mne křeče neměly dostihnout. Houby:-) Křeč do pravého chodidla dostávám ještě před obrátkou:-) Snažím se kopat jen levou nohou, to je docela náročné na koordinaci i na udržení směru:-) Vidím v protisměru Kristýnku, má plavat volně a už má na mne obrovský náskok. Křeč za chvíli povolí, první plavec mi těsně před cílem dá kolo a ukáže mi, že pořád plavu dvakrát pomaleji než čelo závodu. A co, já si v pohodové teploučké vodičce doplavávám do cíle za 20:40. Pro opravdové plavce by takový čas byl obrovská ostuda, pro mne úspěch:-) Já jsem přece jen běžec nebo tak něco:-) Vyhlížím Kristýnku, už je zase skoro v půlce okruhu. Vidím, že opravdu ctí pokyny trenéra, plave volně, v podstatě se vyplavává. 3km za 51:43. Jo, takhle kdybych to uměl já naplno, to by bylo něco:-)

Hezky opálení a vykoupaní sedáme do auta, nacházíme na první pokus dvě unavené výletnice a míříme prázdnou dálnicí k Brnu. Jsem tak unavený, že bych nejradši spal. Ale já nemůžu, já řídím. Jsem já to ale chudák. Zbytek výpravy opravdu usnul. A spali a spali... až do příštího dílu:-)

8 komentářů:

milans řekl(a)...

Koukám, že už jsi závodní období rozjel naplno. Rozumím tomu, že hájiš zásadu - nejlepší trénink je závod? Jinak Tvůj čas na 1000m je z mé perspektuvy :-) velice kvalitní a skláním se před ním. Jinými slovy, přijmi mé blahopřání.
milans
P.S.
Se svým 7-letým synem raději v plavání nezávodím, zničilo by to mé zbytky sebevědomí :-)))

Jozef Vrábel řekl(a)...

Tak toto bol ten závod, na ktorý som radšej predsa len nešiel? Ale možno som predsa len urobil chybu, zdá sa že to bola vydarená akcia.

Vl001 řekl(a)...

Milane, zásadu, že nejlepší trénink je závod tak úplně nehájím. Vím, že běžeckých závodů v některých obdobích mívám až příliš a moji výkonnost to negativně ovlivňuje. Jenže mým cílem je víc zážitek než o trochu lepší výkonnost, tak to tolik neřeším.

Na kole by bylo lepší mít v tomto období závodů víc. Možná to tak vidím proto, že v tréninku jezdívám poměrně volně. Možná proto, že kolo prostě víc závodů za sebou snese, šly by i při mé výkonnosti zařadit dva týdně. Jenže vhodných závodů je málo, na nějakých 50km honičkách se fakt účastnit nemusím.

V plavání bych měl jednoznačně celoročně přidat v tréninku, jenže je tu opět jeden problém - to mne zase tolik nebaví:-) Závodů je až příliš a důvod se jmenuje Kristýnka. Plavecké závody povinně bez neoprenu však mají jeden zajímavý vliv - na triatlonech je mi pak poměrně lhostejné počasí - viz loňský Roth. V takovém počasí jít im jsem si ještě před dvěma lety vůbec nedokázal představit.

Je to prostě takové zamotané:-)

Vl001 řekl(a)...

Pepo, přišel jsi o hodně. Určitě o medailovou pozici na pětce ;-)

machy řekl(a)...

Zlepšení o deset minut za rok je vynikající, blahopřeju!

Já jsem si svoji první trojku zaplaval minulý týden (1:04:20), pošilhávám po nějakých závodech, ale nic se mi najít nepovedlo. Nemáš nějaký link?

Vl001 řekl(a)...

Web dálkového plavání je http://dalkove.plavani.info

machy řekl(a)...

Díky, díky, už to tady študuju..

Jozef Vrábel řekl(a)...

Vladimíre, o medailovú pozíciu som určite neprišiel, keby si ma videl, ako mi to teraz hrozne pláva ... . Je to fakt katastrofa, len sa utešujem, že je to preto, lebo som unavený z dôležitejších ťažkých tréningov a plávať som nezabudol. Ale je to fakt bieda. Teraz, keď budem už konečne viac oddychovať snáď pôjde nahor trošku aj to mizerné plávanie.